Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Február 29. 4 perces olvasmány pénzügy, gazdaság

Pénzügyi jóllét - mi ez, hogy mit jelent pontosan?

Financial wellness? Pénzügyi jóllét? Hallottál róla, de nem tudod, hogy pontosan mit is takar?

Hírek

Financial wellness? Pénzügyi jóllét? Hallottál róla, de nem tudod, hogy pontosan mit is takar? Nos, a wellness kifejezés nagy utat jár be a magyar nyelvben. A termálhotelben töltött hétvégéktől néhány év alatt eljutottunk a pénzügyi jóllét fogalmához, amely a megtartás és a toborzás új és meghatározó eszköze lehet hazánkban is!

Ami fontos

 A pénzügyi jóllét semmiképpen sem egyezik meg az Európai Unió által is állampolgári kulcsismeretnek tarott pénzügyi jártasság fogalmával, avagy a pénzügyek tudatos kezelésével! Az Európai Bizottság 2023 nyarán közzétett felmérése kimutatja, hogy az uniós polgárok csupán 18%-a rendelkezik magas szintű pénzügyi jártassággal, mígnem az adatok különösen aggasztóak az alacsonyabb jövedelmű és iskolai végzettséggel rendelkező egyének csoportjának esetében. 

A pénzügyi jóllét fogalma lényegében a pénzügyi jártassággal szemben kiterjed az egyén jelenlegi és jövőbeli pénzügyi kilátásaira és stabilitására, meghatározza a döntési lehetőségeket az élet minden területén. Az Egyesült Államok Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatala egy 2017-es publikációjában hangsúlyozza, hogy a pénzügyi jóllét kettő markáns szempont mentén értelmezhető, amelyek a következők:

az idő tengelye meghatározza, hogy a pénzügyeink kihatással vannak-e a jelenre vagy a jövőre;

emellett anyagi biztonságra, illetőleg döntési szabadságra osztja fel a területet.

A mátrixot vizsgálva megkülönböztethetünk a napi kiadásokkal kapcsolatos kontrollt, egy pénzügyi válsághelyzet kivédésének lehetőségét, pénzügyi szabadságot az élet élvezetéhez szükséges döntések meghozatalakor, és nem utolsó sorban a pénzügyi céljaink elérésének útját.

Szerepe a toborzásban

Ahogyan a bevezetőben említettük: a pénzügyi jóllétnek kiemelten fontos szerepe van a toborzásban és a megtartásban, de pontosan hogyan? Az amerikai Pénzügyi és Fogyasztóvédelmi Hivatalának egykori kutatása jól tükrözi, hogy a legnagyobb potenciállal bíró munkavállalók elcsábítására az amerikai cégek egyre több béren felüli juttatást építenek be az ajánlataikba. A hibrid munkavégzés lehetőségének megléte már-már elvárássá avanzsálódik. A HR-vezetők szemében a pénzügyi jóllét egyes vetületei a sikeres munkaerőtoborzás új kulcseszközei lehetnek már a közeljövőben! 

Na, de a megtartásban milyen szerepet tölt be?

A koronavírus-járvány domináns megjelenése, valamint az azt követő polikrízis az USA munkavállalóinak jelentős részét sodorta olyan helyzetbe, hogy a megtakarításaikhoz kelljen nyúlnia. Az Egyesült Államok második legnagyobb bankintézete, a Bank of America, közvéleménykutatása szerint csupán az amerikai munkavállalók 42%-a elégedett a pénzügyi jólétével.

 

Forrás: www.hrpwr.hu ; www.pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!