Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2020 . Április 17. 5 perces olvasmány Munka, Önéletrajz, Munkakeresés, HR, Állás, Állásinterjú, Álláslehetőség

Hibák az álláskeresés során, melyeket majdnem mindenki elkövet

HR szolgáltató cégként sok olyan esetet láttunk már a témában, amiből össze tudtunk szedni egy csokorra való hibát annak érdekében, hogy mindenkit segíteni is tudjunk!

Hírek
 

Mi is tudjuk, hogy kevés iskolában esik szó az önéletrajzírásról, az álláskeresési stratégia kialakítását pedig jóformán csak karriertanácsadóktól lehet megtanulni. Az alábbiakban felhívjuk a figyelmet azokra a dolgokra, melyeket kiküszöbölve máris javítani lehet a sikerességen.

 

 

Céltalan önéletrajz-küldözgetés

Az álláskeresés okkal történik. Az, hogy meg kell élni valamiből, nyomós érv, de nem ez fogja az embert sikerre vinni, hanem az, ha tisztába kerül saját magával és a céljaival is.

 

Aki rosszul méri fel a tudását és a képességeit, mindenhova bead egy valamilyen önéletrajzot, az sok visszautasításra számíthat. A kiválasztás egyik szempontja a HR-esek számára a motiváció, ami majd biztosítani fogja az új munkatárs kitartó munkavégzését. Aki azt kommunikálja, hogy neki mindegy, mit dolgozik, mert úgyis csak a pénz az érdekes, az nem biztos, hogy megnyeri a másik felet.

 

Találja meg, mi motiválhatja Önt egy adott munkakör esetén, mi lelkesítheti benne, milyen fejlődési lehetőségeket tartogathat, és ezekről írjon a motivációs levelében, továbbá az állásinterjún is ejtsen szót róla!

 

„Érdekel, hol kell jelentkezni?”

Amikor felad egy cég egy álláshirdetést, például facebookon, akkor abból kiderül a jelentkezés módja is. Sokan nem kattintanak a „Továbbiak” szóra, így csak a hirdetés egy részét látják. Egyes munkaköröknél ez nem aggályos, de pl. egy adminisztratív állás esetén nem túl biztató a munkáltató számára, ha valaki előbb kérdez, minthogy elolvasná rendesen az instrukciókat. Ahol majd önállóan kell dolgozni, ott egy ilyen hiba végzetes lehet, és talán már itt kiejti magát a jelentkező.

 

 

Hiányos vagy hibás jelentkezési lap

Számtalan cikk foglalkozik az önéletrajzírás rejtelmeivel, így ennek részleteibe most nem megyünk bele, a lényeg, hogy mivel egy állásra akár több százan is jelentkezhetnek, így az első benyomás és az áttekinthetőség fontos szempont. Az alig kitöltött adatlap, a helyesírási és gépelési hibák, a túl szűkszavú, összedobott önéletrajz körülbelül olyanok, mintha szakadt otthoni ruhában mennénk állásinterjúra.

 

Megkérdőjelezhető megbízhatóság

 

Sajnos, sokan nem veszik elég komolyan a megbeszélteket, nem gondolva át ennek későbbi káros következményeit. Ha valakivel egyeztetünk egy időpontot, de nem jön el, nem szól és akár nem is elérhető onnantól, mert nincs kedve velünk beszélni, akkor a későbbiekben, ha jelentkezik egy másik lehetőségre, nem biztos, hogy az elsők között fogjuk felkeresni, hiszen már van róla tapasztalatunk, hogy nem korrekten kezeli az adódó helyzeteket.

 

Sok dolog közbejöhet, ezért az a helyes eljárás, ha erről tájékoztatja a munkaadót is, mert így nem sérül csorbát a becsülete.

 

 

Kommunikációs bakik

Manapság gyakori eset, hogy a HR-esek utánajárnak a jelentkezőknek a közösségi oldalakon, ahogy ezt a pályázók is megteszik a céggel, ahova be szeretnének jutni. Érdemes átgondolni, hogy milyen benyomást kelt abban, aki megnézi a profilját, s átértékelni a látható megnyilvánulásokat minimum az álláskeresés végéig.

 

Alapvető dolog, mégis sokszor belefutunk abba, hogy amikor hívjuk a jelentkezőket, nem illedelmesek – finoman szólva. Aki telefon végén sem tud viselkedni, az nem ígér sok jót. Természetesen van az úgy, hogy azt hiszi az ember, hogy ismerős telefonált és valami kevésbé elegáns beköszönéssel illeti a hívó félt, de ezt lehet bocsánatkéréssel és a helyzet tisztázásával korrigálni.

 

Túlzott rámenősség

Fontos a lelkesedés, de ha azt mondja a HR-es, hogy 1-2 héten belül visszaszól az eredményről, akkor azt inkább várjuk meg, majd azt követően keressük csak fel a helyzetjelentésről. A határidő lejárta után érdemes is felkeresni őket, hiszen sok esetben nagyon sok jelentkező kiértesítéséről van szó. Igyekezzünk ekkor is kedvesek, és érdeklődőek, ne pedig számonkérőek lenni. Ne felejtsük el, hogy a szimpátia döntő lehet az álláskeresésnél!

 

Emellett persze kapcsolatrendszerét is mozgósíthatja, hátha valaki hallott valami Önnek való lehetőségről, akár a saját munkahelyén.

 

Valótlan állítások

Kerülje el az igazság elferdítését, akár tapasztalatairól, akár a jelen élethelyzetéről van szó, mert pár percen belül is önellentmondásba keveredhet! Mindez nem jelenti azt, hogy mindent ki kell teregetni, pusztán szorítkozzon arra, ami valós és a másik félre tartozik.

 

 

Sikeres álláskeresést kívánunk!

 

Képek forrása: www.pixabay.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!