Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Július 9. 4 perces olvasmány

Kell egy kis áramszünet! - de hogyan?

A feszített tempóval járó distressz (= amikor egyáltalán nem élvezed azt, amit csinálsz és lényegében kényszerből cselekszel) gúzsba kötheti az elmédet és az innovatív meglátásaidat!

Hírek

A kitartó figyelem nem mindig vezet jóra, attól függ, hogy mennyi ideig tartunk ki a kitartás mellett! A lehető leghosszabb ideig egyetlen feladatra való összpontosítás során az agyunk hozzászokhat ugyanahhoz a tevékenységhez, de a pontosság, a teljesítmény garantáltan nem fog ezzel a figyelmi hosszal egyenes arányban nőni.

Ha Te sem tudod, hogyan parancsolj megálljt magadnak, akkor tarts velünk, ugyanis elhozunk Nektek 10 érvet amellett, hogy miért hasznos, ha kisebb szüneteket tartasz napközben!

Első körben tekintsük ki arra, hogy mégis milyen megállapítások születtek a rövidebb szünetek beiktatása kapcsán! Bebizonyosodott, hogy a mikroszüneteknek pozitív kapcsolata van a jóléttel és a termelékenységgel, avagy rendszeres szünetekkel növelheted a teljesítményed! Nem utolsó sorban csökkenthetik vagy éppen megelőzhetik a stresszt, és könnyedebben regenerálódsz egy nehezebb munkanap végén, így könnyedebben állhatsz át más szerepek betöltésére! A rendszeres napi szünetek beiktatás hosszú távon növeli az életerőt és az energikusságot, míg az én-idővel töltött szabad percek kialakítása segít a koncentráltság, a pozitív hangulat és a nyugalom visszanyerésében!

Mikor nem érdemes szünetet tartani, merülhet fel a kérdés. A válasz egyszerű: amikor flow állapotban vagy, avagy a feladat kihívásmértéke megfelelő és az odaadó a figyelmed, a lelkesedésed és kíváncsiságod révén el tudsz mélyülni az adott tevékenységben. Ha nem ekkor, akkor mikor? – érkezhet a következő kérdés!

Regeneráló szünet, délután, szigorúan 20 percben! Egy rövidebb délutáni pihenés fokozza az agyi aktivitást, fejleszti a kognitív teljesítmény és nem mellesleg hozzájárul a testi-lelki egészséghez!

Összepontosító szünetek életet menthetnek! Képzelj el egy műtőt, ahol jelen vannak a sebészek, az asszisztensek és egy kritikus beteg érdekében kell helytállniuk! 60-120 másodpercben együtt, egyszerre, csendben, becsukott szemmel összpontosítanak az ellőttük álló kihívásra. Ennek hatására koncentráltan, céltudatosan és nagyobb összhangban lesznek képesek elvégezni a rájuk váró feladatot.

Sétálós szünet, avagy az óránként beiktatott 5 perces séta is képes növelni az energiaszintet, aktivizálni a vérkeringést, javítani a koncentrációt és a hangulatot!

Mentes szünet, más megközelítésben a műszaki kütyük és a média hangjától, platformjaitól mentes szünetet kell érteni, ugyanis fokozza az éberséget és csökkenti az érzelmi kimerülést!

Természetben járó szünet. A szabadlevegő, a virágillat vagy éppen az őszi esőillat eltávolít gondolatban és fizikailag is a munkahelyedtől! Érdemes a fókuszodat áthelyezni egészen máshová, mert ennek tapasztalati élménye jótékonyan hat arra is, hogy friss szemmel nézz rá a nehéznek vagy unalmasnak tartott munkahelyi kötelezettségekre.

Táncszünet: a sétálásnál jóval magasabb pulzusszámmal is növelhető az energikusság, ropj a kedvenc számodra, akár egyedül, akár párban!

Csoportos vagy egyéni gyógytorna / jóga 10-20 percben. A test alapvető átmozgatása kifejezetten hatékony azoknak, akik akár ülő-, akár állómunkát végeznek!

Kreatív szünet, ami annyit jelent, hogy valamiféle alkotótevékenységet végzel (pl.: rajz, festés, színezés, naplóírás, blogírás, stb…). Ezek a tevékenységek flow állapotba vezethetnek, itt célszerű limitált ideig végezni őket!

Ventilációs szünet 5-20 percben! Lényegében itt arról van szó, hogy egy mentornak, pszichológusnak vagy egy számodra kedves munkatársadnak mesélsz arról, hogy mi nyomaszt. Egy képzett szakember segítségével egy jól irányzott kérdés vagy gyakorlat segíthet visszatalálni az erővel teli önmagadhoz!

Mindfullness és aktív jelentlét gyakorlatok.

Bármennyire is furcsának vagy szokatlannak hatnak a fentebb sorolt ötletek, könnyebben igent mondasz rájuk, ha belátod azok jótékony hatását! Amennyiben hosszabb távra gondolsz vagy a mentális jóléted érdekében cselekszel, akkor biztosan fel fogod ismerni, hogy a saját magad produktivitásán tudsz ezekkel a módszerekkel javítani! Első körben próbáld meg őket a biztonságot nyújtó otthonodban, majd ültesd át azokat más környezetbe!

Hogyan tarts szünetet? Nos, lehetőség szerint önállóan és önkontrollal, kövesd az időhatárokat, ne ess túlzásba! Mindenesetre olyat tervezz a szünetre, amit biztosan élvezni fogsz! Nem utolsó sorban érdemes folyamatosan emlékeztetned magad, hogy pontosan milyen előnyökkel is jár az adott szünet.

Forrás: www.hrpwr.hu
Képforrás: www.pexels.com
Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!