Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Február 2. 6 perces olvasmány Produktivitás, Motiváció, Önbizalom, Önbizalomfejlesztés

Önbizalomnövelő tippek fiatalok számára!

Bármilyen életkorban és szakaszban kialakulhat vagy felszínre kerülhet az önbizalomhiány, de szerencsére ez nem egy végzetes diagnózis, hanem belső munkával javíthatunk a saját helyzetünkön.

Hírek

Ahogy az elnevezés rendkívül pontosan leírja, az önbizalom, a saját magunkkal kapcsolatban érzett bizalom, a hit abban, hogy képesek vagyunk nehéz kihívásokat leküzdeni és nagy dolgokat megvalósítani. A túlzott magabiztosság zavaró tulajdonság lehet, viszont ez már a túlzásba esés kategória; egészséges önbizalomra ezzel szemben szükségünk van ahhoz, hogy merjünk nagyot álmodni, és ezeket az álmokat utána meg is valósítani. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, ami mindenki számára hasznos lehet.

Kezdésként a legfontosabb az önismeret. A lényeg, hogy odafigyelsz a saját viselkedésedre, gondolataidra, ezek lehetséges okaira és összefüggéseire. Így felfedezheted például, hogy egy konkrét helyzet rendszeresen szorongással tölt el, egy tevékenység viszont segít ezt feloldani, és hasonlók. Ugyanígy megfigyelhető az is, hogy milyen formában, helyzetekben érzed az önbizalom hiányát, mikor beszélsz vagy gondolkozol magadról negatívan, mi tesz kishitűvé, mivel kapcsolatban nem bízol a képességeidben… Ezek a felismerések rávilágíthatnak az önbizalomhiány eredetére, okára is, amiket így könnyebb orvosolni. Azért is fontos kontextusukban megfigyelni az ilyen érzéseket, mert lehet, hogy az életünk egy adott területét jobban befolyásolja az önbizalomhiány, mint egy másikat. Például nincsenek kétségeid afelől, hogy eligazodsz egy ismeretlen városban, de tartasz attól, hogy nem tudsz szakmailag elég magas szinten teljesíteni.


Az egyik legfontosabb segítség a negatív gondolatok, érzések beazonosítása után ezeknek a jobb megértése és átfordítása. Például, ha az egyetemkezdéstől tartasz, attól félsz, hogy nem tudod majd sikeresen teljesíteni a vizsgákat, emlékeztesd magad a sok tanulmányi kihívásra, amiken eddig átjutottál. Sikerültek például az adott pillanatban nehéznek tűnő dolgozatok, a gimis felvételi, majd az érettségi is, hiszen ezek juttatnak el ahhoz, hogy felvegyenek az egyetemre. A korábbi sikerek felismerése, és összegyűjtése nagy segítség, hogy bebizonyítsa, igenis képes vagy nehéznek látszó feladatok teljesítésére. A korábbi teljesítmény bizalmat ad a következőkhöz.

A negatív gondolatok leküzdéséhez kapcsolódik a „még” rendszeres használata és az ezzel járó gondolkodásmódbeli változás is. Számos cél és vágy van, amiket nem értünk még el az életben, viszont ezeket nem kell kudarcként felfogni. Érdemes ezekre inkább olyan sikerekként gondolni, amiket csak MÉG nem értünk el. Ez motivációt ad arra, hogy fejleszd magadat, hogy ezek a még-ek már-rá változzanak; már elért eredményekké. Nem sikertelenség, ha valamit még nem teljesítettél, inkább egy lehetőség, hogy megtaláld, miben akarsz jobbá válni. A fejlődésre koncentrálás pozitív gondolkodást eredményez, és megerősíti a magadba vetett hitet, hogy valóan képes vagy mindezek elérésére, tehát nő az önbizalmad.

Érdemes leszámolni a környezetünk elvárásaival. Sok kulturális, társadalmi elvárással szembesülünk egészen gyerekkorunktól kezdve. Gyakran tisztában sem vagyunk egészen azzal, hogy ezek a környezetünkből származó nyomások, hanem a sajátunkként éljük meg. Ilyen például a harminc éves kor előtti házasságkötés, gyerekvállalás, ház és autóvásárlás. Természetesen ezek lehetnek a saját álmaink, vágyaink is, amiért napról napra dolgozunk, viszont csökkenthetik az önbizalmunkat is azzal, ha folyamatosan ehhez az elképzeld ideához mérjük magunkat. Ugyanilyen negatívhatásai lehetnek annak is, ha folyamatosan a kortársaink eredményeihez hasonlítjuk magunkat. Valaki már diplomát szerzett, más már dolgozik, megint más már összeházasodott a párjával, viszont mi pont az adott mérföldkövet nem értük még el, ezért lemaradva érezzük magunkat. Fontos emlékeztető, akár mantra is lehet, hogy mindannyian külön személyek vagyunk és a saját magunk életútját járjuk be. Vannak híres vállalkozók, akik 50 éves korukban indították el a később nagy sikert hozó vállalatukat, mások több karrierváltás után találták meg a hivatásukat, megint mások 40 évesen vállaltak gyereket. Nem kell a társadalmi mérföldköveket és határidőket követni, válaszd ki nyugodtan a saját céljaidat, álmaidat, és élvezd bátran az egyéni utat!


Legtöbbünk gyerekkorának meghatározó élményei a tiltások, az óvatosságra felszólító figyelmeztetések, hiszen a szüleink, rokonaink, tanáraink igyekeztek megvédeni és biztonságban tudni minket. Még, amikor puszta jó szándék vezérli is ezeket a megjegyzéseket, hosszútávú következményük lehet, hogy nem bízunk magunkban, hanem a kétkedés veszi át a vezetést, amikor valami újba és ismeretlenbe vágnánk bele. A már említett önismeret vezet ezeknek a mintáknak és gyerekkorból eredő szokásoknak a felismeréséhez is. Természetesen ezen figyelmeztetések közül sok felnőtt korban is hasznos, például a „Ne szaladj az autó elé!” vagy „Ne fogd meg kézzel a forró edényt!”. Mások viszont gátolhatnak minket a komfort zónánkból való kilépésben és az ezzel járó fejlődésben. Így érdemes a mélyről jövő félelmeinket és aggodalmainkat ezen a szemüvegen keresztül is megvizsgálni.


Időnként pedig a közösségi média varázslatos, de hamis birodalmából is érdemes lehet kikapcsolódni. Mint tudjuk, bárki megteremtheti a saját valóságát a közösségi média platformjain, ami sokszor nagyon eltér a valódi életétől. Ezek a filterek és hamis tartalmak azonban nem járnak figyelmeztetéssel, így aztán nézőként könnyen elhihetjük, hogy az igazságot látjuk. Ezzel együtt saját magunkat ezekhez a kreált tökéletes életekhez hasonlíthatjuk, ami csak tovább rombolja az önbizalmunkat. Nem kell teljesen és örökre elhagyni ezeket a platformokat, de időről-időre érdemes lehet némi detoxot tartani és a mindennapokban is megfontoltan használni.

Az önbizalomhiánynak számos oka lehet, viszont maga a jelenség leküzdhető. Tudatossággal és gondolkodásmódbeli változtatásokkal akár egyik napról a másikra is javulást érhetünk el az önbizalmunkban. Rengeteg nehéz feladattal megbirkóztál már, így meríts ezekből bátran erőt, és hidd el, a következőket is sikerrel teljesíted majd!

írta: Csóka Anna

forrás: hrportal.hu

képek forrása: unsplash.com

 


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!