A sok bolti és mesterséges összetevőből készített termékek elterjedésével szemben az egészségesebb alternatívákra egyre nagyobb a kereslet. Szerencsére az új márkáknak és házi recepteknek köszönhetően már egyre több lehetőségünk van az egészségünket előtérbe helyezni jégkrémválasztás terén is az ízélmény rontása nélkül is.
Különösen az ételallergiák gyakorisága miatt érdemes megemlíteni, hogy különböző embereknek mást jelenthet az egészséges jelző. Aki a tejre vagy ennek valamelyik összetevőjére allergiás, a tej tartalmú jégkrémek nem egészségesek, hiszen kellemetlen tüneteket okoznak. Ilyen allergiától nem szenvedő személynek viszont csupán a tejtartalma miatt nem lesz egészségtelen ugyanez a termék. Alapvetően egészségessé tehet egy jégkrémet, ha nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy természetes összetevőkből készül, így a következő ajánló is elsősorban ezekre a szempontokra fog koncentrálni. A tejallergiával küzdők és vegánok számára jó hír, hogy évről évre bővül a vegán termékek kínálata a magyar piacon is, így a különböző üzletláncokban és fagyizókban is tudnak válogatni.
Egy rendkívül egészséges márka az All In, ami néhány természetes alapanyagból készül jégkrémeket forgalmaz. A pisztáciás termékük például csupán kókusztejből, természetes almakivonatból, pisztácia pasztából, növényi rostokból és Himalája sóból áll. Készítenek csokis változatot is, ahol az alap kókusztej, almakivonat és növényi rostok mellett kakaóport, csokoládé pasztillát, kakaóvajat, Arabica kávét és Bourbon vanília őrleményt használ az ízesítéshez. Ezek mellett több más gyümölcsös változatot is készítenek, valamint jégkrémkelyheket és jégkrémszendvicseket. Budapest és Pest megye területén kiszállítják a fagyasztott termékeket, viszont az Interspar bolthálózat üzleteiben is elérhetők, így országos szinten is hozzáférhetünk.
Egy másik izgalmas márka az Anjuna, ami növényi alapú pálcikás jégkrémeket készít. Gyümölcsökből készítik a termékeket, és rengeteg íz és íz kombináció közül lehet választani. Termékenként eltérő alapanyagokat használnak, viszont mindegyik megtalálható a honlapjukon, részletesen bemutatva. Az egyik legegyszerűbb termékük az áfonya-lime, ami csupán négy összetevőt tartalmaz, áfonyát, ivóvizet, nádcukrot és limelevet. Van sima földieper ízű is eper püréből, eperből, ivóvízből, nádcukorból és citromléből előállítva. Készítenek néhány cukormentes jégkrémet is. Például a mogyorós csokoládé csak természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz, külön összetevőként nem adják hozzá. De a málna-licsi-rózsa termékben például édesítőszert használnak cukor helyett. Olyan különlegességekkel is találkozhatunk a termékcsaládban, mint avokádó-tárkony-lime, mangó-maracuja, sárgabarack-yuzu vagy mogyorós kávé más ízek mellett. Ráadásul nem csak az embereknek, de a kutyáknak is finomsággal kedveskednek, hiszen mogyoróvajból és banánból készült pupsicle is a repertoárjuk része. A budapesti üzlet mellett ez a márka is megtalálható a bolthálózatok fagyasztóiban. A Tesco, Auchan és Interspar is forgalmazza.
Szintén kevés, de természetes összetevőből készülnek a Full Natural márka jégkrémjei is. A vegán csokoládés termék összetevői például: víz, gyümölcsből és zöldségből kivont természetes édesítő szirup, élelmi rost, növényi zsír, bambuszrost, kókusztejpor és sűrítőanyag. A márkának van még fahéj, málna, mangó, vanília és menta-citrom ízű terméke is. Mindezek elérhetők az Auchan és Interspar üzletekben.
Érdemes még a Solero pálcikás jégkrémjeit is megemlíteni. A mangós változat 65% csak gyümölcs, mangópüré, mangó sűrítmény és mangódarabok. Emellett vizet, cukrot, módosított keményítőt, természetes aromákat, élelmi rostokat, stabilizátort, növényi színezéket, citromsavat és növényi sűrítőanyagot tartalmaz. A Tescoban és Sparban is kapható.
A tartósságot vagy megfelelő állagot biztosító adalék anyagok nem feltétlenül teszik egészségtelenné a terméket. Az viszont sokkal egészségesebbé teszi, ha magas a gyümölcs tartalma, hiszen a gyümölcsök egészségesek, így a szirupok és mesterségek ízek helyett természetesen ízes növények használatával készülteket érdemes választani.
A bolti megoldások drágák lehetnek és még hulladékot is termelnek a csomagolással. Éppen ezért érdemes megfontolni az otthon elkészíthető jégkrém recepteket. Három összetevőből készíthetünk például banános-barackos jégkrémet. Egy banánt, két-három nektarint és néhány evőkanál növényi tejet vagy gyümölcslevet összeturmixolunk, majd a kívánt állagra fagyasztjuk és már ehetjük is. Készíthetünk chia magos málnás jégkrémet is. Néhány órára beáztatunk 100 ml tejbe egy evőkanál chia magot, hogy magába szívja a folyadékot. Ezt a keveréket a turmixba öntjük, hozzáadunk 200 gramm málnát és még 100 ml tejet. Simára turmixoljuk, majd formákban néhány óra alatt lefagyasztjuk. Nem csak málnával, de más könnyen turmixolható gyümölccsel, mint eperrel, áfonyával, mangóval vagy ananásszal is működik a recept.
Vannak tehát kényelmes, bolti vagy otthon kicsit hosszasabban elkészíthető egészségesebb jégkrém és fagyi alternatívák is. Az egészség mellett az élvezet is nagyon fontos faktor, ezért kísérletezzük bátran a különböző márkákkal és receptekkel, amíg egy nekünk ízlőt nem találunk. Ha nem élvezzük az ízét a fagyinak, akkor hiába egészséges, sokat ront az öröm érzeten, amit ez az édesség tud kölcsönözni a meleg hónapokban. Így az egészséges alternatívákat szívesen ajánljuk, és reméljük, hogy megtalálod a kedvenc, finom verziódat.
források: allin-naturalfood.hu, anjunapops.com, vegannotesz.hu, sweetandcrazy.hu, femina.hu
képek forrása: unsplash.com