Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Április 25. 4 perces olvasmány Digitális egynesúly, Mentális egészség, Digitális detox

Mit jelent a digitális detox, és miért lehet hasznos felnőttként?

A 21. század sajátosságként hozza magával a megnövekedett képernyőidőt, a hihetetlenül széleskörű digitális jelenlétet, nem mellesleg a közösségi média fénykorát éljük.

Hírek

Az elektronikus eszközeink igénybevétele az élet számos területén elkerülhetetlenné válik – a munka világában a home office dominanciája során szinte alapvetővé vált a számítógépek, mobiltelefonok huzamosabb ideig való használata.

Nem meglepő módon, a világ digitális változása időnként igen súlyos hatással bír az emberekre, és azok jóllétére, amelyet technostressznek nevezünk! Minden olyan negatív körülményt ide sorolhatunk, amelyeket a technológia idéz elő. Amennyiben Neked is nehezedre esik elszakadni a képernyőtől vagy a közösségi médiától, illetve, ha szorongsz, ha nem csekkolhatod le az értesítéseid, akkor mindenképpen tarts velünk!

Nagy szerencsénkre a technostresszre válaszul megszületett a digitális detox, avagy a digitális méregtelenítés fogalma! Ez lényegében átmeneti elszakadást jelent az elektronikus készülékektől, valamint néhány olyan módszert is magába foglal, amelyek segítségedre lehetnek a digitális eszközök iránti elkötelezettséged csökkentésében, a mentális egészség javításának szolgálatában!

Na, de pontosan milyen előnyei vannak a digitális detoxnak? – merülhet fel jogosan a kérdés!

Mindenekelőtt érdemes kiemelni, hogy a „digitális eszköz” nem egyenlő a mobiltelefonnal, ennek jelentése sokkal szélesebb skálán mozog, mint hinnénk. Magába foglalja a számítógépet, laptopot, tabletet, a televíziót és a videójátékot is!

 

A digitális detox számtalan pozitív hatást gyakorol mind a fizikai, mind a mentális egészségünket nézve! Első körben csökkenti a technostressz miatt kialakuló szorongást, emellett mérsékeli a depresszió kialakulásának kockázatát, növeli az önértékelést, megerősíti a szociális kapcsolatokat, és nem utolsó sorban, javítja az alvásminőséget is!

A cikk következő szakaszában elhoztunk Nektek 4 tanácsot, amelyekkel jelentősen könnyebbé tehetitek a képernyőidő lefaragását!

A szokásos „Miért?” kérdés.

Kezdésként nagy segítségedre lehet a következő kérdés megválaszolása: Általában miért nyúlsz a telefonodért, laptopodért?! Fontos cél vagy esetleg csupán az unalom vezérel, lehetséges, hogy a függőség jeleit érzékeled magadon, potenciálisan a FOMO jelensége bújik meg a háttérben! Amennyiben egy napon keresztül nagy figyelmet fordítasz arra, hogy megfigyeld az elektronikus eszközökhöz kapcsolódó viselkedésed, estére sok minden tisztává válhat, amiket a későbbiekben hasznosítani tudsz a digitális detox folyamatában.

Pontos és reális célok kitűzése.

Ha új szokásba vágsz vagy változást szeretnél elérni, elengedhetetlen a konkrét, teljesíthető célok megfogalmazása. Mielőtt hozzáállnál a digitális méregtelenítéshez, az alábbi kérdések a segítségedre lehetnek ebben!

Milyen gyakran és mennyi időn keresztül szeretnél digitális detoxot tartani?

Milyen digitális eszközöktől, alkalmazásoktól szeretnék távol maradni?

Ennek érdekében milyen intézkedéseket teszel meg?

Mivel töltöd a felszabaduló idődet?

Együtt könnyebb!

Mint sok minden más, a digitális detox is könnyebben teljesíthető, ha egy baráttal vagy családtaggal együtt csináljátok végig. Ennek eredményeképpen motiválni tudjátok egymást, míg a nehezebb időszakokban osztozhattok a nehézségeken, sőt, még a kapcsolatotok is megerősödhet!

A jutalom sem maradhat el!

Amennyiben Te is jobban érzed magad, ha egy megpróbáltatás után teszel egy jóleső sétát, vagy veszel egy meleg fürdőt, akkor a digitális detox esetében is tartsd meg ezt a szokást! Sokkal kellemesebbé teheted a méregtelenítést, ha minden elért teljesítményért megjutalmazod magad egy aprósággal, aminek nincs köze az elektronikus eszközökhöz!

Amely nagyon fontos, és mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy ne siessük el a folyamatot! Sokan beleesünk abba a hibába, hogy egy pillanat alatt kívánjuk megváltani a világot, és teljesen felborítjuk az életünk addigi folyamatát – ellenben ez hosszabb távon nem előremutató! Kis lépésekkel érdemes kezdeni, hiszen már apró változtatásokkal is jelentősen stresszmentesebb életet lehet elérni! A fokozatosság ugyanolyan pozitív hatást gyakorolhat a mentális egészségre, mint maga a digitális méregtelenítés!

Forrás: www.megoldaskozpont.com
Képforrás: www.pexels.com
Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!