Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . November 7. 10 perces olvasmány Pszichológia, Stresszkezelés, Figyelem, Fáradtság

Folyamatosan fáradt vagy, semmire sincs energiád? Ezek lehetnek az okai!

Az év és a nap bármelyik szakában ránk törhet a fáradtság.

Hírek

Időszakosan teljesen normális jelenség ez, hiszen a mindennapi életünkben elfáradunk, amit aztán kialszunk, vagy kicsit hosszabb időszak után néhány nap alatt kipihenünk. De egyfajta fáradtság érzés járhat télen a szezonális depresszióval is. Amennyiben a fáradtság hosszú távon fennáll egészségkárosító hatásai és okai is lehetnek, ezért érdemes áttekinteni a lehetséges okokat, amik a krónikus fáradtságot előidézhetik.

Alvás

Az első és leglogikusabb befolyásoló tényező a fáradtság kialakulásában és leküzdésében a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Általánosan elfogadott adat, hogy egy felnőttnek átlagosan napi 7-9 óra alvásra van szüksége a kipihentséghez. Ez gyerekeknél több, időseknél pedig kevesebb. A szükséges alvásmennyiséget befolyásolja az egyén szervezete és aktuális állapota is; így lehet, hogy valakinek 6 óra alvás is kielégítő, míg másnak napi 10-re van szüksége. Az alvás mennyiségén túl a minőség is fontos. Az zavartalanság a kulcskérdés ezen a területen. Az alvás minőségét tehát a zajok, fények vagy a nem megfelelő hőmérséklet és ágy is ronthatja. Igyekezzünk minimalizálni a beszűrődő fényt, vagy ha ez nem lehetséges, egy tartós alvó maszkba érdemes lehet befektetni. Sokaknak segíthet az elalvásban, ha podcastet vagy videót hallgatnak, viszont az agynak szüksége van arra is, hogy éjszaka ne legyen folyamatosan zajoknak kitéve, és valóban tudjon pihenni, ezért érdemes beállítani, hogy az elalváshoz általában szükséges idő után a lejátszás leálljon és más zajoktól is mentes legyen az alvóhely. Az alváshoz ideális a nappalinál alacsonyabban, 15-20 Celsius fok között tartani a hőmérsékletet és kényelmes ágyat, ágyneműt választani. Továbbá rendszeresen javasolják a szakértők, hogy lehetőség szerint elalvás előtt fél órán belül már ne használjunk elektronikus eszközöket, mert ezek nehezítik a folyamatot. Ha elég és jó minőségű alvás mellett még mindig tartósan fáradt valaki, érdemes lehet a további potenciális okokat is megvizsgálni.

Étkezés és tápanyagok

Az életmód legfontosabb eleme az alvás után az étkezés és az elfogyasztott élelmiszerek minősége, összetevői. Fontos eleget enni, hiszen az étel energiává alakul a szervezetben, így, ha túl keveset eszünk, nem lesz elég energiánk, hogy ellássuk mindennapi feladatainkat és teljes életet éljünk. Teljes értékű élelmiszereket érdemes választani, mert ezek több kategóriát is lefednek egyszerre, így fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot is beviszünk velük a szervezetre, amikre különböző működésekhez van szükség. A zömében ultra feldolgozott élelmiszerekből álló étrend szintén nem biztosít kellő energiát, hiszen ezek gyorsan felszívódnak, így nem is tartanak ki hosszan, viszont kevés bennük a valódi tápanyag, így a szervezet nem tudja a nagy részét hasznossá alakítani és felhasználni. A túl sok hozzáadott cukor, ami gyakran jellemzi ezen ételeket szintén fáradtságot okoz azzal, hogy krónikusan magasan tartja az inzulin és vércukor szintet. Az élelmiszer mellett a megfelelő folyadékbevitelre is figyelni kell, mert kutatások bizonyítják, hogy amennyiben nem iszunk eleget, alvási nehézségek, figyelem problémák és krónikus fáradtság is kialakulhat. Mint arról korábbi cikkünkben is írtunk a bevitt koffein mennyiséget is érdemes limitálni, mert a túlfogyasztás alvási nehézségekhez, ezen keresztül pedig fáradtsághoz vezethet. A tápanyagokon túl a vitaminok is nagyban hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. Olyan vitaminok hiánya, mint a B2, B3, B5, B6, B9, B12, C és D is folyamatos fáradtsághoz vezethet, csakúgy, mint a túl kevés magnézium vagy vas bevitele. Egy vérvizsgálattal ki lehet deríteni, hogy ezekből megfelelő mennyiségű áll-e rendelkezésre a szervezetben, így érdemes kezelőorvos segítségét kérni az ellenőrzéséhez.

Stressz

Amikor idegesek vagyunk úgy érezhetjük, hogy pillanatnyilag sok energiánk van, viszont az egész napos stressz rendkívüli módon megviseli, kifárasztja a szervezetet. Emellett a stressz nehezíti az elalvást és ronthatja az alvás minőségét is. A stressz hosszan tartó fennállása sok esetben szorongáshoz vezet, ami szintén fárasztja a szervezetet és akadályozza az alvást. Amennyire lehet ezért érdemes csökkenteni a stresszt. Ezt elérhetjük a feladataink delegálásával, hogy kevesebbel kelljen közvetlenül nekünk megküzdenünk, stresszes munkakörnyezet esetén potenciálisan váltással, a nem megváltoztatható tényezők esetén pedig szakembertől való segítségkéréssel. 

