Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Február 23. 8 perces olvasmány Pszichológia, Vállalkozás

Korunk legnagyobb átverései

Napjainkban a technológia fejlődésével és az internet elterjedésével egészen újfajta átverések és általánossá váltak.

Hírek

Napjainkban a technológia fejlődésével és az internet elterjedésével egészen újfajta átverések és általánossá váltak. Sokat hallunk telefonbetyárkodásról, online csalókról vagy téves, félrevezető hirdetésekről. Ezek általában nem hatalmas összegeket érintenek, de az átlagembereknek természetesen ez is nagy kiesés lehet. Történtek viszont sokkal nagyobb kaliberű átverések is, amik közül néhányról az alábbiakban olvashattok.

Carl Erik Rinsch

A rendező korábban egy filmet készített, viszont ez korántsem volt kasszasiker, sőt!

A kritikusok és közönség körében is bukásnak számító darab után viszont mégis sikerült elnyernie a Netflix bizalmát egy új sorozatötlettel. Az előzetes tervekről csak kevés információ elérhető, de annyit tudunk, hogy Conquest címen egy sci-fi ötlettel állt elő a Rinsch, amit az Amazonnal versenyezve végül 61,1 millió dollárt ígérve a Netflix vett meg. A forgatás megkezdődött, viszont hamar leálltak a munkálatok, a pénz pedig csak fogyott. A kezdetben megkapott közel 40 millió után a járványhelyzetre hivatkozva további 10 milliót kapott meg a szolgáltatótól a rendező, azonban ez sem vitte előre a projektet. Rinsch paranoid módon viselkedett, üvöltözött a stábtagokkal, és azzal gyanúsította feleségét, hogy az meg akarja ölni. Felesége válást kezdeményezett, amihez egy bűnügyi könyvelőt is felbérelt, aki fényt derített a rendező vad költekezésére. Az átverés lényege, hogy Rinsch a pénzből 10 milliót tőzsdézésre költött, 8,7-et pedig luxuscikkek és autók vásárlására. Felesége mellett a Netflix is bíróságra vitte az ügyet. Rinsch utólagos állítása szerint a luxuscikkek és autók a film forgatásához kellettek, viszont a projekt ettől függetlenül sem készült el, és a rendező több 10 millió dollárral rövidítette meg a Netflixet.

Anna Delvey (Sorokin)

A Netflixnél maradva az egyik nagysikerű sorozatuk az Inventing Anna, egy nagy kaliberű átverést mutat be.

A sorozatot érdemes megnézni, mert szuperül részletezi az ügyet, több idősíkon futva mutatja be az eseményeket, és egy igazán pörgős, darálásra érdemes tartalom. Anna Sorokin Anna Delvey néven hajtotta végre saját csalását, amiben nem kevesebb, mint 275.000 dollárt csalt ki befektetőktől, vállalkozásoktól és magánszemélyektől cA Netflixnél maradva az egyik nagysikerű sorozatuk az Inventing Anna, egy nagy kaliberű átverést mutat be. supán 10 hónap leforgása alatt. Az egész álnéven létrehozott ál-személyisége egy német örökösnő volt, aki hatalmas vagyon várományosa volt, viszont a pénz megérkezéséig másoktól igényelt hitelekből tervezte megvalósítani a projektjét, egy rendkívül elit kulturális központot New York City-ben. A probléma csupán annyi volt, hogy valójában sem örökös nem volt, sem több euró millióval nem rendelkezett, amiből ezeket a hiteleket visszafizethette volna. Ennek ellenére olyan sikeresen játszotta ezt a szerepet, hogy az ország legbefolyásosabb bankjai is bedőltek neki, és ekkora összegeket hiteleztek számára. Anna nagyszabású terveiből semmi sem valósult meg és a hamis alapokra épített luxus életmódjának is búcsút kellett intenie, ugyanis a bíróság letöltendő börtön büntetésre ítélte egy hosszas nyomozás és tárgyalássorozat eredményeként. A róla készült sorozatban ez a nyomozás, valamit újságírók tényfeltárása és Anna bírósági meghallgatásaival kapcsolatos stratégiáját is részletesen bemutatják.

Billy McFarland

Érdekes módon az előbbiekben említett Anna Sorokinnal kapcsolatban volt a szintén átverésért elítélt Billy McFarland.

Ő egy luxus fesztivált rendezett Fyre Festival címen. A rendezvény eredetileg két különálló hétvégén zajlott volna, viszont már az elsőn felmerültek a problémák. Gourmet fogások helyett előre csomagolt olcsó szendvicseket, luxus villák helyett pedig alig berendezett sátrakat kaptak a belépőjegyekért előzetesen több száz dollárokat fieztő résztvevők. A 2017-ben botrányba fulladt karibi rendezvénnyel nem csak a résztvevőket, de a befektetőket is megkárosította a szervező, összesen 26 millió dollárnyi veszteséget generálva. Az ügy megkárosított helyi, bahamai munkásokat is, akiknek a munkáját nem fizették ki. Ők a gofundme közösségi finanszírozásra létrehozott platformon kérték az internet segítségét, és majdnem 80000 dollárt sikerült összegyűjteniük az adományokból. Ebből a botrányos átverésből is készült egy dokumentumfilm, Fyre: The Greatest Party That Never Happened címen, amin keresztül jobban beleláthatunk a szervezésbe és a végkifejletbe. A magyar cím: Fyre: A legnagyobb buli, amit meg sem rendeztek. Végül McFarlandot négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Elizabeth Holmes

Végül pedig egy sok szempontból az előbbieknél veszélyesebb átverést követett el Elizabeth Holmes.

A Theranos nevű céget azzal a reklámmal indította, hogy különleges technológiájuknak köszönhetően a hagyományos eljárásoktól eltérően néhány csepp vérből képesek komoly betegségeket is kimutatni, és teljes vérképet megállapítani. Itt is jelentős összegekről van szó, hiszen a betegek fizettek a tesztekért, illetve itt is voltak befektetők. Olyan szempontból veszélyesebb azonban ez az ügy, hogy ezek a páciensek az egészségükért, potenciálisan halálos betegségek kivizsgálásáért fordultak a vállalathoz, viszont az nem teljesítette az ígéreteit. Valójában más cégek hagyományos berendezéseire hagyatkoztak, hogy a vérvizsgálatokat elkészítsék a háttérben. Holmesnak hatalmas sikert hozott a vállalat. Mielőtt a csalásra fény derült állami elismerést kapott és a Forbes is foglalkozott vele, mint self-made milliárdos. Végül börtönbüntetése ítélték, de csak a befektetők megkárosításáért. A betegek becsapásának vádjában felmentették. A korábbiakhoz hasonlóan az ő esetéből is sorozat készült The Dropout (A kibukott) címmel.

Számos érdekes és sokkoló átverési ügy történt az elmúlt években, ahol hatalmas pénzösszegek és sok esetben rengeteg megkárosított magánszemély esett áldozatul. Érdekes lehet ezen csalók taktikáiba és gondolkodásába belelátni, sorozatrészeken vagy dokumentumfilmeken keresztül követni az ügy alakulását, de nem ajánljuk senkinek, hogy túl sok inspirációt merítsen ezekből az esetekből és másokat átverve törjön milliárdosi babérokra.

 Az tűnik a tanulságnak ezekből az ügyekből is, hogy a rosszak elnyerik végül méltó büntetésüket.

 

források: 24.hu, image.ie, theguardian.com, index.hu; képek forrása: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!