Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Április 8. 7 perces olvasmány

Csapatépítés Covid idején, avagy 5 szuper alkalmazás

A világjárvány sok szempontból átírta az életünket és a munkaerőpiacot is, nem kell senkinek sem magyarázni az elszigeteltséget.

Hírek

A munkahelyek általában igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a csapatépítésre, viszont a világjárvány miatt ez jelenleg igen nehéz feladat. Erre jelentenek megoldást az online játékok, melyekkel könnyedén fejleszthetjük magunkat, munkatársainkat és a csapatszellemet is.

 

A csapatépítés fontossága

A világjárvány sok szempontból átírta az életünket és a munkaerőpiacot is, nem kell senkinek sem magyarázni az elszigeteltséget. Ma különösen fontos szerepe van az online csapatépítő játékoknak mind a lelki egészség megőrzéséért, mind pedig a cég közösségének építése és a munkahelyi kompetenciák javulása miatt is.

 

A jó csapatépítő játékok után megnövekszik a produktivitás és a személyes felelősségvállalás szintje a dolgozókban. A közös programok másik fontos hatása az eredményesség növekedése.

 

Legyen szó akár csapatmunkáról, akár egyéni feladatok megoldásáról:javulás tapasztalható azoknál az embereknél, akik részt vesznek ilyen tréningeken. A gondolkodásmód átalakul, a problámamegoldási képességek pedig nagy mértékben fejlődnek. Az pedig, hogy a fent említetteken felül a céges kultúrára és a személyes kapcsolatokra is remek hatással van a közös játék, szinte már csak hab a tortán. Na de milyen lehetőségek vannak most, milyen új fejlesztések jelentek meg ebben a speciális helyzetben? Mutatjuk!

Flinkit

2020 szeptemberében indult el a Flinkit, mely gyakorlatilag egy virtuális kalandjáték, ami az együttműködésre és a kommunikációra épül:

 

“Minden feladatot úgy találtunk ki, hogy a csapattagoknak össze kell dolgozni, egyedül senki sem tud végigmenni a pályán.”

 

A kerettörténet szerint a Földet egy aszteroida fenyegeti, amit fel kell robbantani. Az indítókódokat tartalmazó aktatáskát viszont ellopták, így a játékosok feladata ennek megtalálása, illetve a lopás mögött húzódó összeesküvések felderítése. Gyakorlatilag ügynökökként nyomoznak végig 2 órát, 4-5 fős csapatokban.

Csak egy laptop és internet kapcsolat kell hozzá, mivel az egy csapatban levők ugyanúgy tudnak videokonferencián keresztül kommunikálni egymással, mintha egy helyiségben ülnének.

Külön előnye, hogy nem kell hozzá játékvezető, illetve egy pl. 8 fős cégben pont ugyan úgy lehet játszani, mint egy 2000 fős-ben (mindössze az egymás ellen küzdő csapatok száma változik). Játék közben a játékosok folyamatosan látják, ki hol áll, ráadásul a felület már angolul is elérhető.

 

Quizlet

Ez az ingyenes játék eredetileg egy online szó- és definíció tanuló alkalmazásnak készült, mely a beírt anyagot szókártyákká, játékok alkotó elemévé (például űrben való lövöldözés) vagy akár egy dolgozat kérdéseivé alakítja. A fejlesztések során a csapatjátékra is nagy hangsúlyt fektettek, így mára a felkínált lehetőségek már jóval túlmutatnak az egyéni tanuláson. Mindehhez pedig csak a mobilunkra van szükségünk.

A „team” módnál az adott körre regisztrált felhasználókat random csapatokba osztja a program. Ha online játsszuk, érdemes egy videókonferencia keretein belül tenni, hogy a játékosok tudjanak beszélgetni egymással. Ezután minden mobilon meg fog jelenni négy válasz. A csapatok feladata, hogy az alkalmazás által feldobott kérdésekre mindig a helyes választ nyomják meg (ami egy csapaton belül csak az egyik ember telefonján található).

 

Így a kommunikáció és a közös gondolkodás alapvető feltétele a játéknak.

 

Az a csapat nyer, aki a leggyorsabban megválaszolja a kérdéseket. Egy elrontott kérdés pedig visszalök a kiindulópontra, ezért akár az utolsó pillanatban is megfordulhat a játék menete.

