Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . November 10. 3 perces olvasmány Munka, stressz, munkahelyi stressz, munkahely

Hogyan ismerj fel egy toxikus munkahelyet?

Több időt töltünk a munkahelyünkön, mint a családunkkal, így fontos, hogy ott is jól érezzük magunkat.

Hírek

Hoztunk pár olyan példát, ami egyértelmű jele lehet egy egészségtelen munkahelyi légkörnek, és akár még a szerződéskötés előtt jelzik a problémákat. Ha már az állásinterjún ki lehet szúrni gyanús jeleket, érdemes elgondolkodni a pályázás félbehagyásán.

Nagy a fluktuáció

Ha gyorsan cserélődnek a munkatársak, az sosem jó jel. Egy jó munkahelyről nem szokás tömegesen távozni (kivéve vezetőség vagy fenntartó váltásnál), szóval ha a kollégák nagy része újra és újra próbaidős, vagy nem tartja magát a vezetőség a szerződéshez, vagy negatív hatással van az ott dolgozókra a munkahelyi légkör.

Félelmetes főnökök

A munkatársak lelki jólétét nagyban befolyásolja a vezetők hozzáállása, a pozitív megerősítés pedig növelheti a teljesítményt. Sok helyen viszont elnyomóak a főnökök, a munkatársak nem mernek felszólalni saját magukért sem. Mikor egy vezető beszéde közben síri csönd van, az alkalmazottak feltehetően félnek. Ezeken a munkahelyeken csak a hatalommal bíróknak van szava, aki alacsonyabb pozícióból szeretné elmondani a véleményét, azt elhallgattatják. Ha a csoportos munka közben nem az ötletelés, hanem erőfitogtatás folyik, az szintén jele az egészségtelen viszonyoknak.

A University of San Diego 2016-os kutatása szerint annak az esélye, hogy pszichopata lesz a főnökünk ugyan akkora, mint a börtönben, a felső vezetők körül ugyanis ötből egy ilyen tüneteket mutat. Ez az arány a normál populációban százból egy.

Senkinek sincs energiája

Optimális esetben olyan állásban helyezkedik el az ember, amit élvez. Ha viszont már reggel sincs energiája az ott dolgozóknak a naphoz és a munkához, az nem feltétlenül egy rosszul megválasztott karrier irány miatt lehet. A toxikus munkahelyek ugyanezt váltják ki az emberből, függetlenül attól, hogy egyébként szereti-e a munkáját.

Ha a munkahelyen vidámság és viccelődés helyett letargia uralkodik, akkor a munkahely elhasználja  munkavállalókat, sokan talán már ki is égtek. Ennek lehet az oka az irreálisan sok feladat, de a dicséret hiánya is.

Kritizálás és pletyka

Pletykák mindenhol vannak, ettől még nem lesz toxikus egy munkahely. Viszont, ha direkt negatív állításokat terjesztenek a kollégák egymásról, az már egy egészen másik helyzet. Ha ritkán nyitott és egyenes a kommunikáció, a vitás helyzeteket szinte lehetetlen megbeszélni és folyamatosan fokozódik a gyűlölködés és erősödnek az indulatok.

Mit tehetünk?

Egy rossz munkatársat még el lehet viselni, esetleg beszélni is lehet vele, illetve egy támogató munkakörnyezetben a főnöknek is lehet jelezni a problémákat. De ha a rendszer már az alapjaiban sem egészséges, és csak rossz hatással van ránk, valószínűleg a távozás a legjobb megoldás. Állást máshol is lehet találni és inkább olyan helyen kelljen nap mint nap dolgozni, ahol pozitív a hangulat és nem félnek az emberek.

Források: pénzcentrum.hu, profession.hu; Képek forrása: pexels.com, pixabay.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!