Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Október 5. 8 perces olvasmány Munka, munkahely

Mi az a munkáció és mire jó?

Egyre több helyen szeretik összevonni a vakációt a munkával, ez a workation jelenség.

Hírek

Elsőre pozitívnak hangzik az ingyen nyaralás, amiért csak egy kis munkával kell fizetni, de ez a helyzet sem ennyire egyértelmű.

’Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás’ – tartja a mondás. De a munkával töltött órák száma már rég jóval több nyolc óránál és az emberek annak is örülnek, ha nagy ritkán ki tudják pihenni magukat, nemhogy még szórakozzanak.

A koronavírus miatti home office ráerősített egy egyébként is jelen lévő jelenségre, amit a globális internet, az okostelefonok és a közösségi média megjelenése indított el. Bármikor, bárhol elérhetőek az emberek, ellentétben a régebbi korokkal, mikor a gyár elhagyása után addig nem tudott újabb munkát adni a főnök, amíg ismét be nem jött dolgozni az alkalmazott. Mivel a dolgozók munkaereje folyamatosan rendelkezésre áll, a napok óráinak klasszikus, hármas felosztása megdőlni látszik. Az úgynevezett bruttó (bejelentett órák száma) és nettó (valóságban ledolgozott órák száma) munkaidő végleg elszakadtak egymástól. Emiatt a munka – magánélet egyensúlya most már nem arról szól, hogy két különálló dolgot egyeztessünk össze, sokkal inkább egymás mellett létező dolgok kiegyensúlyozott működéséről.

Nincs elég szabadnap

Régebben 7-8 nap szabadság volt az elterjedt, de mára egyre gyakoribb, hogy valaki 10-14 nap szabadságot vesz ki egyszerre. A hosszabb idő pedig sokszor azt eredményezi, hogy az elvileg ’szabad’ napokon is dolgozniuk kell.
Egy bekapcsolt telefon vagy egy felcsapott laptop könnyen egy üzleti emailhez vezethet, ahonnan jön az a bizonyos ’ezt azért gyorsan elintézem’ eset, és máris annyi a vakációnak, megint dolgozik a munkavállaló. A másik lehetőség, hogy a főnöktől érkezik egy halaszthatatlan kérés.

Workation, másnéven munkáció

Ez az angol szó a vacation azaz nyaralás, és a work azaz munka szavakat vonja össze, egyfajta szójátékként. Talán a munkáció lehet rá a legjobb magyar fordítás, ami tulajdonképpen nyaralva dolgozást jelent.
Ez is egyfajta kiküldetés, ahol a vállalat egy egzotikus környezetbe küldi a munkavállóját napokra, hetekre vagy akár hónapokra is, hogy az üdítő táj látványa mellett végezze napi feladatait. Ez lehet akár egy tengerparti szállodában, vagy egy eldugott hegyi üdülőfaluban.
Dolgozni és határidőre beadni a feladatokat természetesen a munkáció alatt is alapvető elvárás, de a mindennapos mókuskerék árnya nélkül. Persze vannak olyan kreatív munkahelyek, ahol határozottan a munka előnyére válik a dolgozók interakciói.

Akár juttatási elem is lehet

Ez a munkáltatók számára nem üres befektetés, mert azon felül, hogy az ösztönző munkakörnyezet biztosítása a kész munka minősége miatt nekik is érdekük, akár juttatási elemként is funkcionálhat. Fontos kiemelni, hogy a munkáció nem egyenlő a szabadsággal.

Mindenesetre egy ilyen lehetőség:

  • növelheti a dolgozók elkötelezettségét és hűségét a vállalat iránt
  • elősegítheti a hosszabb távú foglalkoztatást
  • növelheti a produktivitást és a munkakedvet, ezzel párhuzamosan csökkentheti a kiégés lehetőségét
  • ösztönző eszközként is alkalmazható

Ennek még a PR-osok is örülnek, hiszen egy ilyen juttatás pozitív irányban mozdítja a márka hírnevét és munkaerőpiaci versenyképességét is.

Ezek a tényezők nagyban hozzájárulnak a munkáció, mint jelenség terjedéséhez, bár Magyarországon ez még nem jelent meg. Inkább a nyugati országokban kezd teret kapni, de általánosan elterjedt forma valószínűleg soha nem lesz. Egyrészt, mert nem minden munkakör végezhető home office-ban, másrészt pedig a munkaidőt is egyfajta szent dologként kezelik a munkáltatók, amit még az otthoni munkavégzés is sért, nemhogy a munkáció. A másik nehézséget pedig a család jelentené, hiszen egy kisgyermekes apuka feltételezhetően még a Bahamákra sem szívesen menne el egy év munkációra egyedül.

Pénzért sem mindig éri meg

Elsőre elég jól hangzik, hogy a legjobban teljesítő munkavállalót egyfajta kitüntetésként munkációra küldik. Viszont ez csak addig jó, ha utána ugyanúgy kiveheti a hivatalosan járó szabadságát, amin már nem kell dolgoznia. A kiégéstől ugyanis csak az védheti meg az embert, ha a munka mellett a pihenésre és kikapcsolódásra is nagy hangsúlyt fektet, egyensúlyban tartja a munkát és a magánéletét.
A munkáció tehát semmiképp sem válthatja ki a rendes szabadságot, maximum egy ezen felül kínált extra jutalom lehet. Dolgozva nem lehet pihenni, a kiégett munkatársak pedig egyik vállalatnak sem tesznek jót. A szabadságokat egyébként érdemes az év elején elosztani, természetesen egy kis tartalékkal, hogy a munkaadó és a munkavállaló is tudjon előre tervezni. Az egyik a nyaralást, a másik meg a helyettesítéseket.

A negatívumok ellenére az mindenesetre biztos, hogy a tenger susogása mellett lehet, hogy nyugodtabban dolgozik az ember, mint az irodából.

Forrás: hrportal.hu; Képek forrása: unsplash.com, canva.com

 


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!