Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Szeptember 26. 6 perces olvasmány Munka, Önfejlesztés, Csapatmunka

Mit jelent és hogyan elérhető a hatékony csapatmunka?

A csapatmunka fogalma lényegében úgy határozható meg, mint az egymást kiegészítő készségekkel rendelkező emberek, személyek csoportja, amely egy közös cél mellett kötelezte el magát, amelyért a résztvevők egymást tartják felelősnek.

Hírek

De, hogy pontosan miért is éri meg csapatban dolgozni? A csapatmunka előnyei tagadhatatlanok, hiszen egy jól összetartó, koherens csapatban végzett munka mind az egyén, mind a szervezet számára fontos előnyekkel jár. Fontos, hogy ahhoz, hogy egy csapat élvezze a közös munkát, ahhoz jól szervezettnek kell lenni! Ezenkívül a kitűzött céloknak valóban közösnek kell lenniük, és azokat a csapat minden tagjának meg kell értenie és el kell fogadnia. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy csapatban dolgozni jó dolog, hiszen a csapattagok jobb teljesítményt nyújtanak, mint egyénileg. Még akkor is jobb az elért eredmény, ha az egyének önálló teljesítményét adnánk össze! De természetesen, ahogy a legtöbb dolognak, úgy a csapatmunkának is megvannak a maga negatív (lehetséges) hozadékai.

Előnyök az egyén számára:

  • hovatartozás: segít az egyéneknek, hogy valaminek a részének érezzék magukat
  • feszültség: a munka kevésbé feszült, kevésbé stresszes és kevésbé frusztráló, mivel a tagok között megoszlik a felelősség, illetve maga a munkafolyamat
  • együttműködő tanulás és kreativitás: mindenki számára adott a lehetőség, hogy mind az információkat, mind a tudást megossza a csapat többi tagjával, ezáltal a döntéshozatali folyamatban több nézőpont is megjelenik
  • gazdasági ösztönzők és a szakmai elismerés is megosztott
  • nagyobb integrációt valósít meg az emberek között, elősegítve a kapcsolatok, a méltányosság, a barátság és az együttműködés fejlődését

Előnyök a szervezet számára:

  • növekvő termelékenység: a közös döntéshozatal eredményeként nő a munka mennyisége és minősége
  • nagyobb elfogadás: az egész csapat részvételével hozott döntések szélesebb körben elfogadottabbak, mint az egyének által hozott döntések
  • erősödik a kollektív szellem és a szervezet iránti elkötelezettség
  • a munkavállalók közötti tudás- és információáramlás fokozódik, ami jobb ötleteket és döntéseket eredményez
  • a sokszínűbb nézőpontok a problémák új megközelítési módjaihoz vezetnek
  • növekszik a többi munkavállaló nézőpontjának megértése
  • a vállalat munkatársainak felhatalmazása és elkötelezettsége fokozódik


Hátrányok:

Nagyon fontos, hogy ne keverjük a csapat és a csoport kifejezéseket, hiszen sok különbség van közöttük. Különösen, ha az eredményekről van szó: egy munkacsoport eredménye attól függ, hogy a tagok mit tesznek, míg ezzel szemben egy csapat teljesítménye pedig magába foglalja az egyéni eredményeket és a közös munka eredményét is! Rossz csapatmunkának tekinthető az, ha valójában csoportban tevékenykedünk, amelyben valaki megmondja, hogy a többieknek mit kellene csinálniuk. Ilyen esetekben a megoldásra váró probléma megoldás nélkül marad, és a felek sem érzik azt a jellegű szabadságot, amelynek a munka, vagy az alkotás során ki kellene bontakoznia. Néhány jelenség, amelyet érdemes elkerülni, amennyiben hatékony csapatmunkát szeretnénk végezni:

  • kompetencia hiánya: ebben az esetben az érdemi segítség hiányáról beszélhetünk, tehát nagyon fontos, hogy legyen egy olyan személy a csapatban, aki kompetens az adott témában.
  • konformitás: ez a jelenség annyit tesz, hogy a csoport tagjai egy erőteljesebb véleményhez igazodnak, egyfajta egységesedési folyamat indul el, amely sem a munkára, sem az egyénekre, sem a szabad gondolkodásra nincs jó hatással! Lehetséges megoldásként a brainstormingot ajánljuk!
  • kockázatvállalás: ilyenkor a döntés nagy eséllyel merészebb lesz, hiszen nincs gazdája a döntéseknek, és szinte lehetetlen bárkit is felelősségre vonni, ezért fontos, hogy mederben tudjuk tartani a munkafolyamatokat!


