Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Július 8. 3 perces olvasmány Munka, Állásinterjú, Álláslehetőség, munkahely

Nézz utána, hova adod be az önéletrajzodat!

Kedves főnökök, isteni fizetés, izgalmas munka – sugallja az álláshirdetés.

Hírek

Aztán a munkakezdés után jön a feketeleves? A csalódások elkerülése mellett az állásinterjún is fontos, hogy ismerje a jelentkező a vállalatot, mivel az interjúztatók szeretnek rákérdezni, miért pont ennél a cégnél szeretne dolgozni.

Utánajártunk, hogyan lehet jobban megismerni a megpályázott cégeket.

Weboldal

Ez inkább az állásinterjú szempontjából fontos, hiszen a honlap nem feltétlen a valóságot mutatja, hanem a kívánt arculatot. Mindenesetre a bemutatkozás alapján le lehet szűrni, milyen értékek fontosak a vállalkozásnak. Egy „zöld cégnél” például kiemelhetjük az interjún, mennyire fontos számunkra a környezetvédelem. Emellett a partnereiket is érdemes megjegyezni.

Jogi környezet, pénzügyi adatok

Mindenképp érdemes megnézni a céginformációkat, mielőtt aláírunk egy szerződést egy ismeretlen vállalattal.

Itt pedig a cégek beszámolói olvashatóak, így gyorsan kiderülhetnek az álláshirdetés csúsztatásai. A pénzügyi adatok a vezető pozíciókat pályázóknak akár innovációs ötleteket is adhatnak, de az minden szakmában fontos tanács, hogy veszteséges cégnél senki se vállaljon el állást.

Közösségi oldalak

Manapság már ez is a PR kommunikáció része, így a cég posztjai inkább az arculat miatt lehetnek érdekesek, hasznosak (fiatalos vagy inkább régimódi a hozzáállás). Akár azt is megtalálhatjuk, hogyan áll a cég a fontos gazdasági, munkavállalókkal kapcsolatos kérdésekhez, mint például a túlóra vagy a környezetvédelem.

A komment szekcióban pedig akár a dolgozók valóságát is megtalálhatjuk pozitív vagy negatív írásokban, de persze csak akkor, ha a moderátorok ezt engedik.

PR kommunikáció

A PR egyik része tehát a közösségi média, de a sajtómegjelenésekre is érdemes odafigyelni. Ha nem jó a PR-os/marketinges, az egész cég bukásra lehet ítélve, így egy esetlen kommunikációjú vállalkozást jobb messziről elkerülni.

Ügyfélszolgálat

„Vidám csapat, lelkes munkavállalók” – Ezeket a kliséket a legtöbb álláshirdetés használja, de egy ügyfélszolgálati hívás után elég gyorsan kideríthetjük a valóságot. Ha unott vagy türelmetlen a telefon túloldalán lévő kolléga, az nem csak a fenti szavakat érvényteleníti, de az ügyfelek is elpártolhatnak miatta.

Hogyan tovább?

Ahogy mindenben, itt is a középutat kell keresni. A megszerzett információk akaratlanul is kialakítanak majd egy képet a szóban forgó vállalatról, viszont ez könnyen előítéletekhez vezethet. Az állásinterjún alkalmunk lesz személyesen is megfigyelni a céget, így igyekezzünk félretenni a negatív gondolatokat és érdeklődve beszélgetni az interjúztatóval.

A negatívumokra nyugodtan rá lehet kérdezni, így a feltételezéseinkre gyorsan válaszokat kaphatunk. Viszont a felvételiztetőnek mindig az az érdeke, hogy a lehető legjobb fényben tüntesse fel a vállalatot, így ésszel higgyünk a nagy volumenű ígéreteknek.

Az beszélgetés után pedig egymás mellé lehet tenni a személyes és az otthon összegyűjtött információkat. Ezekből együtt érdemes következtetéseket levonni, nem külön – külön.

 

Források: cvonline.hu, hrportal.hu, gerillaöneletrajz.hu; Képek forrása: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!