Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határainkkal is, ami akár kiégéshez is vezethet.

Hírek

Hogyan ismerd fel?

 

A „Burn-out”, magyarul kiégés egy állapotjelző.

 

Tünetei a krónikus fáradtság, alvási zavarok, memória zavarok, koncentrációs problémák és az érzelmi kimerültség. A hivatalos meghatározás szerint három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy kiégésről beszélhessünk: kimerültség, cinizmus és eredménytelenség.

  • Kimerültség: Együtt járhat testi fájdalommal, „lecsapoltság” érzésével. Az érzelmeket nehezen lehet kordában tartani, az érintett személy könnyen irritálható és nehezen tud koncentrálni a feladataira.
  • Cinizmus: Megmutatkozik a munkahelyhez vagy tanulmányokhoz való negatív hozzáállásban, és a velük kapcsolatos bármilyen élvezet teljes hiányában. Előfordulhat a közösségtől való izoláció, befelé fordulás. Önnön magától is elidegenedve érezheti magát az ember.
  • Eredménytelenség: Produktivitás elvesztése, haszontalanság érzése, gyenge teljesítménnyel kiegészülve.

Kialakulásának oka a folyamatos, viszonylag hosszú időn át tartó komoly stressz.

 

Például túl sok feladat, mérgező munkakörnyezet vagy az elismerés hiánya is járhat ilyen hatással.  Szakaszosan alakul ki, és súlyosságát tekintve igen eltérő lehet. Minél hamarabb kezelni kell, így még azelőtt ki lehet lábalni belőle, mielőtt túlságosan is elfajulna, utána pedig rendszeresen dolgozni kell az ismétlés megelőzésén.

A kiégés bárkit érinthet, kortól, nemtől, beosztástól függetlenül. Egy felvételire tanuló középiskolás diák, egy vizsgázó egyetemi hallgató éppúgy áldozata lehet, mint egy előléptetésre vágyó vállalati alkalmazott. Azonban azok, akik maximalisták, túlzóan lelkiismeretesek, mindig a tökéletességre törekszenek és úgymond „munkamániások”, hajlamosabbak az egészségük rovására túldolgozni magukat, és a „burn-out” csapdájába esni.

Könnyen össze lehet keverni a depresszióval, de az egyszerű kifáradással is, ezért diagnosztizálásért mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni!

 

Mégis, ha úgy érzed kialudt a belső tüzed, van néhány alapvető tanács, melyeket érdemes figyelembe venni.

„Work smart, not hard!”

- a kifejezés, amelyet a legtöbben valóban követni szeretnénk, noha nem mindig tudjuk hogyan. Ebben az esetben azonban a mondat egyik fele is elég támpontot mutat. Dolgozz kevesebbet, kerüld a túlórákat, próbálj szüneteket tartani, a magánéletedre is időt szánni. Ez azonban nem mindenki számára kivitelezhető, sajnos ezt is be kell látni. Viszont szerencsére nem ez az egyetlen módja, valaki vállain megtelepülő láthatatlan terhek könnyítésének, már egy jó időbeosztás is jelentős javulást eredményezhet.

Ne merülj le!

Bármilyen válsággal állunk szemben, az időzítés elengedhetetlen, hiszen minél később kapunk észbe, annál tovább tart rendbe hozni a keletkező károkat. Azt mondjuk, az ember nem gép, nem is szabad elvárni, hogy úgy dolgozzon.  A telefonjainknak legalább megengedjük, hogy feltöltsenek, miközben magunktól megvonjuk ezt a „kiváltságot”. Pedig a feltöltődés nem valami, amit ki kell érdemelni, hanem egy elengedhetetlen része az életünknek, ami nélkül nem tudunk tovább menni.

Nagyon fontos, hogy meglegyen a harmónia a magánélet és a munkavégzés között. Ha ebédszünet van, használjuk ki, ha lejárt a munkaidőnk menjünk haza s amennyiben lehet, ne vigyük a privát időnkbe és terünkbe bele a még ránk váró feladatainkat. Az úgynevezett „hustle-culture” egy ártalmas és hosszútávon eredménytelen trend, aminek elkerülésével többet teszünk magunkért, mintha a végletekig hajszolnánk magunkat mások kívánságára.

