Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Szeptember 20. 3 perces olvasmány Munka, munkahely, hibázás a munkahelyen, Felmondás

Felmondási etikett - mit és hogyan tegyünk, ha felmondásra kerül a sor?

Néhány generációval ezelőtt általános volt, hogy egy munkavállaló az első munkahelyén dolgozzon, és innen is menjen nyugdíjba, viszont ez napjainkra sokat változott.

Hírek

Manapság gyakrabban váltunk munkahelyet, aminek számtalan oka lehet, viszont minden esetben érdemes bizonyos szabályokat követni a folyamat során. Többnyire ugyanazon a területen belül helyezkedünk el ismét, így könnyen előfordulhat, hogy a korábbi munkatársainkkal vagy munkáltatónkkal együtt kell működnünk a későbbiekben is. Még ha nem is ez a helyzet, hasznos a kellő tiszteletet megadva felmondani. A következőkben erre vonatkozó tanácsokat olvashatsz.

Fontos észben tartani, hogy a szerződésedtől függően eltérő hosszúságú lehet, de minden esetben van felmondási idő. Így amikor bejelented a felmondásodat, a megadott időintervallumot még az adott munkahelyen kell dolgoznod. Mindenképpen számolj ezzel az idővel, ami kötelezettség, de lehetőség is, hogy befejezd az éppen futó projektjeidet. Először a főnököddel közöld a felmondásodat! Ezután jöhetnek a munkatársak és a munkádtól függően esetleg a kliensek. Ha mindenki időben tudja, hogy távozol, könnyebben át tudják venni az utánad maradó befejezetlen feladatokat, betöltetlen feladatköröket. Felajánlhatod a munkaadódnak, hogy segítesz betanítani az utódodat, ami nagy segítséget jelenthet a cégnek. A felmondástól a felmondási idő végéig is végezd el a feladataidat!

Mindenképpen írj egy hivatalos felmondási levelet. Nem elég egy telefonhívásban vagy emailben közölni a szándékodat, hivatalos formában is meg kell jelennie.

Adj meg olyan kontakt információt a munkatársaidnak, és az ügyfeleknek, ahol el tudnak érni a távozásod után. Természetesen ez magában foglalja a hivatalos csatornákat, mint például a LinkedIn profilodat, vagy egy email címet. Ez segíthet abban, hogy együtt tudj velük működni a jövőben. Talán a távozáskor nem számítasz rá, de lehet, hogy a jövőben éppen ők keresnek meg, hogy egy projekten együtt dolgozzatok. Nem lehet mindenki a barátod a munkahelyen, de érdemes a hivatalos, munkahelyedhez köthető kapcsolatokat is fenntartani bizonyos mértékig, hátha később neked lesz szükséged az ő segítségükre.

Nem minden vállalatban készítenek kimeneti interjút a távozó munkatársakkal, viszont ezt lehet kérvényezni, és érdemes is. Ebben lehetőséged van kifejezni, hogy miket tanultál, miben fejlődtél ezen a munkahelyen, valamit azt is megindokolhatod, hogy miért döntöttél a távozás mellett. Könnyen lehet, hogy egy munkavállaló távozása nem fog komoly strukturális változásokat vonni maga után, de ha többen is felmondanak, és hasonló indokokat sorolnak fel egy ilyen helyzetben, az elindíthat változásokat.

Amikor végleg elhagyod a munkahelyet, szolgáltasd vissza a munkaeszközöket, amiket a vállalat a munkaidőd alatt rendelt ki neked. Ide tartozik a céges autó, mobiltelefon vagy más elektronikai eszköz is. Amennyiben versenytilalmi része is volt a szerződésednek, ezt mindenképpen vedd figyelembe, és légy nagyon óvatos az információval, amit megosztasz az új munkahelyeden, hiszen, ha megszeged ezt a kitételt, a korábbi szolgáltatód beperelhet.

Ha úgy érzed, hogy ideje otthagynod a munkahelyedet, bátran tégy úgy, viszont kövesd ezeket a tanácsokat, hogy békésen és tiszteletteljesen tudj távozni.

Források: themuse.com, reuters.com Képek forrása: unsplash.com, pexels.com
Írta: Csóka Anna


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!