Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Május 10. 4 perces olvasmány kiégés, Produktivitás, Motiváció, Mentális egészség

Problémák mindig jöhetnek, a kérdés hogyan kezeled!

Uri Alon szenvedélye a biológiai rendszerek átfogó tanulmányozása, így nem véletlen, hogy egy ehhez köthető kutatást bonyolított le csapatával az izraeli Weizmann Tudományos Intézetben.

Hírek

Ez egy olyan terület, amelyet áthat az interdiszciplináris gondolkodásmód, nem mellesleg tele van érdekesebbnél érdekesebb problémákkal.

Alom a laborban a diákok fizikai, neurobiológiai és számítástechnikai eszközeit, valamint az improvizációs színház koncepcióit használta fel az interakciók alapelveinek tanulmányozására. A tükörszínház névre keresztelt színházi gyakorlat segítségével megmutatták, hogy két ember új, összetett mozdulatot hozhat létre kijelölt vezető vagy követő nélkül.

Alon részt vett egy improvizációs színházi képzésen, s arra a megállapításra jutott, hogy a párhuzam tudomány és improvizációs műfaj között abban érhető tetten, hogy mindkettő forgatókönyve ismeretlen annak művelője előtt. Ellenben, a színházban felkészítették őket a kudarc és leblokkolás potenciális veszélyeire, ennek hatására kezdtek olyan gyakorlatokba, amelyek elősegítik az egyént abban, hogy kreatív maradjon egy szorul helyzetben is.

Uri ezeket a gyakorlatok igyekezett átültetni az oktatási rendszerébe is, avagy már az első nap során figyelmeztette a diákokat, hogy lesznek mélypontok a kutatásaik során, amikor bizony el fognak akadni és lehet, hogy nem fogják látni a kiutat. Az a tanácsot adta nekik, hogy ilyen esetben maradjanak kreatívak a felhőben, és induljanak el valamerre. Nos, felmerülhet a kérdés, hogy mégis milyen felhőről beszél!? Felnőnek becézte azt a kilátástalan állapotot, amikor a kísérleteik sorra kudarcba fulladnak, mintha már az alapfeltevéseik is csődöt mondani látszanának.

Amit fontos észben tartani: az elakadás, a kudarc az élet velejárója, természetes dolog annak létezése, így pontosan ezen logika mentén is kell hozzáállni!

Amennyiben van valaki, aki támogatásban részesíti a felhőbe jutott kutatót, akkor van esély arra, hogy új nézőpontot találjon, és meglásson egy addig nem várt választ! Ilyen esetekben az ismert és ismeretlen elemek határán állnak, így mindig akad mód valami teljesen új felfedezésére, majdani megismerésére! Ami fontos, hogy legyen a felhőben lévő egyén mellett egy támogató személy, aki segítségével ki lehet jutni a felhőből, és akivel az ismeretlenbe együtt el lehet indulni!

Alon egy másik problémamegoldási metódust is kölcsönzött az improvizációs színészetből. Ez a felhőben való beszélgetés, azaz beszéljük meg a problémáinkat egy társunkkal és alkalmazzuk az „Igen, és…” módszert! (pl.: „Itt egy tócsa.” – „Igen, és…gyerünk, ugorjunk bele!” Arról van szó, hogy el kell tudnunk fogadni a másik, más nézőpontú, akár észszerűtlennek tűnő javaslatát, és építkezzünk belőle.

Nem sokkal a hallgatókkal elért sikereket követően, Alont a világ számos pontjára meghívták, hogy tartson előadást. Ezeken az előadásokon több tudóstársával is találkozott, akik a felhőben szenvedtek. Nem beszélték meg senkivel a kutatások érzelmi, szubjektív hátterét, így tudományuk nem tudott teljes pompájában megnyilvánulni. Alon több előadás kerete között kitért a tudomány szubjektív és érzelmi hátterére, valamint arra, hogy szerencsés lenne erről is csoportos beszélgetéseket kezdeményezni. Az előadást hallgatók nem értették, hogy miről is van szó, így hasonlóan a korábbi állapothoz, szintén a felhőben találták magukat. Végül egy zene és a rögtönzés segítette ki őt, pontosabban egy éneket kezdett dúdolni, mely a tudósok legrosszabb álmáról szólt, avagy arról, hogy tudományos eredményeiket valaki más fogja publikálni. Ráeszméltek, hogy pontosan az ebből fakadó félelem volt az, amely gátja volt a közöttük kialakuló kommunikációnak, felismerve ezt, elkezdtek egymással mélyebb beszélgetéseket folytatni.

Nekünk, teljesen hétköznapi átlagembernek azt a tanulságot kell levonnunk, hogy az útelágazások és zsákutcák teljesen természetesek az életünkben, legyen szó akár magánéleti, akár szakmai vetületről. Ezekben a helyzetekben a felhőben vagyunk, és ezt el kell fogadni, ellenben a felhők felett mindig kék az ég! Gyorsabban és könnyedebben hatolhatunk át a felhőrétegen, ha van mellettünk egy olyan társ, aki átsegíthet bennünket az akadályokon, aki felajánl egy „Igen, és…”-t, és mihamarabb új nézőpontba, vagy más megvilágításba helyezi a problémát.

Forrás: www.hrpwr.hu
Képforrás: www.pexels.com
Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!