Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Február 16. 3 perces olvasmány Béren kívüli juttatás, Céges autó, bérkiegészítés

Mire használhatom a céges autót?

A béren kívüli juttatások egyik lehetséges fajtája a céges autó biztosítása a munkavállaló számára.

Hírek

A munkaerő megtartásában és bevonzásában is stratégiai elem lehet, valamint sokszor még reklámfelületként is funkcionál a munkáltató számára. Többfajta munkahelyen is találkozhatunk a jelenséggel, ezért nem mindenhol egyenlőek a céges autóra vonatkozó szabályozások.

Célszerű használat

A céges autók esetében elszámolják az üzemanyag költségét, a javítások, szervizek, biztosítások díjaival együtt. A kocsiról útnyilvántartást kell vezetnie a használójának, vagyis meg kell adnia, hogy honnan hová ment és az indulási és érkezési kilométer óraállásokat.

A munkáltató általában egy előre meghatározott célra bocsájtja dolgozói részére a gépjárművet. Ez rövidebb utak esetén lehet személyszállítás, amely lényege egy vagy több fő (munkavállalók vagy akár ügyfelek) rendszeres utaztatása. Ha hosszabb, ötven kilométert meghaladó utakról van szó, azokat üzleti utaknak tekintjük.  Cél lehet még továbbá az áruszállítás is, amikor általában hosszabb utakon kell nagyobb mennyiségű árut mozgatni egyik helyről a másikra.

Külföldön

Érdemes megjegyezni, hogy amennyiben külföldre kell utazni a céges autóval, az igazoltató rendőrök elkérhetik a munkaszerződés másolatát. Hat hónapnál tovább tartó külföldi tartózkodás során a regisztrációs szabály alóli mentességet kell kérvényezni a helyi hatóságoktól, méghozzá azért, hogy ne kelljen a rendszámtáblát lecserélni.

Két uniós tagállam között lehetőség van regisztrációs tábla nélkül heti rendszerességgel közlekedni, amennyiben a munkahelyünk és a lakásunk között kifejezetten munkavégzés céljával tesszük meg az utat.

Ha nem uniós országban közlekedünk a céges autóval, akkor minden olyan tevékenységnek szerepelnie kell a munkaszerződésben, amely az Európai Unió valamelyik tagállamába való utazással jár, különben a cég importvámot köteles fizetni az autóra.

Magáncélokra való használat

Vannak esetek, amikor konkrétan a munkavállalóknak biztosít autót a cég, ilyenkor jogosult a mindennapos, magáncélú használatára, amennyiben ez a munkaszerződésben világosan szerepel. A vállalkozások cégautókra vonatkozó szabályozása határozza meg, hogy milyen célokra vehetjük igénybe a céges autót, és azt is, hogy ki vezetheti, kizárólag a dolgozó, vagy esetleg vezetői engedéllyel rendelkező családtag is. Magáncélú használat esetén, menetlevél hiányában jó, ha rendelkezünk igazolással arról, hogy jogosan használjuk az autót.

Fontos, hogy a tulajdonjog nem a munkavállalóé, ezért a munkaviszony megszűnésekor vissza kell szolgáltatnia azt.

Források: www.ilex-iratmintak.hu, europa.eu, hrportal.hu; Képek: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!