A „self-care” nem (csak) egy marketing fogás!

Rengeteg helyen halljuk s látjuk a „self-care” kifejezést, azonban ez több, mint egy divatos szavacska, amit luxustermékek megvásárlásának mentségére használunk. A szó valódi lényege, elméletben igazán egyszerű: vigyázzunk önmagunkra! Az egészségünk nem szorulhat háttérbe, s minden baj megelőzésére a „self-care”-az, ami igazán hatásos, mivel magába foglalja a megfelelő pihenést, az egészséges táplálkozást és a fizikai jólétet. Ezekre állandóan törekedni kell s nem csak akkor foglalkozni velük, ha elhanyagoltságuk negatív jelei megmutatkoznak.

Ha odafigyelünk magunkra, mikor az életünk nehézzé válik is, könnyebben tudjuk venni az elébünk álló akadályokat, hiszen testileg, lelkileg s mentálisan is készen állunk rájuk.

„Lassan járj, tovább élsz”

Mindig hagyjunk időt a relaxációra. Egyénenként eltérő, hogy kinek mi működik. Légző technikák használata, a jóga és a meditáció gyakran ajánlott tippek, de a rajz vagy zeneterápia, esetleg egy bögre tea is jótékony hatással bírhat. A lényeg, hogy legyen valami, ami segít visszaállítani az energiaszintet s amitől jól érzi magát az ember.

Sokak számára nehéz lehet a napi minimum hét óra alvás kvótájának teljesítése.

 

Az inszomnia kifejezetten káros és veszélyes lehet.

 

Egyes esetekben azért nem sikerül elaludni, mert túlságosan is rágörcsöl az ember. Ezért próbáljuk meg nem erőltetni. Fogadjuk el azt is sikernek, amikor legalább arra van időnk, hogy ledőljünk valahová és a szemünket pihentessük.

„Akarsz-e játszani?”

Szórakozni tudni kell. Nem mindenki gondolja úgy, hogy jól érezni magunkat a fontossági lista felső sorában helyezkedik el, sőt egyesek kifejezetten legalulra teszik, ez pedig nem helyes. A lelki kiteljesedéshez hozzátartozik, hogy boldogok vagyunk, ami rajtunk múlik.

 

Egy holland mondás szerint „az élet egy parti, de neked kell feltenni a dekorációt”.

 

A boldogságnak nem csak a nyomában kell járni, ki kell nyomoznunk mi tesz minket azzá s megteremteni magunknak, nem másoktól vagy az élettől elvárni, hogy felénk sodorja. Ha most nem szórakozunk, akkor mikor fogunk?

Elsa megmondta: let it go

Tudni kell, elengedni a dolgokat. Mindig lesz olyan, ami nem úgy alakul majd, ahogy azt mi elképzeltük. Nem lehet mindent irányítani, s vannak események, melyek igenis kifognak rajtunk. Van, hogy fel kell mérni a helyzetet, kívülről szemlélni, elgondolni, hogy hogyan kezelhetjük a vele járó stresszt jobban, mit lehetne másként csinálni.

Azonban előfordul, hogy segítségre van szükségünk, mert egyedül nem tudjuk megoldani a problémát, vagy teljesen ki kell vonnunk magunkat a szituációból. Nehéz lehet ezeket a döntéseket meghozni, azonban elengedhetetlen, annak érdekében, hogy ne ragadjunk egy mérgező, egészségtelen környezetben. Felismerni a határainkat és ahhoz tartani magunkat is erőt igényel.

Kitartás!

Ezen tippek követésével könnyebben kezelhetők a kevésbé súlyos kiégés esetei, valamint folyamatos fenntartásuk segítségével akár megelőzhető egy következő alkalom. Azonban nem mindenki egyformán épül fel ebből az állapotból, vannak, akik számára akár pár hét is elég, míg másoknak évekbe is telhet a javulás, ez teljesen az alapprobléma mértékétől függ. Pontosan ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki az út minden lépésében támogatást és megbízható tanácsokat nyújthat.

 

Források: Xoutube: 4 Years after BURNOUT. This is what I would tell you;  Burnout: Symptoms & Strategies; Burnout vs Depression: Which One Are You?; Képek: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!