Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Július 25. 10 perces olvasmány Okos otthon, Smart home

Mit jelent az okos otthon?

Ahogy fejlődik a technológia már a mindennapi eszközöket is mindezek okosabbá tették.

Hírek

Ahogy fejlődik a technológia már a mindennapi eszközöket is mindezek okosabbá tették. Az okostelefonok vagy okosórák már nem hatnak a meglepetés erejével, hiszen az utcán sétálva szinte mindenkinél látunk egyet. Szinte már azon csodálkozunk, amikor valaki még az analóg eszközt használja. Az egyszerű használati eszközökön túl megkezdődött az otthonok „okosítása” is, amit számos izgalmas új elemmel tehetünk meg. Ezeket az elemeket és eszközöket mutatjuk be részletesebben.

Az okos otthonokba beépített technológia eltérő lehet, viszont alapvetően azalapján soroljuk őket egy kategóriába, hogy ezeket az eszközöket távolról telefonnal, tablettel vagy távirányítóval lehet irányítani. Lehet szó például fűtő és hűtőrendszerről, amit már a munkahelyről elindulva bekapcsolhat a tulajdonos, hogy mire hazaér tökéletes hőmérsékletű házba sétálhasson be.

Ezek a rendszerek nem csak azért okosak, mert távolról beállíthatók, hanem tanulni is tudnak.  Például a tulajdonos napirendjéhez és szokásaihoz igazodva képesek például a fűtést vagy a világítást működtetni. Biztonsági funkciót is betölthetnek a rendszerbe kapcsolt mozgásérzékelő lámpák és kamerák, azzal, hogy a lakó távollétében érzékelt mozgásról vagy a tulajdonost, vagy a rendőrséget értesítik, ezzel megelőzve a betöréseket, lopásokat.

Az okos eszközök gyakran kábel nélkül is működnek, csupán jó internetkapcsolatra van szükség ahhoz, hogy egymással és a központtal kommunikáljanak. Ezeket könnyebb és olcsóbb elhelyezni az épületben, mint a kábeles összeköttetést igénylő társaikat. Ezeket akár albérletben is el lehet helyezni, hiszen nem szükséges a falakat kibontani, vagy máshogy átépíteni, valamint az eszközöket költözéskor össze lehet csomagolni és az új otthonban ismét felállítani.

A vezetékes rendszernek is van előnye, főként az, hogy nehezebb kívülről meghekkelni, betörni a hálózatba. Amennyiben egy házba be vannak építve a vezetékes okos eszközök, jelentősen megnő az egész ingatlan újraeladási ára. Amikor valaki már az építést megelőzően tudja, hogy okos otthont akar létrehozni, a tervezők jellemzően vezetékes hálózattal kalkulálnak, hiszen ezt ilyenkor a legegyszerűbb beépíteni. Jelentős hátránya viszont, hogy a vezeték nélküli eszköztár sokszorosába kerül.

Nézzük is végig, hogy milyen elemekből építhetjük fel az okos rendszert saját otthonunkba!

Ahogy már a bevezetésben is előkerült, a hőszabályozás az egyik leggyakoribb elem. Ezen keresztül beállíthatjuk távolról a kívánt hőmérsékletet, amire a házunk felmelegszik vagy lehűl. Beprogramozhatjuk arra is az okos rendszert, hogy bizonyos körülményeket észleljen, és amikor eléri a megadott kritériumot, akkor mindig kapcsoljon be. Például túl alacsony hőmérséklet esetén mindig kezdjen el fűteni, túl melegben, mindig hűteni. Beállíthatjuk azt is, hogy minden nap ugyanabban az időpontban kapcsoljon be, így a ház pont addigra lesz tökéletes mire hazaérük. A levegő páratartalmát is képesek mérni az okos rendszerek, így egy nagyon jól felszerelt okos otthon képes lehet ablaknyitással szellőztetni, amikor bent túl magas a páratartalom vagy bekapcsolni a szellőzőrendszert.

