Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Augusztus 26. 5 perces olvasmány Munka, munkahely, Job shadowing, Szakmai tapasztalat, Pályaválasztás

Mi is az a job-shadowing?

Gyerekkorában mindenki balerina vagy tűzoltó szeretne lenni, ha felnő. A szakmaválasztás viszont egy komoly döntés, amihez az álmok mellett nem árt gyakorlati információkat is gyűjteni az adott területről. Ebben segít a job-shadowing.

Hírek

A fiatalok számára komoly kihívást jelent kitalálni, hol is szeretnének dolgozni, mivel a szüleik vagy közeli ismerősök munkáitól eltekintve nehezen tudnak személyes tapasztalatokból jövő információkat szerezni az egyes foglalkozások kapcsán. Erre jelent megoldást az úgynevezett ’job-shadowing’, ami szó szerint fordítva ’árnyék munkát’ jelent.

Ennek a kifejezésnek nincsen magyar megfelelője, de azért körbe lehet írni: a tevékenység lényege, hogy a célcsoportba tartozó fiatalok számára látogatásokat biztosít az együttműködő partnereknél mind az állami, mind a vállalkozói szférában egy szervezet, vagy egyéni megkeresés alapján egy diák megfigyel egy profi munkavállalót pár napig / hétig a munkájában. A lényege, hogy betekintés engedjen a mindennapokba, de egy több hetes ’shadowing’ alatt akár a szakmában fontos képességeket is elsajátíthatja a növendék.

„ A cél, hogy a pályakezdő fiatalok reális képet kapjanak arról, hogy adott foglalkozás, szakma, munkakör esetében milyen elvárásoknak kell megfelelniük, a munkakör betöltése mit jelent a gyakorlatban, és az adott szakterületet milyen munkavégzési formák, tevékenységek jellemzik.” – olvasható az Új Nemzedék Központ egyik online anyagában.

Ez elsősorban a pályaválasztásban segíti a fiatalokat. Betekintést nyernek a szakmába, megismerik egy adott intézmény működését, szervezeti normáit és a jellemző munkamódokat is . Emellett ahhoz is hozzájárul, hogy reális képet kapjanak egy-egy szakmáról vagy szakterületről, ezáltal segítve a felelős szakmaválasztást.

Munkahely felkeresés

A job-shadowing többféleképpen is lehetséges. Léteznek szervezetek, akik ilyen programokat szerveznek, illetve a gimnáziumokban és az egyetemen is lehetnek hasonló lehetőségek, de akár önállóan is kereshetünk magunknak egy vállalatot vagy egy munkavállalót. A szervezett látogatások lehetnek pár órásak, de akár egy naposak is, viszont ezek inkább tájékoztató jellegűek, így csak felületes megismerést tesznek lehetővé. Az adott területen dolgozók röviden ismertetik a munka jellemzőit, és a jelenlévőknek lehetőségük van kérdéseket feltenni. Valamilyen szinten itt is belelátnak az adott nap menetébe, de ez egy különösen rossz nap esetén fals képet mutathat egy amúgy remek munkahelyről vagy szakmáról.

Létezhet hosszabb job-shadowing folyamat, amely már nem egy egynapos látogatás. Itt a tanuló heteket, vagy akár hónapokat tölt egy adott vállalatnál, a végén pedig már reális információk és tapasztalatok alapján tud dönteni az eljövendő szakmájáról. Emellett elő tudják segíteni a fiatalok tartós ottlétét a választott cégeknél, azaz könnyen gyakornoki programokba fordulhatnak mind a szervezett, mind a saját megkeresés alapján létrejövő job-shadowingok.

A projekt fő célja

  • a fiatalok jövőbeli elhelyezkedésének támogatása a munkaerőpiacon
  • a fiatalok számára a munka világáról való ismeret- és tapasztalatszerzés biztosítása
  • a fiatalok számára gyakorlati tapasztatok átadása
  • kapcsolati tőke kialakítása

Az elhelyezkedés támogatása mellett a kapcsolati tőkét is nagyban tudják növelni ezek a programok. Ez később mind álláslehetőségek, mind potencionális vevők és a szakmai segítségek miatt is nagyon előnyös lehet.

A fentieken kívül arra is rávilágíthat, van-e tehetsége az adott növendéknek az álláshoz.

Segíti a beilleszkedést

Ez a folyamat mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak komoly nehézségeket szokott okozni. A munkaadónak rengeteg energiát kell beleölnie abba, hogy betanítsa a frissen felvett munkatársat és megismertesse vele a munkahelyi környezet normáit, a munkavállaló pedig belecsöppen egy teljesen új helyzetbe, amihez többnyire csak hónapok után tud alkalmazkodni. A job-shadowing ellenben lehetőséget ad beleszagolni a céges környezetbe és a konkrét munkába a fiataloknak, hogy ne csak a tankönyvek és az internet alapján kelljen szakmát választaniuk. Ha látják, hogy mire vállalkoznak sokkal kitartóbban fognak küzdeni a kezdeti akadályokkal, vagy épp rájönnek, hogy óvodás kori álmuk valójában mégsem az ő útjuk.

Nem kell pályakezdőnek lenni

Bár a legtöbb ilyen lehetőség pályakezdőknek szól, felnőttként, egy munkaváltás küszöbén is nyugodtan el lehet menni. Sokat segíthet, ha még a kilépés előtt megbizonyosodunk róla, valóban jó ötlet-e teljesen új irányt adni a karrierünknek.

Itt lehet jelentkezni

Magyarországon több egyesület is szervez ilyen programokat. A NATE például kifejezetten a tudományok iránt érdeklő nőknek szervez egynapos foglalkozásokat, amiről honlapjukon így nyilatkozik az egyik résztvevő:

„Remek lehetőség, hogy megismerd önmagad és az orientációban is segít”

A JA Magyarország -nál szintén vannak ilyen lehetőségek.

Források: unp.hu, thebalancecareers.com, hr.un.org, resumecoach.com; Képek forrása: usplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!