Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . Április 19. 4 perces olvasmány Pszichológia, Szabadidő, Work life balance

Tippek a gyors takarításhoz, hogy több idő maradjon a családra

Fontos rendben és tisztán tartanunk az otthonunkat, mert ez az általános fizikai és mentális egészségünk fenntartásához is szükséges.

Hírek

Egy teljes ház vagy lakás kitakarítása sok időt elvisz, és sok stresszel is járhat, hiszen a rendszeres ismétlés miatt úgy érződhet, hogy folyton takarítani kell. A következőkben néhány praktikus tippet gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek a takarítás gyorsabbá és stresszementesebbé tételében.

Az első és legfontosabb, hogy a takarítás nem kell, hogy a család egyetlen tagjának a felelőssége legyen. A feladatmegosztás felgyorsítja a folyamatot, és segít megosztani a felelősséget. Mindenki más házimunkát végez el szívesen vagy igyekszik éppen elkerülni, amennyire csak tudja. Ezeket jól meg lehet osztani egymás között, hogy mindenki inkább olyat csinálhasson, amit szeret, de mégis minden takarítási és rendrakási feladat kész legyen. A takarításba az életkoruknak megfelelő feladatokkal a gyerekek is bevonhatók. Ez lehet a saját szobájuk kitakarítása, a játékaik elpakolása vagy a portörlés.

Sokat gyorsít a takarításon az is, ha egy gördülékeny folyamatot alakítunk ki. Ebben fontos szerepe van egy rendszer kialakításának, amihez hétről-hétre tudjuk tartani magunkat. Kialakíthatjuk, hogy egy kötött sorrendben takarítjuk a szobákat, mindenki végezheti minden héten ugyanazokat a feladatokat és használhatjuk mindig ugyanazokat az eszközöket: Ezekkel egy idő után automatikusan megy majd a folyamat, nem kell megállni gondolkozni, hogy mi következik, esetleg mit hagytunk ki.

A takarítás sebességét nem feltétlenül befolyásolja, de hasznos lehet a takarítást a heti rutin részévé tenni. Mindig ugyanazon a napon, esetleg ugyanabban az időpontban elvégezni, így a család minden tagja hozzászokik, és lelkileg fel tud készülni. Ha előre megtervezzük, könnyebb elkezdeni a takarítást, és kevesebb halogatással hamarabb végzünk is.

Sokat segít a gyorsabb takarításban, ha nem kell helyiségenként megállni rendet rakni, hiszen az csak megakasztja a folyamatot. Érdemes a rendrakással kezdeni, mint alapozó lépés, és utána már könnyebb végig haladni a szobákon.

Sokkal gyorsabbá teszi a takarítást, ha bizonyos folyamatokat egymással párhuzamosan végzünk. Nem kell egyszerre porszívózni és ablakot pucolni, de vannak olyan lépések a takarításban, amiben nem kell aktívan részt vennünk, így várakozás helyett csinálhatunk valami mást. Például amíg megy a mosogatógép, lemoshatjuk a konyhapultot és a tűzhelyet, vagy amíg a mosógépben tisztulnak a ruhák kitakaríthatjuk a helyiséget, ahol majd meg akarjuk szárítani őket.

És egy fontos emlékeztető: nem vagyunk tökéletesek, és ez rendben van! Fontos rendszeresen rendet rakni és takarítani, de nem kell minden alkalommal a legkisebb porszemet is levadászni. Például, ha kicsi játékokkal, makettekkel, apró tárgyakkal teli polcaink, vitrinjeink, ezeket nem feltétlenül szükséges minden takarítás során egyesével lepucolni; kéthetente, havonta is elég. Mivel a takarítás sok időt vesz el, fontos inkább az összképre fókuszálni, nem kell a legapróbb részletekig tökéletesíteni a tisztaságot. A tökéletességre törekvés könnyen vezethet stresszhez és frusztrációhoz, ezért néha jobban megéri egy-egy ilyen feladatot elengedni.

Megkönnyíthetjük a takarítást saját magunk számára, ha már hét közben rendszeresen elvégzünk gyors feladatokat. Például, ha valami kifröccsen a mikróban, érdemes azonnal kitakarítani, hiszen ez nem tart sokáig, viszont minél tovább szárad, annál nehezebb lesz később kitisztítani. Ha mégis eljutnánk arra a pontra, hogy a mikró falait odaszáradt ételmaradék csúfítja, van egy trükk, ami segíthet. Tegyünk egy bögrében vizet a mikróba, majd melegítsük addig, hogy elkezdjen forrni. Ezáltal a pára a mikróban felpuhítja az odaszáradt koszt, és könnyebb lesz kitakarítani. Ha nem csak tiszta, de illatos mikrót szeretnénk, tehetünk citromlevet a már említett vízhez, így citrusos illatúvá tehetjük a mikró belsejét.

Reméljük, hogy a felsorolt tippek segítenek gyorsabbá ás gördülékenyebbé tenni a rendszeres takarítást, és segít több szabadidőt hagyni.

források: bhg.com, popularmechanics.com

képek forrása: unsplash.com, pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!