Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . Június 16. 4 perces olvasmány munkahely, Csapatmunka, Kollégák

Tippek, hogy jobb legyen a kapcsolatod a kollégákkal!

A nyolc órás munkabeosztás azt jelenti, hogy a napjaink jelentős részét, számszerűen a harmadát a munkahelyünkön töltjük.

Hírek

Ez elég sok idő ahhoz, hogy jó környezetben akarjuk tölteni, aminek fontos eleme a kollégáinkkal kialakított kapcsolat is. Ha rossz vagy stresszes a munkahely, a jó kapcsolatok könnyebbé tehetik az elviselését, ha pedig már maga a munka is jó, ezek a kapcsolatok csak még jobbá teszik a mindennapokat.

Akár új munkahelyen vagy csapatban való beilleszkedésről, vagy régóta fennálló munkahelyen a közösség javításáról van szó, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amik segíthetik, hogy javítsd a kapcsolatodat a kollégáiddal.

A csapatmunkákon kívül a szünetek és esetleges munkaidőn kívüli közös tevékenységek is jó lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre. Jó csapattagként segítheted, hogy pozitív megítélés alakuljon ki rólad, ami arra motiválhatja a munkatársaidat, hogy a feladatokon túl is szívesen töltsenek veled időt. A saját lehetőségeidet figyelembevéve legyél segítőkész a többiekkel, hiszen egy munkahelyen, egy csapatban dolgoztok a közös sikerért! Sok esetben a versengés helyett az együttműködés, az akadályok közös megértése és leküzdése vezethet egy jobb kollegiális viszony kialakulásához.

Bizonyos viselkedési formák az általános illem elemei és érdemes őket észben tartani a mindennapok során, mert az egyszerű jólneveltség sokat segíthet, hogy a munkatársaink is hasonlóan pozitívan álljanak hozzánk. Ilyenek például a kedves köszönés, egymásra mosolygás, illetve lehetőség adtán a munkatársaink bevonása a beszélgetésbe. Egy általánosan pozitív, nyitott attitűd hasonló választ vált ki másokból, és segíti a jég megtörését, a kapcsolatok elmélyülését.

Fontos továbbá, hogy ne csak szemtől-szembe legyünk kedvesek, barátságosak a kollégáinkkal, de a hátuk mögött se terjesszünk róluk pletykákat, ne zárjuk ki őket a beszélgetésből, a csapatból, és nem ássuk alá a szakmaiságának vagy személyiségének a megítélését.

A munkaidő közben kávé vagy ebéd szünetek igazi felüdülést jelenthetnek az órákon keresztül tartó koncentráció és munkavégzés alól. Ezek kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a munkán túl más témákról is beszélgessünk a munkatársainkkal, ezzel tovább javítva a kapcsolatukat. Lehetnek ezek néhány mondatos párbeszédek, amíg megfő a kávé a konyhában arról, hogy kinek, hogy telt a hétvégéje, vagy elmélyült vita arról, hogy melyik a legjobb streaming szolgáltató jelenleg a piacon miközben az ebédet eszitek. Az a fontos, hogy ragadjuk meg ezt a lehetőséget, hogy másokkal jobban megismerjük egymást, és ne csak egyedül ücsörögjünk vagy a telefonunk világában merüljünk el minden esetben.

Fordulj valódi figyelemmel és érdeklődéssel mások felé a munkahelyi beszélgetések során is, hiszen mindannyian szeretjük azt érezni, hogy meghallgatnak minket és kíváncsiak a mondanivalónkra. A szünetek jó lehetőséget adnak arra, hogy kicsit kiszakadjunk a feladatok közül, és a teendők listáját egy rövid időre félretéve csak egyszerűen beszélgessünk a munkatársainkkal.

Bár paradoxonnak hangozhat, ahogy korábban már említettük a munkahelyen kívül is lehet erősíteni a munkahelyi kapcsolatokat. Kollegiális munkahelyi kapcsolatok könnyen átalakulhatnak barátságokká, hiszen sok időt töltünk együtt és legalább a munka révén van közös témánk is. Ezeken túlmenően is felfedezhetünk közös hobbikat, amiket a szabadidőnkben közösen élvezhetünk. Legyen ez sportolás, étterem vagy bár látogatás, koncertek vagy állatmenhelyi önkénteskedés, bátran túlléphetik a munkahelyen kialakult kapcsolatok a munkatársi viszonyt.

Írta: Csóka Anna

forrás: hrpwr.hu

képek forrása: unsplash.com, pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!