Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Október 11. 5 perces olvasmány Munka, munkahely, Csapatmunka

Hogyan ismerszik meg a jó vezető?

Nem is kérdés, hogy mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amely során alá kellett rendelnünk magunkat valakinek, avagy fordított esetben, mi voltunk az alá- és fölérendelt viszony tetején.

Hírek

Nem is kérdés, hogy mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amely során alá kellett rendelnünk magunkat valakinek, avagy fordított esetben, mi voltunk az alá- és fölérendelt viszony tetején. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég csupán az iskoláig visszalépnünk, amikoris csapatban kellett dolgoznunk, hiszen ezekben a helyzetekben szükséges lehet egy vezető kijelölése, de a munka világában is elterjedt és nélkülözhetetlen pozíciót feltételez. Azonban nem mindegy, hogy milyen attitűddel, készségekkel, illetve képességekkel rendelkezik az éppen kijelölt vezető, ezért most összeszedtünk Nektek minden információt, amelyet érdemes lehet tudni a jó vezető személyéről!

Egy csoportot koordinálni, vezetni nem minden esetben hálás feladat, sőt, magát a jó vezetőt behatárolni sem egyszerű, de általánosságban elmondható, hogy az ideális vezető egy olyan karakter, aki úgy hat másokra, hogy azok a legjobbat hozzák ki magukból, aki rendelkezik minden olyan készséggel, képességgel és személyes tulajdonságokkal, amelyek a különféle vezetői szerepek ellátásához elengedhetetlenek. Amennyiben egy vezető birtokában van a megfelelő vezetői kompetenciáknak, képessé válik arra, hogy emberek és csoportok munkáját hatékonyan és eredményesen támogassa, irányítsa.

Azonban mielőtt mélyebben belemennénk a jó vezető ismérveibe, fontos, hogy különbséget tegyünk kompetencia és készség között, amennyiben van ilyen! A kompetencia magába foglalja mindazt a tudást és szakértelmet, amelyre az irányítás alkalmával szükség lehet, míg a készség tulajdonképpen a hab a tortán, az teszi fel az i-re a pontot. A kompetencia és a készségek csak együtt működnek, csak együttesen tudnak kibontakozni és érvényesülni. Természetesen vannak olyan személyek, akik hajlamosabbak arra, hogy vezetővé, kiváltképp jó vezetővé váljanak, és vannak olyan is, akiknek tanulás során kell elsajátítaniuk bizonyos készségeket.

 

A következő pontban nézzük meg, hogy melyek a jó vezető legalapvetőbb, legáltalánosabb három fő tulajdonsága:

  • türelem: türelmesnek kell lenni, nemcsak a csoport tagjaival, de önmagukkal szemben is, hiszen a várakozás a folyamat része, amely előbb vagy utóbb, de mindenképpen kifizetődik.
  • alázat: minden vezetőnek észben kell tartania, hogy bármekkora hatalom is legyen a kezében, ugyanúgy függ a csapat munkájától, ezért toleránsnak kell lennie a csapat tagjaival.
  • tanulás: a tanulásnak nincs határa, egy jó vezető folyamatosan tanul, hiszen létfontosságú eleme annak, hogy minél nagyobb személyes és szakmai sikereket lehessen elérni.

Most, hogy összeszedtük a legáltalánosabb tulajdonságokat, érdemes kicsit mélyebbre ásni, és jobban áttekinteni ezt a kérdéskört. A következő pontok a legfontosabb vezetői kompetenciákat gyűjtik össze:

  • Nincsenek tabuk: a karizmatikus vezető olyan, aki tudja, hogyan kell hatékonyan meggyőzni, akinek van vonzerője, aki mosolyogva tud vezetni, és aki megkönnyíti a munkát. Számára nincsenek tabuk.
  • Igazi csapatjátékos: egy jó vezető nem csak kiosztja a feladatokat, és dirigál, hanem személyesen is kiveszi a szerepét a munkában! Képes kezelni a válsághelyzeteket, hatékony és megfontolt döntéseket hoz. Minden esetben lekommunikálja a csapatával, hogy mire van szüksége, mit szeretne elérni, és tudja hogyan kell hatásosan motiválni.

