Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . November 15. 4 perces olvasmány tanulás

„Segíts magadon Isten is megsegít?” – Elveszve az önfejlesztő könyvek labirintusában

A fejlődés és az arra való törekvés alapvető emberi tulajdonság.

Hírek

Jobb esetben, valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy nem vagyunk tökéletesek, egy szinttel feljebb pedig már ismerjük a hibáinkat is, de legalább sejtjük őket. Ideális esetben pedig szeretnénk is javítani rajtuk. 

Bármilyen problémáról van is szó, abban biztosak lehetünk, hogy valaki, valahol írt egy könyvet róla, ami legtöbbször garantálja, hogy rövid időn belül minden gondunk-bajunk megoldódik, ha megfelelő módon követjük az író által leírtakat, aki valószínűleg maga is keresztülment már azon, amin most mi.

Szép is lenne, ha valóban minden ilyen egyszerű lenne. Azonban legtöbbször néhány ezer forint kiadásán és egy rövid motivációs löketen kívül ritkán nyerünk többet. Felmerül a kérdés, miért?

Az önfejlesztő könyvek piaca mára hatalmas sikernek és bevételnek örvend. Rengeteget írnak és még többet vesznek meg az emberek. Sokszor, ha egy nem válik be, rövid időn belül hajlamosak vagyunk beszerezni egy következőt, azt gondolva, hogy az majd más lesz. Ezt a logikát követve pedig nem ritka, hogy egyesek egész könyvespolcokat halmoznak fel a témában, de mégsem jutottak előrébb, mint a legelső kötet megvásárlásakor.

Az önsegítő könyveknek több típusa létezik. Lehet szó motivációról, inspirációról, pszichológiáról, spiritualitásról, terápiáról, egyszerű sztorikról, de akár oktatással, tudománnyal, illetve kutatással is foglalkozhat egy-egy írás. Természetesen nem feledkezhetünk meg a „pénzügyi szabadságot”, üzleti sikerességet megcélzó művekről sem.

Az utóbb említettek sikerességéről már az elején érdemes lemondani. Ha valaki valóban birtokolja a gyors meggazdagodás titkát, igen kicsi az esély rá, hogy azt őszintén megossza a nagyvilággal. Ki szeretne tudatosan vetélytársakat kreálni magának? Ráadásul a felső tízezer rétegének nagyja a kezdetektől fogva birtokolt valamit, amely az átlagembereknek egyszerűen nincs meg. Ritkán a zsenialitást, általában pedig valamilyen formájú támogatást. A „te is megtudod csinálni” sorok mögött megbújik a gazdag család, a jó kapcsolatok, a titkárnő, aki a mindennapos ügyeit intézi továbbá az egyéb olyan kiváltságok, amiket az író magától képtelen felismerni.

Ha egy könyv túl általános információkat tartalmaz, egyértelmű, hogy nem váltja majd meg a világot, de nagy eséllyel minket se. Ugyanígy, a túlontúl specifikus helyzetekkel és a rájuk vonatkozó tanácsokkal sem tudunk sok mindent kezdeni. Fontos az arany középutat megtalálnia a készítőnek, valamint nekünk is képesnek kell lennünk felismerni azt, ami számunkra releváns lehet.

Általános igazság, hogy mielőtt megveszünk valamit, mindenképpen érdemes utánanézni az adott terméknek. Ez a kis- és nagy beruházásokra egyaránt vonatkozik. Valószínűleg nagyobb szerencsénk lesz, ha problémaspecifikusan keressük a nekünk megfelelő könyvet, mintha csak lekapnánk egyet találomra a könyvesbolt polcáról.

Köszönjünk el attól az ábrándtól, miszerint rövid időn belül jelentős eredményeket érhetünk el. Legyen szó bármiről, a változás sosem egyik napról a másikra történik. Türelemre, kitartásra és erőfeszítésre mindenképpen szükség lesz, nem is kevésre.

A leggyakoribb oka az önfejlesztő könyvek sikertelenségének, hogy mikor becsukjuk őket, egyben a tartalmukat is lezárjuk magunk előtt. Még ha érdekesnek is találtuk egyet, csak nagy ritkán gondoljuk úgy, hogy lényeges változást hozott az életünkbe. Ennek oka, hogy nagy valószínűséggel nem is tettünk érte semmit, hogy így legyen. Azért, mert kapunk egy halom tanácsot, még nem biztos, hogy meg is fogadjuk őket. A valódi munka a könyv letétele után kellene, hogy kezdődjék, ezt pedig igen sokszor elfelejtjük.

Léteznek azonban olyan szituációk is, amikor a problémáink megoldásához egy pár száz oldalas olvasmány egyszerűen kevésnek bizonyul. Egy pszichológust, terapeutát nem lehet helyettesíteni néhány szépen megfogalmazott idézettel. A mentális egészség komoly dolog, és több mindenre is kihat, mint gondolnánk. Pont úgy, ahogy törött karral nem szégyen orvoshoz menni, ugyanígy ne féljünk attól, hogy a lelki, mentális panaszainkkal szakemberhez forduljunk.

Források: medium.com, forbes.com; Képek forrása: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!