Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . Október 31. 4 perces olvasmány Öltözködés, munkahelyi viselet, munkahely

Váltócipő a munkahelyen, mit szabad és mit nem?

A munkahelyi öltözködésre vonatkozó szabályok a legtöbb munkahelyen még ma is markánsan kitapintható része a szervezet arculatának, ámbár sokkal rugalmasabb keretek között mozoghatnak a munkavállalók.

Hírek

Természetesen ez nem jellemző azokra a munkahelyekre, ahol az öltözködés biztonsági vagy higiéniai célt szolgál, de ezekben az esetekben jellemzően a munkahely biztosítja a munkaruhát, és gondoskodni is azok rendszeres mosásáról, cseréjéről.

A váltócipő használatát valamilyen okból kifolyólag az óvodások és kisiskolások szokásának tartják, pedig a felnőtteknek is kifejezetten praktikus tud lenni, kiváltképpen, ha az időjárási körülmények sem a legjobbak. Ilyenkor alapvetően három lehetőségünk van:

  1. olyan lábbelit viselünk, amely megfelel a kinti időjárási körülményeknek, ellenben a munkavégzés szempontjából nem feltétlen a legpraktikusabb darab;
  2. olyan lábbelit viselünk, amely a kinti időjárási körülményeknek nem felel meg, ellenben a munkavégzés szempontjából praktikus;
  3. viszünk magunkkal váltócipőt, így mindkét eshetőség praktikusan abszolválható.

A svédeknél például az a normális, hogy az ember a kinti időjárásnak megfelelő lábbelit visel, a munkahelyükön pedig átvesznek egy bentre való cipőt. Az eljárás logikus: az otthonunkban sem viselünk olyan cipőt, amelyet kintre használunk. Az ember a munkahelyén is legalább ugyanannyi időt tölt el (ébren), mint az otthonában, így logikus, hogy az ember átveszi a cipőjét, amint beér a munkahelyére.

Azokon a munkahelyeken, ahol a dress code még máig érvényes, nagyon alaposan meg kell fontolni a megfelelő munkacipő kiválasztását, hiszen az egész napos munka a kiválasztott lábbeliben zajlik. Egy rossz választás pedig számos kockázatot hordoz magán. Amennyiben a nem megfelelő váltócipőt választjuk, annak akár egészségügyi kockázatai is lehetnek, de a szervezet imázsát is kellőképpen alááshatja! Tehát: az alkalmas váltócipő megválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy milyen aktuális egészségügyi problémával küzdünk, ha van ilyen – ez esetben indokolt gyógypapucs vagy gyógycipő viselete – milyen potenciális egészségügyi károk érhetnek, és azt is, hogy mely opció passzol leginkább egybe az általunk képviselt szervezet elképzelésével, munkaruhájával, arculatával.

Amennyiben sikeresen abszolváltuk a megfelelő lábbeli kiválasztását, akkor azonnal megtapasztalhatjuk annak pozitív hatásait a munkavégzés során. Csökkenhet a lábizzadás mértéke, amely sokkal komfortosabbá teheti a munkában töltött időt. Természetesen léteznek különböző sprék, krémek, dezodorok és hintőpor állagú készítmények, amelyek a lábizzadás gátlására szolgálnak, de amíg az alkalmas cipő kiválasztásával megoldható a probléma, addig érdemesebb kerülni a mesterséges szerek igénybevételét. A talp szellőzése pedig ez esetben is kiemelt fontosságot kell kapjon, emiatt nem csupán a cipőre, ellenben a hatékony zokni megválasztására is törekedni kell.

Forrás: www.hrportal.hu; www.velvet.hu

Képforrás: www.pexels.com

 

Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!