Sokat lehet spórolni a világítási rendszer intelligenssé alakításával. Egyre többen használnak energiatakarékos égőket, és már a gyerekkori környezettudatos oktatástól kezdve halljuk, hogy le kell kapcsolni a lámpákat, amikor elhagyjuk a helyiséget. Ezt még magasabb szintekre lehet emelni. A mozgásérzékelő lámpákat sokan már használják a bejárati ajtónál vagy máshol a ház külső részén, hogy maguk a lakók könnyebben közelítsék meg, vagy azért, hogy a biztonsági kamera fel tudja venni, ami mozgásával éppen beindította a lámpát, de akár betörőket elriasztó szándék is állhat mögötte. Ezt a készséget a házba is bevihetjük. Nem baj, ha elfelejtjük lekapcsolni a lámpát az egyik szobából a másikba sétálva, mert az okos rendszer megteszi nekünk. Hasznos lehet ez gyerekekkel is, akik még nem érik el a kapcsolókat. Ezen túl be is lehet programozni a világítást, hogy megadott időpontban kapcsoljon fel, esteleg a napfelkeltéhez és napnyugtához igazodjon. Segíthet például a reggeli ébredésben, ha az okosotthon időben felkapcsolja a lámpát, hiszen így már sokkal nehezebb visszaaludni.

Nem csak a lámpákat, de a házba bejutó természetes fényhez is lehet igazítani az intelligens eszközöket. Felszerelhetünk redőnyöket, rolókat, vagy más sötétítőket az ablakokra és a napsütésnek megfelelően ezeket fel vagy le tudja engedni a rendszer anélkül, hogy otthon ülnénk és figyelnénk, hogy éppen melyik irányból, milyen szögben érkeznek a napsugarak. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy nyáron a lehető leghűvösebb maradjon az otthon, télen pedig a kevés napfény is a lehető legjobban felmelegítse.

Egy teljesen kényelmi, de annál izgalmasabb funkciója az okos otthonoknak a szórakoztató rendszer. Ez magában foglalhat tévéket és kivetítőket, vagy hangszórókat is. Lehet távolról, alkalmazásokkal irányítani ezeket is, vagy a rutin részévé tenni, hogy a reggeli lámpakapcsoláshoz és függöny kihúzáshoz kapcsolódóan zenét kezdjen játszani vagy időjárásjelentést mondjon.


Talán a legismertebb eleme az okos otthon rendszereknek a biztonsági faktor. Ide tartoznak például a mozgásérzékelő kamerák. A videó rögzítése mellett olyan eszközöket is beszerezhetünk, amiken keresztül videóhívást lehet folytatni az éppen ajtóban állóval, vagy csak élő képet láthatunk a házról. Mivel mindez össze van kapcsolva a magunkkal hordott okos telefonnal, nyaralás vagy munka közben is rá tudunk pillantani, megkapjuk a rendszer értesítéseit, amikor mozgást érzékel. Így a tulajdonos maga is eldöntheti, hogy biztonsági fenyegetést jelentő betörő közelítette-e meg a házat, vagy csak a viráglocsolásra megkért szomszéd érkezik, esetleg egy környékbeli kutya szaladt át a telken. Eszköztől függően arra is van lehetőség, hogy távolról zárjunk be ajtókat és ablakokat, ami a betörés mellett a hirtelen érkező csapadéktól vagy szélvihartól is megvédheti a házat.

Érdemes megemlíteni az okos központot (angolul smart hub), ami lényegében a házon belül található külön eszköz és összehangolja a többi okos technológiát. Ez azért fontos, mert így az egyes eszközök által begyűjtött információt, például, hogy valaki elhaladt az ajtó előtt vagy feljött a Nap, ezért felkapcsoltak a lámpák, meg tudják osztani egymással az eszközök. Ezzel jobban összehangolható a működésük, mintha teljesen külön állnának. Mindennek köszönhetően ezen az egy okosotthon központon keresztül lehet irányítani az egyes elemeket, nem szükséges mindenhez külön alkalmazást letölteni. Amennyiben Google eszközt használunk erre, akár a Google naptárunkat is meg tudja jeleníteni és abban a kéréseink alapján módosításokat végrehajtani. Nem csak érintéssel, de hanggal is kontrollálható, így akár a szoba másik feléről is felszólíthatjuk a központot, hogy végezzen el egy feladatot, anélkül, hogy fizikailag szükséges lenne beavatkoznunk.