  • Bízik az emberek tudásában: nem tartja meg magának a munka minden egyes folyamatát, nem bizalmatlankodik, és nem érzi felsőbbrendűnek magát! Megbízik a csapat többi tagjában, kiosztja a feladatot, és ellenőrzi azt.
  • Dicsér, elismer és visszajelez: fontos, hogy egy jó vezető nem tiszteletlen a csapatával! Empatikus, mert szükséges, hogy megértse a csapat egészét és tagjainak sajátosságait, hogy tudja, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni az egyes tagok tehetségéből.
  • Igazságos és optimista: nélkülözhetetlen, ellenben nem tudna megfelelő döntéseket hozni, optimistának kell lennie, hiszen a munka minden pillanatában fent kell tartania a motivációt.

Ha már kitárgyaltuk, hogy milyen kompetenciák és készségek szükségesek ahhoz, hogy ideális vezetők lehessetek, nézzük meg, hogy egyáltalán hogyan válhattok azzá, avagy 5 lépés, hogy jó vezető legyél:

  • Ismerd meg a csapatot!
  • Sok olyan csapat van, amelynek tagjai nem ismerik egymást. Ami egy fokkal rosszabb, ha azt sem tudják, hogy pontosan mit csinálnak! A jó vezető törekszik megismerni minden csapattársát, és mindenkiről megjegyezni a fontos szempontokat, tulajdonságokat. Arra ösztönöz másokat is, hogy aktív résztvevői legyenek a csapatépítésnek, ezzel megteremtve egy sokkal harmonikusabb környezetet.
  • Delegáld és rangsorold a feladatokat!
  • Ahhoz, hogy valaki ideális vezető lehessen, fel kell ismerje és el kell fogadja, hogy nem egyedül van, és nem mindenért neki kell felelnie. A vezetői kompetenciákat akkor gyakorolhatod a legjobban, ha rangsorolod a feladatokat, kiosztod azokat, és meghatározod, hogy a csapat mire is képes pontosan.
  •  Folyamatosan kommunikálj!
  • A jó vezetővé válás egyik alapköve a folyamatos és hatékony kommunikáció! A vezetőnek kell gondoskodnia arról, hogy megismerje, hogy a csapatnak mire van szüksége, hogy a lehető leghatékonyabb munkát tudja végezni.

  • Tanuld meg kezelni az érzelmeket!
  • Fontos, hogy hideg fejjel kell gondolkodni, nem szabad hirtelen jött következtetéseket levonni, és elhamarkodott döntéseket hozni!
  • Uralkodj az egódon!
  • Egy jó vezető nem gondolkodik túl nagy, vagy túl értéktelen feladatokban. Nem gondolja, hogy értékesebb lenne a csapat többi tagjánál!

Befejezésként pedig összeszedtük, hogy melyek azok a rossz vezetői tulajdonságok, amelyeket jobb, ha elkerültök! Nem mindegy, hogy főnök vagy vezető! Érdemes a két fogalmat szétválasztani: azok a személyek, akik egy munkacsoport élén állnak, nem tanultak vezetői készségeket, viszont hibák sorozatát követik el, azok csupán főnökök lesznek, vezetők semmiképpen! A rossz főnök önző, egocentrikus és csak a saját jóléte lebeg a szeme előtt, nincs empátiája a csapat irányába, nem türelmes és nem lojális a sajátjai iránt! Rossz vezető az, aki a csapatra hárítja a felelősség egészét. Ha valami rosszul megy, azt a csapat hibájának titulálja, ellenben, ha valami eredményes, azt a saját javára írja.

Források: promanconsulting.hu; temenedzsered.hu Képforrások: pexels.com; pixabay.com
Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!