Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2019 . Szeptember 26. 4 perces olvasmány Munka, Munkaidő, Home Office

Home office: mi szól mellette és ellene?

Az otthonlét szabadsága nem hozhat minőségi romlást sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló életében.

Hírek
 

Mi is igazából home office?

A távmunka során a munkavállaló egy cég alkalmazottjaként a munkáltatója által biztosított eszközökön, saját otthonában látja el munkakörét. Bár otthonról dolgozik, ugyanúgy részt vesz a találkozókon, megbeszéléseken és csapatépítő programokon, mint irodában dolgozó kollégái.

 

Természetesen ez a lehetőség több munkáltatónál a munka jellegéből adódóan nem kivitelezhető, de az irodai munkakörökben is meg tudja nehezíteni a munka teljes körű elvégzését.

 

Az informatika fejlődésével egyre nagyobb tér nyílik ennek a foglalkoztatási formának a megvalósítására, de vajon tényleg jobb otthonról dolgozni? Nem megy a munka minőségének a rovására ez a rugalmasság? Nem folyik össze túlságosan a magánélet és a munka? Nem hiányzik a kollegákkal való mindennapos személyes kapcsolattartás?

 

 

Lássuk, mi szól a home office ellen és mellett!

Sokan gondolják, hogy az otthoni munkavégzés mennyivel jobb, és mennyivel rugalmasabb, mintha minden nap be kellene járni a munkahelyre. Igen, nagyon kényelmes lehet, hogy a reggeli kávé után nem kell útnak indulni, és nem kell megélni a mindennapos munkába járással járó stresszt. Sőt, még időt, felesleges költségeket is spórolunk vele.

 

Ha otthonról végezzük el a munkánkat, akár egy mosást és egy teregetést is be tudunk iktatni szüneteinkbe.

 

Nagyon nagy előnye továbbá, hogy kizárhatjuk a felesleges zajokat, így nyugodtabb környezetben dolgozhatunk. Az irodákban zajló folyamatos viták (a hőmérséklet és a fényviszonyok miatt) megszűnnek, mindent a saját kényelmünknek megfelelően formálhatunk.

 

 

Álomszerűen hangzik, igaz? Pedig van hátránya is a távmunkának:

Az otthoni munkavégzés során magas szintű önmotivációval kell rendelkeznünk, hogy ellenőrzés és folyamatos felügyelet nélkül is teljeskörűen el tudjuk végezni munkánkat, határidőre elkészüljünk a feladatainkkal.

 

A magánélettel való összemosódásra is oda kell figyelni, ha a munkavégzésünk helye az otthonunk. Nem szabad, hogy munkaidőben a házimunkát is végezzünk, és fordítva. A munkakörnyezetet magunknak kell kialakítani, ami a legtöbb esetben a kanapén való laptopozás szokott lenni, viszont, ez egészségügyileg nem a legmegfelelőbb.

 

Érdemes kijelölni erre a célra egy külön helységet, ahova mások nem tudnak bemenni, mert az ott tárolt céges információkhoz nem juthatnak hozzá a családtagjaink, ismerőseink, vendégeink. Be kell szerezni egy kényelmes irodai széket (amit, ha az irodádban dolgozol, a cég biztosít), és egy megfelelő méretű asztalt is.

 

A távmunka tehát a munkavállaló és a cég számára is befektetéssel jár. Dolgozóként a megfelelő környezetet és titoktartást, míg a cégnek a munkára alkalmas számítástechnikai eszközöket kell biztosítania.

 

 

Kinek ajánljuk?

A home office első körben informatikusoknak, software fejlesztőknek, irodai adminisztrátoroknak lehet a legalkalmasabb, ahol kisebb jelentősége van a napi kapcsolattartásnak. Ebben az esetben is létre kell hoznunk a saját szabályainkat, melyeket ugyanúgy, mint a munkahelyen, be is tartunk. Több cég, ahol bevezették a távmunka lehetőségét kifejlesztett programokat, melyek figyelik a számítógépet, és jeleznek a felettesnek, ha 10-20 percig nem aktív a munkavállaló.

 

Ez elsőre furcsának hathat, de igazából mindkét fél érdeke, hogy a munka el legyen végezve. Az otthonlét szabadsága nem hozhat minőségi romlást sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló életében. Ha ez egy munkavégzést elősegítő lépés, amire minkét fél és a munka jellege is alkalmas, akkor érdemes benne gondolkozni, hiszen megfelelő kontroll alatt, hosszú távon kényelmes, költséghatékony és idő takarékos lehet mindenki számára ez a foglalkoztatás.

 

Képek forrása: pxhere.com; technokrata.hu; kep.cdn.indexvas.hu


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!