Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

Kódfejtés: Hogyan öltözködjünk a munkahelyen?

Ha tetszik, ha nem, az öltözködésünk mond rólunk valamit a külvilág számára. Többek között a ruháink is azon vizuális kép részét képezik, mely alapján az első benyomást tesszük másokra.

Hírek

A látható titkos üzenet

Pontosan ezért, nagyon fontos, hogy azt a képet közvetítsük magunkról, amit szeretnénk. A magánéletünkön kívül a legtöbb helyen már előre megírt kritériumok léteznek számunkra, pontosan ezen célt szolgálva.

A munkahelyeken megjelenő különböző dress code meghatározások könnyen zavarba ejthetik az embert, nehéz ugyanis magunktól eltalálni a határokat, különösen pályakezdőként. Noha a pontos szabályok munkahelytől, annak környezetétől, időjárástól és kultúrától is egyaránt függenek, elsőre bízhatunk az általános, íratlan megegyezés szerinti szempontokban.

Az alapok

A munkahelyi etikett univerzális tételei közé tartozik, hogy ha nincsenek is komolyabb megkötések a ruházatot illetően (azaz casual) bizonyos dolgokat akkor sem illik felvenni. A mintás felsők, melegítőnadrágok & pulcsik, leggingsek, lábujjközepes papucsok és a miniszoknyák pontosan ilyen esetek.

Értelemszerűen a túlzottan kivágott, átlátszó és szakadt ruhadarabok szintén a vállfán kell maradjanak. Irodai munkavégzés esetében a spagettipántos, ujjatlan, félujjas vagy vállkivágásos felsőket is kerülni kell, még nyáron is. Ingek esetében pedig illik trikót alávenni. Cipők terén pedig érdemes zárt darabokat választani. A méretezésre is figyelni kell, a túl szűk, illetve a túl nagy ruhák sem a pozitív összkép tartozékai.

Business standard – Professzionális minimalizmus

Irodai környezetben a legszigorúbb elvárásokat a business standard dress code támasztja. Színek tekintetében a fekete, fehér, szürke és a sötétkék árnyalatok jöhetnek csak szóba.

Férfiaknál

öltöny, nyakkendő és hozzá illő cipő a helyes viselet.

Nőknél

több variáció is megjelenhet. Egyberuha, szoknya, melyek közül egyik sem érhet a térd fölé (vagy maximum 2 cm-rel lehet felette). Ingek, blúzok és blézerek viselése az előírott, valamint a női öltöny is szerepet kaphat.

Kiegészítők terén egyszerű darabokat válasszunk, ne keverjük a formálisat az informálissal. Pl.: Sportos hátizsák helyett aktatáskát használjunk.

Törekedni kell a komolyságra, strukturáltságra és a visszafogottságra.

Business casual – Elmosódó határok

Talán az egyik legnehezebben meghatározható fogalom. Lényegében egyszerre kell professzionálisnak és sportosnak tűnni, egy-egy apró döntés pedig könnyen a rossz irányba billentheti a mérleget.

Ilyen például a farmer kérdése is. Egyes helyeken megengedett, míg máshol egyáltalán nem, ezért mindenképpen utánajárást igényel a dolog. Ahol hordható, még ott is a sötét színű, nem koptatott vagy szaggatott fazonok közül ajánlott a választás.  

Egyébként nadrág tekintetében

az eredeti business casual, a khaki nadrág mellett a „cropped” Audrey Hepburn fazon, az egyenes, széles illetve kiszélesedő szárú darabok is az opciók részét képezik. Színüket tekintve itt is inkább a sötét, és neutrális spektrumon maradjunk.

Az ingek, blúzok mellett galléros pólók, pulóverek, mellények és garbók is szerepet kaphatnak. Érdekes mintákat, színeket is fel lehet vonultatni, de mindig az ízlésesség és a munkahelyi környezet határain belül. A túlzó feltűnőséget itt is kerülni kell. A viszonylagos lezserség mellett is figyelni kell a letisztultságra, eleganciára.

Blézer tekintetében

a klasszikus szabású a jó választás, de színében és anyagában lehet hétköznapibb. Karcsúsított, de a kicsit lazább is megfelelő. Az öltöny zakóját azonban ne keverjük a lazább viseletünkkel, ruházzunk be egy egyszerűbb darabra, sportzakóra. Farmerdzseki, bomber dzseki, kimonó, kapucnis, cipzáras felső és egyéb sportos darabok ebben a kategóriában sem kapnak helyet.

Edző cipő vagy szandál semmiképpen sem elfogadható.

Ellenben majdnem minden formálisabb darab, mint pl.: loafers, oxford, chukka, nyugodtan választható. A boatshoes azonban nem tartozik ezek közé.

A nyakkendő nem kötelező, viszont férfiaknál az ing betűrése igen.

„A stílus maga az ember.”  -  Georges-Louis de Buffon

A személyes stílus és a munkahelyi dress code összeegyeztetése nem mindenkinek egyszerű feladat, de törekedni kell rá, hiszen, ha jól érezzük magunkat abban, amit viselünk, az a kisugárzásunkra is hatással van. Mindig legyünk igényesek, összeszedettek a külső megjelenésünkben, de próbáljunk olyan ruhákat viselni, melyekben nem feszengünk egész nap, és hátrány helyett pozitívumként éljük meg a viselésüket.

 

Képek forrása: unsplash.com

Források: kommunikacio-stilus.hu, YouTube videók


További híreinkTovábbi híreink

Hogyan válasszunk új munkahelyet?
Hogyan válasszunk új munkahelyet?
Március 16 . Tag ikonkép5 perces olvasmány

A munkánk megválasztása az egész életünkre kihatással van, így érdemes önreflexiót végezni a pályáza...

elolvasom
5 tipp a sikeres állásinterjúhoz
5 tipp a sikeres állásinterjúhoz
Március 5 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

Az első benyomás sok munkahely esetében döntő fontosságú lehet, ezért egy állásinterjúra érdemes ala...

elolvasom
A tökéletes önéletrajz
A tökéletes önéletrajz
Május 5 . Tag ikonkép3 perces olvasmány

Az önéletrajz nagyon fontos szerepet játszik az életünkben. Nem csak információkat írunk bele, ennél...

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!