Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Május 16. 3 perces olvasmány Tanulás, Lifelong learning, Önfejlesztés

Tanulás online, egyetemi kereteken kívül – mit, hol, hogyan?

A Lifelong Learning gondolata megváltoztatja a tanulás fogalmát, kihat a munkaerőpiacra, a különböző intézménytípusokra, az egyes tudományterületekre, átszövi a mindennapjainkat.

Hírek

Azt feltételezi a gondolat, hogy a tudásunkat folyamatosan fejleszteni kell, a tanulás nem állhat le. Az egész életünk során különböző formákban -formális, informális- tanulunk, képezzük magunkat. Mivel a felnőttkori tanulás egy komplex fogalom, magába foglalja az informális, a nemformális és formális tanulási formákat is. A tanuló felnőtt fogalmának népszerűsítése és elterjesztése, mindennapivá válása ma az Európai Unió egyik célkitűzése. Napjainkra világossá vált, hogy a munkaerő-piac folyamatos változásai, az Európai Unió elvárásai megkövetelik az állandó változást, a tanulásra való hajlandóságot. A felnőttkori tanulás, az önképzés, tudásbázisunkat szélesíteni, látókörünket tágítani, több tudományterületen jártasnak lenni, különböző szakmákhoz érteni szükséges és nélkülözhetetlen, felnőtt fejjel tanulni megszokott és elterjedt gondolattá kezd válni.

A formális tanulás mindenki számára ismerős, hivatalos, intézményi kereteken belül zajlik, a végén végzettséggel,oklevéllel zárul. Ám mi a különbség az informális és nem formális tanulás között?

Az informális tanulás a legészrevétlenebb, mivel a mindennapok során rádiót hallgatunk, újságot lapozunk, beszélgetünk ismerősökkel, ezáltal információkat gyűjtünk. Ezzel szemben a nem formális oktatás iskolarendszer mellett zajlik, általában nem zárul bizonyítvánnyal. Akár egy munkahelyi képzés, valamilyen hobbi tanulása, elsajátítása tartozik ide.

Mivel a munka, karrier mellett az embernek kevés szabadideje van, ezért az online térben, otthonról elérhető lehetőségeket gyűjtöttünk most össze.

Podcastok

A buszon ülve vagy munkába menet a kocsiban egyszerűen hallgatjuk a különböző platformokon a jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb tartalmakat. Pszichológiai, politikai, közéleti témákban minden megtalálható.

Facebook csoportok, Instagram oldalak, YouTube csatornák

Megtalálhatóak a social media felületeken olyan szakmai közösségek, amik a hivatásunkhoz, esetleg a hobbinkhoz kapcsolódó. Érdemes megkeresni ezeket a közösségeket, itt kapcsolatokat teremteni, információkat gyűjteni, mert számos új témát, tartalmat, nézőpontot találhatunk a fentebb említett felületeken. Érdemes külföldi tartalomgyártókat is keresni, mert nagyon sok újdonsággal szolgálhatnak.

Munkahelyi e-learning

Amennyiben a munkahely biztosít különböző tréningeket, képzéseket, érdemes élni a lehetőséggel. Manapság már online formában elérhetőek ezek, magunkank oszthatjuk be az időt, a tananyagot, a saját tempónkban haladhatunk.

Duolingo

Amennyiben nyelvtanulás a cél a Duolingo hasznos lehet, ami ingyenes, fejleszti a beszédet, nyelvtani ismereteket. A játékosság az alapja az alkalmazásnak, pontokat gyűjthetünk, érméket kapunk, ha jól teljesítünk.

Webuni.hu

A Webuni egy közösségi tudásplatform, található rajta számtalan kurzus, tanfolyam. Akár egy új hobbit keresnénk, akár egy új szakmát tanulnánk, a Webuni rengeteg lehetőséget rejt magában. Megtalálhatóak ingyenesen elérhető videók, tartalmak is, de vannak fizetős tanfolyamok is.

Az internet, globalizáció nyújtotta lehetőségek által rengeteg csatorna elérhető mindenki számára, ahol képezni tudjuk magunkat, tudásunkat bővíthetjük. Használjuk ki az alkalmat, képezzük magunkat, mert jó pap is holtig tanul!

Források: Sz. Molnár Anna: A tanuló felnőtt

További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!