A játékvezetőnek érdemes előre összeállítania a kérdéscsomagot, bár, ha talál az oldalon egy számára szimpatikus régebbi gyűjteményt, azt is használhatja. Előnye, hogy a szakmánk szempontjából fontos tudás is könnyedén feleleveníthető vele, játékos formában.

 

Landventure

Ezt a szabadtéri kalandjátékot a mobilunkon kell játszani. A feladatok a képernyőn jelennek meg, az alkalmazás pedig mindig biztosít három segítséget a kérdésekhez. Alapvetően az összes csomag valamilyen nyomozásra épül, amelyekben különböző feladványokat kell megoldani. A csavar pedig, hogy mindeközben az adott városok nevezetességeit, eldugott kincseit is megismerhetjük.

 

„Lehet éjjel vagy nappal, sietve vagy ráérősen, józanul vagy na… észnél legyetek!”

 

Játszhatjuk Budapesten, Szegeden, Pécsen és Balatonfüreden, illetve van néhány városfüggetlen ajánlat is. Minden játék lényege, hogy egy megadott útvonalat végigjárva kell megtalálni a válaszokat az alkalmazásban feltett kérdésekre. Fontos kiemelni, hogy ehhez senkivel nem kell személyes kapcsolatba lépni, csak a kirakott QR kódokat kell beolvasni, így covid idején is használható. (Például keressük meg xy. szobrát és nézzük meg, merre néz a feje).

Válogatni lehet téma alapján vagy  időbeni és fizikai (km) hosszúságuk, illetve nehézségük alapján is a pályák között, így mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő kalandot.

 

Kincskeresés a budai várban, az emberiség megmentése Szegeden, vagy akár egy kém felkutatása Pécsen.

 

Mivel szabadtéren kell játszani, nem csak cégeknek, de akár családoknak is remek programlehetőség. Az időkorlát egy év, így a szabályok szerint ezen belül bármikor el lehet kezdeni vagy meg lehet szakítani. Persze ha céges csapatépítés a cél, érdemes kijelölni egy idősávot, amikor elindulnak a csapatok és aki a leggyorsabban végigmegy a pályán, az lehet a győztes.

 

Kahoot

A Kahootot használhatjuk tanteremben, munkahelyen, de akár még legény/lánybúcsún is. Lényege, hogy a játékvezető előre leírja a kérdéseket, majd mindegyikre megad négy lehetséges választ. Ezek lehetnek fejtörők, kvíz kérdések, de akár szakmai tudásra épülő anyagok is

 

Mivel ingyenes, bárki könnyedén elkészítheti rajta a személyre szabott kérdésbankját.

 

A telefonok mellett egy laptopra is szüksége lesz minden játékosnak. Egy online videohívás keretein belül a játékvezető megosztja a képernyőjét, így a többiek rálátnak a belépő kódra, utána pedig a kérdésekre is. A játékosok mobiljain minden kérdésnél megjelenik négy szín, melyek különböző válaszokat jelölnek. A feladat pedig, hogy adott idő alatt (általában egy perc / 30 másodperc) döntsék el, szerintük melyik a helyes megoldás. Az idő lejártával mindig láthatóvá válik a helyes válaszok és a gyorsaság alapján számolt aktuális rangsor. A végén szintén ezek alapján kerülnek ki a dobogós helyezettek.

 

AR/VR Game Flow

„Csapatépítő játék applikáció szabadulószobás elemekkel”.

 

A szintén magyar fejlesztésű játék egyfajta kiterjesztett valóság élményt biztosít a csapatoknak. Egyaránt játszható beltéren és kültéren, viszont csak az előre egyeztetett időpontban indítható. Itt a csapatok egymással és az idővel is versenyeznek. Szintén csak egy mobilra van szükség hozzá, amelyre előzetesen telepíteni kell az alkalmazást.

A helyszín egy vírusokkal sújtott világ, ahol a csapatok feladata felkutatni az antiszérumot.

 

Mindenki külön virtuális pályán megy végig, a nehézség azonban azonos. Az nyer, aki a leggyorsabban dekódolja az antiszérumot (az időkorlát maximum 60 vagy 90 perc) és mindeközben a legkevesebb fertőzést szedi össze.

Különlegessége, hogy a játék végén pszichológus és HR tanácsadó értékeli az eredményeket, ezzel segítve a megrendelő cég munkáját, fejlődési stratégiáját.

 

Források: HRportal.hu, ar-game.hu, landventure.hu, tanulasizona.hu, flinkit.io; Képek forrása: canva.com, unsplash.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!