Aranyszabályok:

  1. Tisztázzátok a csapatmunka célját/céljait!
    Ha a közös munka megkezdése előtt tisztázatlanok maradnak az elvárások, a célok, szinte minden bizonnyal gyengébb teljesítmény várható, hiszen logikus, ha a csapat nem tudja, hogy pontosan milyen teljesítményt és eredményeket várunk el tőlük, akkor nem is fogják tudni hozni azokat. A munka megkezdése előtt mindenképpen érdemes átbeszélni, hogy miért is jött létre a csapat, és hogy milyen mérföldköveket szeretnénk elérni velük. Fontos, hogy ezt egyértelműen tegyük meg!

 

  1. Legyen egyértelmű, hogy ki milyen szerepet tölt be a csapatmunka során!
    A hatékony csapatmunka titka nem csupán a célok pontos megfogalmazásában merül ki, hiszen akkor tud csak olajozottan haladni a munka, ha mindenki ismeri az egyes tagok pontos feladatát és szerepét! Fordított esetben a tagok egymás között passzolgatnák a megoldandó feladatokat, ami egyértelműen konfliktushoz, és ebből adódóan garantált káoszhoz vezet! Hogy ezt kiküszöbölhessétek, használjatok munkafolyamat-térképet, amelyen folyamatosan ábrázolni tudjátok, hogy ki milyen folyamatban vesz részt, vagy hogy milyen jellegű munkával járul hozzá a feladatmegoldáshoz.

Alapvetően kilenc kulcsfontosságú szerepet különböztethetünk meg a csapatmunka során:

  • integrátor: koordinál és integrál
  • alkotó: kreatív ötleteket kezdeményez
  • tanácsadó: további információk keresésére ösztönöz
  • védelmező: vívja a külső csatákat
  • ellenőr: megvizsgálja a részleteket és betartatja a szabályokat
  • producer: irányt ad és nyomon követi az eseményeket
  • szervező: struktúrát biztosít
  • tanácsadó: a lehetőségek széles körű elemzését nyújtja
  • promoter: segíti az ötleteket, ha egyszer már elindították.
  1. Hibázni szabad!
    Az innovatív gondolkodás elősegítése érdekében el kell fogadtatni a hibázás lehetőségét a csapat minden egyes tagjával, hogy senki ne féljen kockázatot vállalni, és új ötletekkel előállni.
     
  2. Legyen egy szabályrendszer!
    Lehetnek a csapattagok bármennyire fegyelmezettek, ha nincs egy olyan szabályrendszer, amelyhez igazodni tudnának. A legideálisabb, ha még a projekt legelején megállapodtok a legfontosabb szabályokban! Ez nem jelenti azt, hogy menet közben ne lehetne ezeken változtatni, csupán nem árt, ha van egy alapkészlet, amelyet mindenkinek kötelessége betartani!
     
  3. Legyen egyenes és őszinte a kommunikáció!
    A közös munka szempontjából természetesen fontos, hogy hatékonyan folyjon a kommunikáció a csapat minden tagja között. Érdemes lehet minden napot egy közös, rövid megbeszéléssel indítani, ahol tisztázni tudjátok a felmerülő kérdéseket, kezelni a konfliktusokat, és megoldást keresni az esetleges problémákra. Fontos, hogy mindenki vissza tudjon jelezni a munkát, és az egyéni érzéseket illetően, hogy azokat feldolgozva tudjatok hatékonyabb munkát végezni!
     
  4. Ünnepeljetek!
    Amennyiben hatékony, és ezáltal eredményes volt a közös munka, akkor ünnepeljétek meg azt! Ha a csapatmunka során minden a tervek szerint haladt, álljatok meg egy pillanatra, és szánjatok egy percet az ünneplésre! Az egyik legjobb motiváció is egyben, ha a teljesítményt elismerik!

 

Források: freebees.io; temenedzsered.hu Képforrások: pexels.com; pixabay.com
Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!