Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Március 16. 5 perces olvasmány Munka, Munkakeresés, Állásinterjú, Álláslehetőség

Hogyan válasszunk új munkahelyet?

A munkánk megválasztása az egész életünkre kihatással van, így érdemes önreflexiót végezni a pályázatok beadása előtt is.

Hírek

Az emberek nagy része álláskeresés idején gondolkodás nélkül küldözgeti az önéletrajzát minden szembejövő lehetőségre. 

Akár sok év után keresünk új állást, akár pályakezdőként, mindig indítsunk pályaorientációval. Gondoljuk végig, mit szeretnénk csinálni, miben lehetünk sikeresek, miért fizetnek jól és mire van szüksége a világnak. Egy boldog élet ezen irányok összeegyeztetésével kezdődik. A munkanélküliségre tekintsünk egy új esélyként: arra, hogy rátaláljunk álmaink állására. Önmagunk eladása mindig egy folyamat, nem csak egy interjú, ezért nem árt stratégiát készíteni.

Miben vagy tehetséges?

Írjuk össze, miért vagyunk értékesek az álláspiacon. Miben tudunk többet nyújtani, mint a többiek, miért érné meg a munkáltatónak, ha alkalmazna. Nem az a cél, hogy mindenben tökéleteset nyújtsunk, hanem hogy ismerjük magunkat és határainkat is.

„Hard skills”:

Ez az angol kifejezés a mérhető, igazolható képességeket jelenti. Ide tartozik a nyelvtudás, a különböző képesítések, tapasztalatok. Ezek kézzelfoghatóak, így kiemelten fontos az önéletrajzban is kitérni rájuk.

„Soft skills”:

Ez egy gyűjtőfogalom az interperszonális képességekre, melyek szubjektívek és csak megismerés útján válnak láthatóvá. Ezek közé tartozik a csapatmunka, a gyors problémamegoldás vagy a felelősségtudat. Gyakran az álláshirdetésekben is felsorolnak párat, így rögtön látható, illik-e hozzánk a munka vagy sem.

Az interjún a HR-esek többnyire egy konkrét probléma megoldására keresnek embert. Gondoljuk végig, hogy képességeink alapján miért lennénk alkalmasak az adott feladat végrehajtására! Nézzük válaszainkat ezen a szemüvegen keresztül is

Mire van kereslet?

Hiába tehetséges valaki egy adott területen, ha nincs rá kereslet, nem fogja tudni eladni magát. Egy keresett szakmában viszont nem kell az ország legjobb szakemberének lenni ahhoz, hogy el tudjunk helyezkedni.

Gondoljuk végig a gazdaság különböző szektorait (iparágakat, szakterületeket, akár konkrét pozíciókat), melyekkel kapcsolatban gyakran látni álláshirdetéseket.

Ha egy szakterületen belül minimum 150-200 szakember dolgozik, az onnantól keresettnek számít.

Mit szeretsz csinálni?

Ez a pont nem minden élethelyzetben releváns, de ha van rá lehetőség, mindenképp vegyük figyelembe. Igazán sikeres csak azon a területen lehet valaki, amit tényleg élvez. Ha már megvizsgáltuk, hogy miben vagyunk tehetségesek, és mire van kereslet, koncentráljunk a két halmaz metszetére, majd gondoljuk végig, a felsorolt lehetőségek közül mit csinálnánk legszívesebben.

Mindig hosszú távban gondolkodjunk, hiszen nem egy-két hónapra szeretnénk elhelyezkedni. Ebből következik, hogy olyan munkakört válasszunk, amiben tényleg örömünket leljük. Emellett sokkal könnyebben lehet „eladni magunkat” egy állásinterjún is, ha őszintén vágyunk a lehetőségre. Lelkesedéssel még a tapasztaltabb versenytársakat is le lehet körözni.

Természetesen ez egy kívánságlista, ha kritikusan fontos az elhelyezkedés, érdemesebb csak az az első két pontra fókuszálni.

Határozd meg a karriercélod!

Könnyebb állást keresni, ha tudjuk, hogy hova szeretnénk eljutni pár év múlva. Érdemes két-három karriercélt is meghatározni, mert így nem egy lapra tesszük fel az életünk következő szakaszát. Ezek a pályák persze többnyire külön önéletrajzot és motivációs levelet igényelnek, de megéri velük foglalkozni. Ha az egyik irányban nem lehet elhelyezkedni, rögtön lesz B terv, több siker esetén pedig lesz választási lehetőség.

A legjobb döntés, ha párhuzamosan több állásra pályázunk. Így látható lesz, melyik karriercélunk a legkelendőbb. Emellett az interjúkon is nyugodtabb a kommunikáció, ha nem csak 40-60 percen múlik minden.

Hol keress?

Ha kiválasztásra kerültek a szimpatikus pozíciók, szakterületek, indulhat az álláskeresés! Manapság ez már rengeteg platformon lehetséges és a legjobb döntés az, ha nem csak egy felületre fókuszálunk. Sosem tudhatjuk, hol fogunk rátalálni álmaink állására.

Keresgélni érdemes:

  • állásbörzéken
  • újságok apróhirdetéseiben
  • online csoportokban
  • facebook hirdetéseken keresztül
  • munkaközvetítőknél
  • LinkedInen
  • szövetkezeteknél
  • ismerősökön keresztül
  • direktben, a cégek megkeresésével
  • állásportálokon, például itt:

Munkáltatót válassz, ne állást!

Válasszunk a személyiségünkhöz passzoló környezetet és feletteseket. Egy jó közösség mindig inspirálóan hat az emberre.  Milelőtt beadjuk a pályázatot, érdemes utánanézni a munkáltatónak a neten: milyen értékeket képvisel, hogyan bánik a dolgozókkal. Sok cég egyébként is elvárja az interjún vállalatuk ismeretét.

Természetesen nem lehet mindent kideríteni az önéletrajz elküldése előtt, ezért fontos, hogy a felvételi folyamat során is elemezzük a munkaadót. Beszélgetés közben rengeteg minden kiderül egy szervezetről..

Ha a kiválasztás végén felajánlják az állást, de mégsem szimpatikusak, nyugodtan utasítsuk vissza az ajánlatot. A végső döntésnél legyen kulcsszempont, hogy a személyes munkastílusunk összhangban van-e a munkáltató által elvártakkal.

Azok a munkavállalók végzik a legjobb munkát, akik nem csak a fizetésért, de a cégük sikereiért is dolgoznak, ez pedig egy jó főnöknél kezdődik.

Források: önéletrajzműhely.hu, thebalancecareers.com, thefutur.com; Képek forrása: unsphlash.com, canva.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!