Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Augusztus 31. 5 perces olvasmány Munka, Home Office, Vállalkozó, Alkalmazott

Mi a jobb: az alkalmazotti vagy a vállalkozói élet?

Sokak számára lehet vonzó a vállalkozók szabadsága, de az alkalmazotti élet anyagi biztonsága sem elhanyagolható szempont. Megvizsgáltuk ezt a két teljesen különböző életformát, hogy a negatívumokról és a pozitívumokról is képet kaphassunk.

Hírek

Azt szokták mondani, hogy kétféle ember létezik: aki alkalmas a vállalkozás vezetésre és aki nem. Mindkét életforma tartogat magában kihívásokat.


Mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Bár rengeteg féle munkaviszony létezik, általában két nagy csoportra lehet a kereső embereket osztani. Vannak a saját cégüket irányító vállalkozók, akik önmaguk, és adott esetben mások főnökei is. Ők a hivatalosan bejelentett bérük felett a profitot bármikor kivehetik a cégből, a szabadságuk viszont komoly stresszel jár. Az alkalmazottakat ezzel szemben bérért foglalkoztatják a Munka Törvénykönyve és a munkaköri leírásuk alapján.

Alkalmazottnak lenni jó, mert…

a  havi bevétel állandóan biztosítva van, már ha a munkáltató betartja a rá vonatkozó jogszabályokat. Emellett jár fizetett (életkortól függő mennyiségben) és betegszabadság is, noha olyankor csak a fizetés 60 százalékát kapják a dolgozók. A béreken kívül még egyéb juttatások is járhatnak, a szerencséseknek akár adómentesen. Az ingyen kávéról és légkondiról nem is beszélve, ami otthoni munkánál például ez nem biztos, hogy van.


Nagy előny még, hogy a vállalatok gyakran finanszíroznak különböző képzéseket, tréningeket az alkalmazottaknak, hogy azok folyamatosan fejlesszék magukat. Sőt, még az adóbevallást sem kell magunknak intéznünk, mert a cégek ezt át szokták vállalni.

Ezek mellett a legtöbb munkahelyen minőségi környezetben dolgozhatnak az alkalmazottak, ahol biztosítva vannak a munkavégzéshez szükséges tárgyi feltételek – a dolgozó szempontjából megint csak ingyen, mindehhez pedig akár egy remek közösségi élet is társulhat. A szerencsések még céges autót is kapnak, ami kis kreativitással nem csak a vállalat ügyeinek intézésére használható.

Na és persze ki ne szeretne céges tollal, az irodában talált füzetbe jegyzetelni a munkavégzés szempontjából teljesen érdektelen dolgokat?

De azért nem tökéletes

A pozitívumok ellenére ez az életforma sem tökéletes. A teljesítményi elvárásokat a munkáltató szabja meg, néha irreálisan, ha  pedig valaki nem tud megfelelni, azt szimplán kirúgják. Minden nap ingázni kell (kivétel persze a home office-ban), a késést pedig nem minden vállalat tolerálja. Az elegánsabb helyeken pedig nem lehet kényelmes ruhában, kócos hajjal besétálni az irodába, hanem bizony keményen ki kell csípni magunkat minden egyes nap.


A szülők helyzete extrán nehezített, hiszen nem minden munkáltató kezeli rugalmasan, ha egy beteg gyerek miatt távol marad az alkalmazott, esetleg szülési szabadságra megy. A szabadságok rugalmatlanok, ha elfogytak a napok, akkor bizony az egyetlen járható út a kevesebb fizetéssel járó táppénz kivétele marad.

A sok ingyenes szolgáltatás és termék mellett azt is fontos kiemelni, hogy a bérek emelkedéséről a vezetők döntenek, egy kért béremelés meg nem kapása pedig gyakran munkahelyváltásra kényszerítheti a munkavállalókat. Persze lehet a bérekről tárgyalni, de csak akkor, ha nem zárkózik el a téma elől a főnökünk.

A végső döntés pedig szinte sosincs az alkalmazott kezében. Kiad a kezéből valamit, amit a főnökei átvizsgálnak, megváltoztatnak, néha pedig még rálátása sincs azokra a folyamatokra, amik a munkájával történnek.

Vállalkozónak lenni maga a szabadság

A vállalkozói lét egyik nagy előnye, hogy viszonylag rugalmas az időbeosztás. Mivel nem áll fölöttük egy főnök, ha egy vállalkozó délben szeretne elkezdeni dolgozni (és senki nem vár rá délelőtt), ezt minden probléma nélkül meg tudja tenni, ötleteiket pedig bátran meg tudják valósítani. Kritikát persze egy vállalkozó is kaphat, de konkrét korlátot maximum az anyagi helyzete jelenthet.


A szabadságuk másik aspektusa maga a munka szüneteltetése: akkor mehetnek vakációra, amikor akarnak, nem kell engedély a családi programokhoz vagy a beteg gyerek ápolásához. Persze a nagy lazaságnak gyorsan profitcsökkenés lehet az eredménye.

Idősebb korban már sok embernek problémát okoz az elhelyezkedés, mivel mindenhol fiatalokkal szeretnének dolgozni. Itt ez a probléma is megszűnik, a vállalkozás nincsen korhoz kötve, sőt, az idősebb főnökök tekintélyt parancsolóbbak, mint a fiatalok.

A döntések itt mind a vállalkozó kezében vannak, persze ez komoly felelősséggel is jár, de a korlátok megint csak megszűnnek. A képzések és tréningek saját ízlés szerint választhatóak ki, illetve a partnereket és a munkatársakat is saját maguknak választják.

A legjobb pedig az, hogy a nyereség legnagyobb része a vállalkozóé.

Persze itt is vannak negatívumok

Ez az életforma óriási felelősséggel jár, hiszen a vállalat sikeressége végső soron a saját kezükben van. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál nagyobb a felelősség. Egy meggondolatlan döntés könnyen a teljes cég vesztét okozhatja, ami nem csak a vezető, de alkalmazottai életét is nagyban befolyásolhatja.

A foglalkoztatottakkal ellentétben, a céges autó vagy az ingyen irodaszer itt ugyanúgy pénzbe kerül, mintha magán úton vennénk (persze vissza lehet igényelni az adóból, de azért az nem ugyanaz). Illetve az üzleti veszteségek és költségek teljes összege is a cégvezető vállát nyomja.


Kezdetben sokkal több a papírmunka, mind az adózások, mind az engedélyek miatt, az adóbevallást is maximum az ügyvéd csinálhatja meg helyettünk.

A legrosszabb pedig az, hogy egy vállalkozó könnyedén dolgozhat 12 – 16 órákat is naponta, ami egészségkárosodást és kiégést is okozhat.

Források: karrieredzo.com, biztosjovokep.hu, upacademy.hu; Képek forrása: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!