Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Június 29. 5 perces olvasmány Home Office, hibrid, covid, munkaidő, hibrid munkavégzés

Színre lép a hibrid munkavégzés

Itt is-ott is, de miért is?

Hírek

A pandémia az életünk minden szektorában változásokat idézett elő, illetve folyamatokat gyorsított fel, s ezek következményeivel meg kell tanulnunk együtt élni. A hibrid munkavégzés széles körű elterjedése is azon újdonságok közé tartozik, melyekkel érdemes megbarátkoznunk.

Milyen a hibrid munkavégzés?

Többféleképpen is megvalósulhat, de lényegében a táv és a személyes munkavégzés szervezett keveréke. Elterjedt a „néhány nap otthon, néhány a munkahelyen” jellemzés, a számok viszont cégenként eltérőek lehetnek. Van, ahol egy héten három napot otthon, míg két napot az irodában kell tölteni, de egyes helyeken „havonta legalább egy heti jelenléti munkavégzés” az elvárt. Ilyenkor általában meetingeket szerveznek és ezeken beszélik meg az elvégzendő feladatokat, terveket.

Nem minden alkalmazott számára kötelező a hibrid munkavállalás, inkább választható opció. Ezáltal pedig vegyes csapatok jönnek létre, melyek koordinálása és irányítása egy erre felkészült vezető feladata.

Vannak feladatok, melyek tökéletesen elvégezhetőek home-officeból is, míg mások igénylik a munkahelyen lévő jelenlétet, egyénenként is változó, hogy ki milyen körülmények között teljesít jobban, s ezen tényezőkhöz igazodva kell megszervezni a munkamenetet az olajozott működés érdekében.

Előnyök

„Bárhol, bármikor, bárhonnan.” Ez a modell a munkavállalók és a munkáltatók számára is egyaránt kedvező lehet.

A hibrid rendszer szociális és strukturált, mindemellett pedig lehetőséget biztosít a hagyományostól eltérő, nagyobb mértékű függetlenségre és a flexibilitásra.

 

Az egyéni munkabeosztás mellett jelentős idő nyerhető a munkahelyre való ingázás elhagyásával. Viszont mivel valamennyi személyes jelenlétet mégis megkövetel, a szocializáció és az általános munkahelyi élmény, csapattagság érzése sem veszik teljesen el.

A való életben zajló megbeszélések ritkaságukból adódóan lényegre törőbbekké és hatásosabbakká válhatnak.

A távmunka jelentős pozitívum azok életében, akik esetleg valamilyen betegséggel, fogyatékossággal küzdenek, ami gátolja őket a hagyományos munkába járásban. Továbbá azoknak is, akik a családjukra akarnak koncentrálni, nincs lehetőségük vagy nem akarnak elköltözni a szülővárosukból vagy egyszerűen csak azoknak, akiknek rugalmasabb beosztásra van szükségük.

A javuló életkörülmények hatására az alkalmazottak hűsége is erősödik a cégük irányába.  Ezen kívül pedig, a fizikai korlátok meglazulásának köszönhetően, nagyobb számú tehetséges, munkába állni kívánó jelölt közül lehet válogatni.

Az anyagiakat tekintve az általános irodai költségek egy részét is meg lehet spórolni. Lehet, hogy nem kell folyamatosan fenntartani egy épületet, elég időszakonként kibérelni egyet, vagy a kevesebb benntartózkodó dolgozó számára elég egy kisebb helységet.

Egészségügyi szempontból is kedvezőbb megoldás a hibrid munkavégzés, hiszen a betegségek terjedésének kockázata is csökken.

Esetleges hátrányok

Komoly szervezést és előrelátást kíván a munkamodell a bevezetése és sikeres működtetése. Szükség van egy jó vezetőre, aki képes átlátni vegyes csapatának feladatait, igényeit és képes úgy összetartani és inspirálni őket, hogy a lehető legjobb eredményeket produkálják.

Az internetes kommunikáció sok akadályt állíthat fel, a hatékony online megbeszélések létrehozása is egy olyan képesség, ami elsajátítást igényel. Biztosra kell menni, hogy mindenki ugyanazt értse egy-egy feladat kiadásakor és igyekezzünk kikerülni a félreértéseket.

Egyesek könnyen elszigetelve érezhetik magukat bejáró társaiktól s nehezebbé válhat a munkahelyi kapcsolatok kialakítása. Emellett mentorálás nehezebbé válhat is.

Figyelni kell rá, hogy a kultúra és az emberközpontúság ne vesszen ki az internetes beszélgetésekből se.

 

Az irodába bejárók esetében előfordulhat, hogy előbb kapnak előléptetést, mivel mindig „szem előtt vannak” s a felettesek is jobban ismerik őket.

„A jövő most van”

Noha mindez még idegennek és furcsának tűnhet, több helyen is sikeresen működik és valószínű, hogy alkalmazása rövid időn belül, még szélesebb körben fog elterjedni. Megfelelő szervezés és jó időbeosztás mellett pedig nem is kell félni semmitől, alkalmazkodni kell és elsajátítani az új helyzetekhez szükséges képességeket.

Így fejlődhetünk folyamatosan, a nagyvilággal együtt.

 
 

Források: Youtube videók: Get ready for a hybrid workplace | Hybrid work is coming; Is Hybrid Work the future of the workplace?; és hrportal.hu, multijob.hu;  Képek: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!