Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Március 5. 4 perces olvasmány befektetés

One of one - a történelem legrosszabb és legjobb befektetései!

A befektetések piaca, a hozzá nem értők számára, rendkívül bonyodalmas, ámbár rengeteg izgalommal teli területnek tűnhet, annak ellenére, hogy belegondolni sem tudunk abba, hogy mekkora pénzösszegek forognak kockán egy befektetési kísérlet során.

Hírek

A befektetések piaca, a hozzá nem értők számára, rendkívül bonyodalmas, ámbár rengeteg izgalommal teli területnek tűnhet, annak ellenére, hogy belegondolni sem tudunk abba, hogy mekkora pénzösszegek forognak kockán egy befektetési kísérlet során. Maga a jelenség ismerős lehet a Cápák között című műsorból, ahol kezdő és már jóval profibb szinten lévő vállalkozók kísérlik meg valamely cápa meghódítását, ellenben a most következő befektetések alkalmával jóval nagyobb összegek ütik meg a vállalkozók markát vagy éppen mennek a süllyesztőbe!

 

Theranos-átverés

A Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest több mint 11 év börtönbüntetésre ítéltek, annak okán, hogy becsapta a befektetőket az egykor 9 milliárd dollárra becsült vérvizsgálati startupjával! Azt állította, hogy már néhány csepp vér elegendő ahhoz, hogy diagnosztizálhatóak legyenek bizonyos betegségek, ellenben egy szava sem volt igaz.

Egykoron még a következő Steve Jobsként hivatkoztak rá, nem mellesleg a világ legfiatalabb, önerőből teremtett milliárdosaként kántálták a nevét. Tizenkilenc éves korában hagyta ott az egyetemet, és indította el Theranos névre keresztelt vállalkozását, amely kapcsán állította, hogy forradalmi változást hozhat a betegségek diagnosztizálásában. Az általa reklámozott technológia nem működött, így nem meglepő, de a cég 2018-ban teljesen becsődölt. Nem csupán az orvosokat és a vizsgálatokra rászoruló és különböző betegségekkel küzdő betegeket verte át, hanem a vállalat befektetőit is, ugyanis a cég teljesítményét jelentősen eltúlozta a pénzügyi támogatói előtt, ezzel hatalmas pofont kiosztva  a Szilícium-völgynek!

A Szilícium-völgyben vagyonokat lehet szerezni, vagy éppen elbukni, avagy nem szokatlan jelenség, hogy a befektetők óriási pénzösszegeket dobnak ki az ablakon! A bíróság megállapította, hogy Holmes 121 millió dolláros veszteséget generált a befektetőinek, köztük a sajtómágnás Rupert Murdochnak és a Walmart üzletláncot birtokló családnak is.

Most, hogy megnéztük, hogyan nem érdemes pénzt pazarolni, jöjjön egy jó példája annak, hogy miként érdemes jól bánni a nekünk adott összegekkel: Citadel.

A világ 20 legjobban teljesító fedezeti alapja 67 milliárd dollárt hozott a befektetőknek 2023-ban, ami nagyjából háromszorosa a 2022-es átlagnak! A Citadel egy amerikai multinacionális fedezeti alap és pénzügyi szolgáltató társaság.

A milliárdos Ken Griffin által vezetett Citadel 2023-ban is vezető pozícióban maradt, az 1990-es alapítása óta elért 74 milliárd dolláros nyereségével. A tavalyi évben a Citadel legismertebb és legnagyobb alapja 15,3%-kal nőtt, és a vezetőség döntésének értelmében, mintegy 7 milliárd dollárt adott vissza a befektetőknek!

 

Forrás: www.index.hu ;www.pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!