Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2019 . Szeptember 26. 4 perces olvasmány Munka, Munkaidő, Home Office

Home office: mi szól mellette és ellene?

Az otthonlét szabadsága nem hozhat minőségi romlást sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló életében.

Hírek
 

Mi is igazából home office?

A távmunka során a munkavállaló egy cég alkalmazottjaként a munkáltatója által biztosított eszközökön, saját otthonában látja el munkakörét. Bár otthonról dolgozik, ugyanúgy részt vesz a találkozókon, megbeszéléseken és csapatépítő programokon, mint irodában dolgozó kollégái.

 

Természetesen ez a lehetőség több munkáltatónál a munka jellegéből adódóan nem kivitelezhető, de az irodai munkakörökben is meg tudja nehezíteni a munka teljes körű elvégzését.

 

Az informatika fejlődésével egyre nagyobb tér nyílik ennek a foglalkoztatási formának a megvalósítására, de vajon tényleg jobb otthonról dolgozni? Nem megy a munka minőségének a rovására ez a rugalmasság? Nem folyik össze túlságosan a magánélet és a munka? Nem hiányzik a kollegákkal való mindennapos személyes kapcsolattartás?

 

 

Lássuk, mi szól a home office ellen és mellett!

Sokan gondolják, hogy az otthoni munkavégzés mennyivel jobb, és mennyivel rugalmasabb, mintha minden nap be kellene járni a munkahelyre. Igen, nagyon kényelmes lehet, hogy a reggeli kávé után nem kell útnak indulni, és nem kell megélni a mindennapos munkába járással járó stresszt. Sőt, még időt, felesleges költségeket is spórolunk vele.

 

Ha otthonról végezzük el a munkánkat, akár egy mosást és egy teregetést is be tudunk iktatni szüneteinkbe.

 

Nagyon nagy előnye továbbá, hogy kizárhatjuk a felesleges zajokat, így nyugodtabb környezetben dolgozhatunk. Az irodákban zajló folyamatos viták (a hőmérséklet és a fényviszonyok miatt) megszűnnek, mindent a saját kényelmünknek megfelelően formálhatunk.

 

 

Álomszerűen hangzik, igaz? Pedig van hátránya is a távmunkának:

Az otthoni munkavégzés során magas szintű önmotivációval kell rendelkeznünk, hogy ellenőrzés és folyamatos felügyelet nélkül is teljeskörűen el tudjuk végezni munkánkat, határidőre elkészüljünk a feladatainkkal.

 

A magánélettel való összemosódásra is oda kell figyelni, ha a munkavégzésünk helye az otthonunk. Nem szabad, hogy munkaidőben a házimunkát is végezzünk, és fordítva. A munkakörnyezetet magunknak kell kialakítani, ami a legtöbb esetben a kanapén való laptopozás szokott lenni, viszont, ez egészségügyileg nem a legmegfelelőbb.

 

Érdemes kijelölni erre a célra egy külön helységet, ahova mások nem tudnak bemenni, mert az ott tárolt céges információkhoz nem juthatnak hozzá a családtagjaink, ismerőseink, vendégeink. Be kell szerezni egy kényelmes irodai széket (amit, ha az irodádban dolgozol, a cég biztosít), és egy megfelelő méretű asztalt is.

 

A távmunka tehát a munkavállaló és a cég számára is befektetéssel jár. Dolgozóként a megfelelő környezetet és titoktartást, míg a cégnek a munkára alkalmas számítástechnikai eszközöket kell biztosítania.

 

 

Kinek ajánljuk?

A home office első körben informatikusoknak, software fejlesztőknek, irodai adminisztrátoroknak lehet a legalkalmasabb, ahol kisebb jelentősége van a napi kapcsolattartásnak. Ebben az esetben is létre kell hoznunk a saját szabályainkat, melyeket ugyanúgy, mint a munkahelyen, be is tartunk. Több cég, ahol bevezették a távmunka lehetőségét kifejlesztett programokat, melyek figyelik a számítógépet, és jeleznek a felettesnek, ha 10-20 percig nem aktív a munkavállaló.

 

Ez elsőre furcsának hathat, de igazából mindkét fél érdeke, hogy a munka el legyen végezve. Az otthonlét szabadsága nem hozhat minőségi romlást sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló életében. Ha ez egy munkavégzést elősegítő lépés, amire minkét fél és a munka jellege is alkalmas, akkor érdemes benne gondolkozni, hiszen megfelelő kontroll alatt, hosszú távon kényelmes, költséghatékony és idő takarékos lehet mindenki számára ez a foglalkoztatás.

 

Képek forrása: pxhere.com; technokrata.hu; kep.cdn.indexvas.hu


További híreinkTovábbi híreink

Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
A tökéletes önéletrajz
A tökéletes önéletrajz
Május 5 . Tag ikonkép3 perces olvasmány

Az önéletrajz nagyon fontos szerepet játszik az életünkben. Nem csak információkat írunk bele, ennél...

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!