Betegség

A betegség minden esetben fáradtsághoz vezet, hiszen a szervezet jelentős része a védekezéssel, a betegség legyőzésével van elfoglalva, így az energiát más működésektől csoportosítja át a testünk. Egy megfázás csak néhány napra dönt le a lábunkról, de már ilyenkor is érzékelhetjük, hogy a koncentrációnk, a teljesítményünk rosszabb, mint egészségesen miközben fáradtabbak is vagyunk. Tartós, krónikus betegségek esetében viszont ez a fáradtság is állandóvá válhat. Ha a korábbi potenciális okokat áttekintve és javítva még mindig fennáll a krónikus fáradtság, érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyos betegségek indikátora is lehet már ez az egy tünet is.

A vérszegénység, vagy anémia egyik legfőbb tünete a fáradtság. Ez a betegség azzal jár, hogy az illetőnek nincs elég vörös vérsejtje, ami az oxigént a tüdőből a szervekhez szállítaná, így már nagyon alapvető, egyébként kis energiával járó tevékenységek is extrém fáradtságot idéznek elő. További tünetek lehetnek a gyengeség, alvás- és koncentrációs nehézség, fejfájás, mellkasi fájdalom és gyors szívverés. Az anémiát okozhatja vas vagy más vitamin hiánya, vérvesztés, belső vérzés vagy olyan krónikus betegség, mint a rák vagy vese elégtelenség.

A pajzsmirigy nem megfelelő működése is jelentősen befolyásolja a fáradtságot. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amik az emésztésre hatnak, ezen keresztül pedig más folyamatokra is. A túlműködés és az alulműködés is kellemetlen tünetekhez és ezek súlyosbodásához vezet. A túltermelésre utalhat az állandó fáradtság és gyengeség, jelentős megmagyarázhatatlan fogyás, folyamatos meleg érzet, megemelkedett pulzus, szomjúság és rövidebb, ritkább menstruáció. A pajzsmirigy alulmúködése fáradtság mellett, székrekedést, hízás a vízhiány miatt, hideg érzetet és gyakoribb, erősebb menstruációt okoz.

A kettes típusú cukorbetegségre is jellemző a gyengeség más tünetekkel együtt. Az ilyen típusú cukorbetegség során a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni a bevitt cukrot, így az a vérbe halmozódik fel. Egyéb figyelmeztető tünetek anagymértékű szomjúság, éhség, fogyás, ingerlékenység és homályos látás. A diabéteszre nincs azt teljesen megszűntető gyógyszer, viszont szakorvos segítségével lehet kontrollálni a tüneteket.

Eltér az eddig említett betegségektől a krónikus fáradtság szindróma, hogy ez nem egy egyértelműen beazonosítható betegség sok esetben. Legjelentősebb tünete a fáradtság, amihez fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség, koncentrálásra képtelenség társulhat. A szindrómának nincs kimondott ismert oka, így gyógyítani is nehéz. A depresszió kezeléséhez hasonló tevékenységek, mint terápia, öngondoskodás, antidepresszánsok esetleg segíthetnek.

Ahogy már említettük, az alvás kritikus szerepet játszik a fáradtság ellen. Ehhez kapcsolódóan az alvási apone betegség rontja az alvásminőséget, és így a fáradtságot erősíti. Az alvási apone vagy alvás közbeni légszomj lényege, hogy alvás közben a beteg légzése időről-időre leáll, majd újraindul. Ez akadályozza, hogy az agy a mélyalvás fázisába kerüljön, ami a fáradtságot eredményezi másnap. Az alvási apone más betegségek, mint a szívbetegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy stroke kialakulásához is hozzájárul, így rendkívül fontos teszteltetni magunkat, ha fennáll az esélye, hogy ezzel küzdünk.

A legtöbb esetben a különböző szívbetegségekre is jellemző a fáradtság. Mivel sokfélék lehetnek ezek a betegségek, a velük járó egyéb tünetek is széles skálán mozognak. Nehéz egyértelműen beazonosítani a panaszokból, ezért gyanú esetén fontos szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő tesztekkel pontosan meg tudja határozni ennek meglétét és típusát.

2020 óta felmerülhet a hosszú Covid fennállása is. Ez nem egy egyértelmű betegség, hanem olyan tünetek gyűjtőfogalma, amik a Covid megbetegedé során alakultak ki, és sokárra múltak el vagy rendszeresen visszatérnek. Ilyen tünetek lehetnek a fáradtság, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom, légzési nehézségek, visszatérő köhögés, alvászavarok, vagy a szag- és ízérzékelés is.

A fiziológiai betegségek mellett a mentális problémák is okozhatnak fáradtságot. A depresszió egyik meghatározó tünete például, hogy a beteg úgy érzi, még ahhoz sincs kellő ereje, hogy felkeljen az ágyból és a legalapvetőbb feladatait ellássa. A depresszió további tünetei a folyamatos szomorúság vagy üresség érzése, koncentrációs-, gondolkodási- és döntéshozási nehézségek, súlyváltozások, gyengeség, halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, bűnösség vagy haszontalanság érzése. Mint a fizikai betegségek, a depresszió is kezelhető, viszont ehhez fel kell ismerni a tüneteket és szakemberhez fordulni.

Ahogy a fentiekből is látszik, a fáradtságnak számos oka lehet. Érdemes először az életmódbeli döntéseket megvizsgálni és ezeket megváltoztatni, mielőtt egyből a legsúlyosabb betegségre gyanakodnánk. Amennyiben azonban több tünet együttesen fennáll vagy nem múlik a fáradtság, fontos orvoshoz fordulni, hogy szükség esetén felállíthassa a megfelelő diagnózist és kezelni tudja az adott betegséget.

írta: Csóka Anna

források: sleepfoundation.org, healthline.com, verywellmind.com, prevention.com

képek forrása: unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!