Bár nem a házon belül van, de szorosan kapcsolódik hozzá, hogy még a kert öntözőrendszerét is okossá lehet tenni, bele lehet kapcsolni a rendszerbe. Azon túl, hogy vannak programozható locsolórendszerek, amik mindig a  megadott időpontban indulnak el, a fejlettebb rendszerek képesek intelligensen felmérni a körülményeket. Például, ha korábban eső esett vagy nagyon nedves a talaj, nem szükséges olyan sokat locsolni, mint amikor több hétnyi aszály alatt teljesen kiszárad a termőföld. Ezen tényezők felmérése és figyelembevétele a működés során hozzájárul ahhoz, hogy a leghatékonyabban, csak a szükséges mennyiségű vizet használja fel a rendszer.

Az okos otthonoknak tehát számos előnye van, hiszen azzal, hogy különböző eszközöket építünk be, a saját igényeinkre szabhatjuk. Minden lakónak más igényei vannak, ezért fontos, hogy a saját életstílusához tudja igazítani ezt a rendszert is. Például egy olyan országban, ahol jól elkülönül időjárását tekintve a négy évszak, nagy szerepe lehet a ház hőmérsékletszabályozásának, míg egy szinte hőingás nélküli térségben, erre sokkal kevesebb szükség van. Természetesen hatalmas előny a kényelem, hiszen olyan aprónak tűnő feladatokra és kellemetlenségekre is megoldást kínál egy okos rendszer, amire előtte talán nem is gondolnánk. Alapvetőnek vesszük, hogy képesek vagyunk le és felkapcsolni a lámpát, viszont, amikor a kinti fényviszonyok szerint optimalizálja egy intelligens rendszert ez a számunkra, máris kényelmesebben érezhetjük magunkat. Az otthon biztonságának fejlesztése is jelentős előny. Megnöveli a tulajdonosok biztonságérzetét, hogy hosszabb távollét alatt is pontosan nyomon követhetik, hogy mi történik éppen az ingatlannal. Hosszú távon jelentős megtakarításhoz segíti hozzá az okos rendszer a tulajdonosát azzal, hogy optimalizálja az energiafelhasználást.

Azonban hátrányok is felmerülnek az okos otthonokkal kapcsolatban. A biztonság nem garantált annyira, mint az eszközöket árusító cégek szeretnék elhitetni. Főleg az eszközöket internettel egymáshoz kapcsoló hálózatok vannak kitéve hekkereknek. Annak a veszélyét, hogy külső személyek betörjenek a hálózatba az erős jelszavak rendszeres változtatásával, frissítésével lehet csökkenteni, viszont ezeket kellően biztonságosan tárolni és magát a frissítés szükségességét észben tartani, mentálisan fárasztó feladat. Bár léteznek megfizethető árkategóriájú eszközök, a sok újdonsággal és a legjobbak keresésével könnyen túlköltekezhetünk. Egy nagyon jól felszerelt okos otthon luxus, nem mindenki számára hozzáférhető termék, és ezt a magas ára is alaposan alátámasztja. Végül pedig fontos a kezelés szempontját is figyelembe venni. Bár az okos eszközök összehangoltsága alapján könnyen irányíthatónak hangzik a rendszer, először minden tulajdonosnak meg kell tanulnia beállítani és használni a rendszert. Van, akinek ez könnyen megy, de a technológiában kevésbé jártas személyeknek hosszas tanulási folyamat lehet mire teljesen működtetni tudják az okos otthonukat.

Mindent összegezve tehát az okos otthonok számos elemből állnak össze, amit a tulajdonos a saját igényei és szükségletei szerint állíthat össze. A negatívumokat és pozitívumokat mindenképpen alaposan mérlegelni kell mielőtt valaki elköteleződne egy teljes ház okos otthonná változtatására. Érdemes azonban megfontolni néhány intelligens eszköz elhelyezését, hiszen különböző megoldások és árkategóriák között válogatva megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt, ami éppen csak egy kicsivel több energiát spórol vagy éppen eggyel kényelmesebbé teszi a mindennapjainkat.

forrás: investopedia.com
képek forrása: unsplash.com, pexels.com

 

 


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!