Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . Április 21. 4 perces olvasmány HR, Állásinterjú, Személyiségteszt

Személyiségtesztek típusai és ezek használata a munka világában

Számtalan személyiségteszt létezik, amik különböző célokra használhatók.

Hírek

A legtöbben találkoztunk már olyan online kvízekkel, amelyek néhány kérdés megválaszolása után megmutatják, hogy milyen kenyérnek, kutyafajtának, vagy Disney hercegnőnek felel meg a személyiségünk. Ezek rendkívül szórakoztatóak, de hasonlóan pontatlanok is. Vannak azonban olyan tesztek, amelyek igyekeznek részletesebb kérdéssor kitöltése után ennél több információt is nyújtani. A személyiségtesztekből tanulhatunk magunkról, mert ezek rámutathatnak olyan tulajdonságainkra vagy képességeinkre, amiknek korábban nem szenteltünk különösebb figyelmet. Az önismereten keresztül ezek a tesztek abban is segíthetnek, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő szakmát, területet, esetleg azt, hogy egy adott csapaton, munkahelyen belül milyen szerepben, feladatban tudjuk a legtöbbet kihozni magunkból. A következőkben néhány olyan személyiségtesztet tekintünk át, amelyek a munka világában való eligazodást, elhelyezkedést segítik.

Az első a listán a Belbin-teszt. Ez kérdéssor azt mutatja meg, hogy csoportban betöltött szerepekben vagyunk a legjobbak. A Belbin-teszt 9 szerepet különít el, amiből egy személy általában 2-3-ban érzi a legkomfortosabban magát. A személyiségtesztet kialakító kutatók azt állapították meg, hogy azok a munkacsoportok működtek a leghatékonyabban, amiben mind a 9 szerepet betöltötték. Természetesen ez a legideálisabb állapot nem mindig érhető el, de hatékonyabb ezek mentén összeállítani munkahelyi csoportokat, mint kizárólag a szakmai tudásra koncentrálva. 7 kérdés során kell 8 lehetőség között elosztani, hogy a választási lehetőségek mennyire igazak a mi csoportmunka gyakorlatunkra annak érdekében, hogy megtudjuk a Belbin-szerepünket. Mivel a teszt kevés kérdésből áll, a kitöltése nem vesz igénybe sok időt, viszont megbízhatósága miatt széles körben elterjedt a használata.

A DISC, avagy négy szín, személyiségteszt ennél hosszabb, 25 kérdést tartalmaz, viszont ezeknél a kérdéseknél csupán 4 lehetőség közül kell választania a kitöltőnek a rá leginkább igaz állítást. A Martson által készített teszt 4 személyiségtípust különít el, amelyeket a piros, sárga, kék, és zöld színekkel jelöli. Ezeket az erősségeik által írja le, így nem tekinti ezeket a típusokat egymásnál jobbnak vagy rosszabbnak, egyszerűen csak különbözőnek. Ha a teszt segítségével megismerjük azokat a készségeket, amikben erősek vagyunk, könnyebb megtalálni azokat a szakmai pozíciókat, amelyekben erősek és hatékonyak tudunk lenni. Ez a teszt sem vesz igénybe néhány percnél többet a kitöltő idejéből, viszont hasznos ismeretekkel láthatja el.

Végül, de nem utolsó sorban egy nagyon kedvelt s elterjedt lehetőség a CliftonStrength Assesment. Ennek a személyiségtesztnek az a lényege, hogy megtaláljuk az erősségeinket, amiket a munkahelyre tudunk hozni. A teszt négy nagy kategóriába sorolja az erősségeket. Ezek a kategóriák a stratégiai gondolkodás, a kapcsolat építés, a befolyásolás, és a megvalósítás. Azáltal, hogy látjuk a saját erősségeinket, vagy egy munkahelyen az összes csapattagét, könnyebb elosztani a feladatokat, illetve kisebb munkacsoportokat kialakítani, ahol mindenki azzal tud hozzájárulni a feladat megoldásához, amiben erős. A teszt nagyjából 30 percet vesz igénybe. A kitöltés során páros állításokban kell kiválasztanunk, hogy melyik igazabb magunkra vonatkoztatva.

Az erősségeink megismerése sokat segíthet a munka világában, a megfelelő foglalkozás, terület, vagy csapaton belüli feladat megtalálásában. Emellett az önbizalmunkat is megerősítheti, ha tisztán látjuk, hogy vannak erősségeink. Sokszor ezeket magától értetődőnek vesszük, vagy kifejezetten csak a nehézségeinkre, a fejlesztendő területekre koncentrálunk. Viszont amikor belátjuk és felfedezzük, hogy sok területen és készségben kifejezetten erősek vagyunk, az sokat segíthet, hogy magabiztosabbak legyünk, és más színben lássuk magunkat. Mindenkinek ajánljuk a személyiségtesztek kitöltését; baj nem lehet belőle, de sokat tud segíteni!

források: mindsetpszichologia.hu, dlxmedia.hu,.atlassian.com, gallup.com

képek forrása: unsplash.com, pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!