Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Szeptember 26. 4 perces olvasmány stressz, munkahelyi stressz, Stresszkezelés, Meditáció

Mire jó a meditáció?

A meditációnak számos bizonyított és még vizsgált pozitív egészségügyi hatása van; éppen ezért egyre szélesebb körben elterjedt gyakorlat. Ez a tevékenység könnyen az egyéni igényekhez igazítható, így sokan sokféleképpen gyakorolják.

Hírek

Vannak vezetett meditációk, amelyek videóként könnyen és ingyenesen elérhetők online. Ezek eltérő hosszúságúak; 10 perces napindító meditációtól 1 órán túl is terjedhet az időtartamuk. Ez segítség lehet azoknak, akik szeretnének egy meghatározott időintervallumot a napjukból meditációra szánni. Sokszor a kezdőknek is ezeket ajánlják, hiszen általában könnyebb az instrukciók alapján lelassulni és koncentrálni, mint ezt teljesen önállóan megvalósítani.

A meditáció lényege a gondolataink lelassítása, a befelé figyelés és a külvilág ideiglenes kizárása, ezért sokan választják ezt a napjuk indítása vagy zárásaként. Napindítóként akár 10 perc meditáció is lehetőséget ad arra, hogy nyugodtan és összeszedetten kezdjünk neki az aznapi teendőinknek. A nap végén pedig ez segít egy olyan nyugodt állapotba kerülni, ahol könnyebben végig gondoljuk az elmúlt nap eseményeit, és utána könnyebben alszunk el.

A meditáció segít csökkenteni az idegességet és a stresszt. Ha valakinek nincs is meghatározott napszak vagy időpont, amikor meditál, szinte bárhol és bármikor leállhat meditálni egy rövidet, hogy egy stresszes helyzeten lenyugtassa magát. Ha valaki szorongással küzd, esetleg pánik rohamai vannak, különösen hasznos, ha megtanul bizonyos meditációs technikákat, amivel le tudja magát nyugtatni. A magas vérnyomás különböző szívbetegségek kialakulásához vezethet, ezért a tartósan magas vérnyomást fontos kontroll alatt tartani. Ebben nyújthat segítséget a meditáció is, ami nem teljeskörű és tökéletes megoldás, de hozzájárulhat a probléma kezeléséhez, főleg, ha rendszeresen, nem csak egy-egy helyzet kezelésére gyakoroljuk.

Vannak olyan tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy a meditáció segít a krónikus fájdalommal is. Természetesen ez nem nyújt teljesen megoldást krónikus betegséggel küzdők számára, viszont segíthet enyhíteni a tüneteiket.

A meditáció alatt fókuszálnunk kell valamire. Attól függően, hogy milyen meditációt használunk, ez lehet a légzésünk, pozitív megerősítések, az aznapi terveink, vagy valami egészen más, de a tevékenység erősíti a koncentrációt, a fókuszt, és így a figyelmet is. Ez a rohanó, és ingerekkel teli mindennapokban különösen jól jön, hiszen egy olyan világban élünk, ahol folyamatosan a figyelmünket igényli és igyekszik megszerezni valami, egyszerre többfelé próbálunk figyelni, de egyikre sem sikerül olyan mélyen és így tovább. Azonban, ha fejlesztjük a figyelemmegtartó képességünket, hatékonyabbak lehetünk a feladataink megoldásában, és ez sokszor abban is segíthet, hogy jobban jelen tudjuk lenni az adott pillanatban.

Önmagunk megismerésének és megértésének is egy kiváló módja a meditáció, hiszen ilyenkor a saját gondolatainkkal, érzéseinkkel foglalkozunk, a saját testünk viselkedésére koncentrálunk. Ha naponta csak kevés időt is, de rászánunk erre a fajta elmélyülésre, közelebb tudunk kerülni önmagunkhoz. Az, hogy tisztában vagyunk az érzéseinkkel, segíthet megérteni a motivációnkat egy-egy cselekedetünk mögött, így ezeket szükség esetén jobban is tudjuk kontrollálni. Például, ha rendszeresen megfigyeljük, hogy egy adott helyzet stresszt okoz számunkra, szorongunk valamitől, akkor ezen tovább tudunk gondolkozni, megvizsgálni, hogy miért reagálunk ilyen módon az adott helyzetre, ez pedig segíthet a probléma okának, ezen keresztül pedig az általa okozott feszültségnek a kezelésében is. Ha nyugodtak vagyunk, és jól ismerjük magunkat, könnyebb hosszú távra vonatkozóan jó döntéseket hoznunk. Ha a meditációk alkalmával rendszeresen megerősítjük magunkban az ambícióinkat, céljainkat, könnyen szem előtt tudjuk ezeket tartani napközben is, ezáltal tudatosabban tudunk az elérésükön dolgozni nap mint nap.

Ha rendszeresen gondolkozunk a saját érzéseinken, könnyebb lesz számunkra az is, hogy másokkal szimpatizáljunk, és az ő helyzetükbe képzeljük magunkat. Amikor figyelembe vesszük mások érzéseit is, egyszerűbben tudunk velük együttműködni, és mindannyian kényelmesebben érezhetjük magunkat akár feszültebb helyzetekben is. Nem mindenki egyformán mutatja ki az érzéseit, és egyes események nem ugyanannyira érintenek meg különböző embereket, éppen ezért fontos megfontoltan viselkednünk.

Természetesen egy reggeli meditációtól senkinek az élete nem vesz teljes fordulatot, és válik az illető szuper empatikus, önmagát tökéletesen ismerő személlyé, viszont rendszeres gyakorlással sok javulást hozhat az életünk különböző területein is.

Forrás: healthline.com Képek forrása: unsplash.com, pexels.com
Írta: Csóka Anna


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!