Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Július 2. 3 perces olvasmány Munka, covid, hibrid munkavégzés

Megkülönböztetés beoltottság alapján

Mit tehet meg a munkáltató?

Hírek

A munkahelyek újranyitásának következtében felmerül a kérdés, hogy a védettségi igazolványunknak az irodában is van-e szerepe.

Érheti-e bármilyen negatívum azokat, akik úgy döntöttek, hogy nem oltatják be magukat?

Az összes szempontot figyelembe kell venni

Nagyon óvatosan kell kezelnünk a védettséggel kapcsolatos témát. Mielőtt a munkáltató bármilyen lépést is tenne az ügyben, alapos kockázatelemzést kell végeznie.

 

A munkahelyek a foglalkoztatottaktól a védettségi igazolványukat csak bizonyos munkaügyi helyzetekben jogosultak elkérni. Ilyen a munkavédelmi, munkajogi, munkaszervezési, valamint foglalkozás-egészségügyi célzat, amely mind a munkahely biztonságát szolgálja. A munkáltató a foglalkoztatottak védettégi igazolványról másolatot azonban nem készíthet, maximum a bemutatását kérheti.

Ahhoz, hogy a munkaadók bizonyos szituációkban (elsősorban munkaszervezési területen) különbséget tegyenek beoltott és nem beoltott kolléga között, részletes kockázatelemzést kell végezniük, munkakörönként.

Különbségtétel?

Védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között a munkáltatók olyan esetben, illetve olyan munkakörökben tehetnek különbséget, ahol a feladat ellátásához szükséges a védőoltás által nyújtott biztonság.

Ilyenek lehetnek az egészségügyben dolgozók vagy az idős és betegápolók, de akár a nemzetközi fuvarosként vagy légikísérőként dolgozó személyek is.

 

Kötelező - kötelezhető

A munkahelyek azonban egyetlen dolgozót sem kötelezhetnek a védőoltás beadatására. A munkavédelmi törvény szerint azonban biztosítaniuk kell az alkalmazottaknak a biztonságos munkavégzést. Ezért amennyiben a dolgozó nem otthon, hanem az irodából végzi a munkáját, és a cég tesztelést rendel el, a munkáltató köteles kifizetni az alkalmazott szükséges koronavírus tesztjeit.

„A munkáltató az ésszerűség határán belül tehet különbséget a védett és nem védett dolgozók között” – nyilatkozta Markóczy Réka az Inforádióban.

Kiemelten fontos, hogy az ügyben minden esetben rendkívül óvatosan járjunk el, hogy a munkavállalók között véletlenül se alakuljon ki diszkrimináció. Weidinger Péter ügyvéd azt nyilatkozta, hogy ennek érdekében a munkáltatók a beoltottságra hivatkozva nem szabhatnak ki több juttatást a védettségi igazolvánnyal rendelkező foglalkozatottak számára, illetve nem emelhetik meg a fizetésüket.

Az elvégzett felmérés alapján elrendelt adatkezelés eredményének a birtokában a munkáltató munkaszervezési intézkedéseket tehet, például a még nem védettek számára távmunkavégzést rendelhet el, vagy védettséggel nem rendelkező munkavállaló munkaállomását védett munkatárs munkaállomása mellé helyezheti.

 

Források: ado.hu/munkaugyek; penzcentrum.hu; NAIH-3903-1/2021 TÁJÉKOZTATÓ a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartozó jogviszonyokban a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről, Képek: pixabay.com/hu


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!