Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2022 . Szeptember 26. 3 perces olvasmány munkahely, Közösségi iroda, coworking office

Coworking office, avagy a közösségi irodák előnyei és hátrányai

Társaságra vágysz munka mellett? Szeretsz folytonos interakcióban lenni? Ingerszegénynek tartod az otthoni munkát? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor a közösségi irodákat neked találták ki!

Hírek

Pontosan mik is ezek, és milyen előnyökkel, vagy éppen hátrányokkal rendelkeznek? Ezekre és hasonló kérdésekre kerestünk választ nektek!

A coworking iroda koncepciója Bernie DeKoven nevéhez fűződik. A 90-es évek végén berobbant innováció nagy sikernek örvendett, hiszen ezt megelőzően senki nem gondolt arra, hogy egy hasonló, nyitott irodakomplexumot hozzon létre, amelyben több, egymástól független cég, szakember dolgozhat egyidejűleg. 2005-ben alakult meg az első ilyen közösségi iroda Brad Neuberg vezetésével, amely San Francisco-ban kapott helyet Spiral Muse névre keresztelve.

Képzeljünk el egy hatalmas, egy légterű irodahelységet, ahol bárki - aki igényt tart rá – együtt dolgozhat, de elkülönítetten. A különböző területekről érkező szakemberek ismerkedhetnek, ötleteket és tapasztalatokat cserélhetnek. Ezekbe az irodákba akár néhány órára, de akár egy egész évre szabadon bérelhetünk ki egyetlen munkaállomást, vagy igény szerint éppen egy egész irodarészt. Nevezhetnénk egy 2 in 1 megoldásnak, hiszen egyszerre biztosít egy társasági környezetet, valamint egy megfelelő munkakörnyezetet egyaránt.

Mindenképpen a közösségi irodák előnyére válik, hogy ezekben a terekben megtalálható minden, ami a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen: funkcionális és kényelmes bútor, stabil és gyors internetelérés, nyomtató, fénymásoló, felszerelt konyha, zuhanyzókkal ellátott mosdók, satöbbi. Plusz igény esetén riasztó és zárható széf is rendelkezésre áll a potenciális bérlők számára.  A coworking irodák általában könnyedén megközelíthető tömegközlekedési csomópontok körül találhatóak meg, de a kerékpár szerelmesei is biztonságban tudhatják járgányukat a zárható tárolókban az egész nap folyamán. A bérlési folyamat a korábban említett rugalmasságból adódóan sokkal könnyedebb és kivitelezhetőbb, köszönhetően a napi, heti vagy havi bérleti szerződésnek, amelyet ezek az irodák kínálnak.  Nem szükséges kaució, nincs minimális bérlési idő, illetve a bérelt helyek száma és hossza pedig flexibilisen változtatható. A nyílt irodatér mellett rendelkezésre állnak privát jellegű helyiségek, amelynek eredményeképpen a magán jellegű ügyfélfogadás is lehetővé válik.

Ahogyan rengeteg pozitívummal, úgy számos negatív jellemzővel lehet illetni a közösségi irodákat. Az egyterű iroda mivoltából adódóan egy nyitott, szabad és extrovertált légkört teremt, ahol a hangsúly a dolgozókra terelődik, így bizonyos introvertált személyek komfortérzete esetleg nem lesz maximálisan kielégítve. Ezentúl könnyedebben terjednek a különböző betegségek, fokozódik a stressz, valamint a folytonos párbeszédek pedig teljesítményromboló hatással bírhatnak azokra, akik nagyobb csendben és nyugalomban érzik magukat komfortosan. A közösségi irodák nagy sikere egyben jelenti a „vesztét” is, hiszen egyre nehezebben lehet kielégíteni a növekvő kapacitási igényeket, így egy egységnyi területre több dolgozó jut, mint az optimális, amely további problémákat generál: nehezebben megoldhatóak a megfelelő világítási viszonyok kialakításai, valamint a megfelelő oxigénszint fenntartása, esetleges pótlása is nehézségekbe botlik.

A rengeteg előnynek köszönhetően nem meglepő, hogy hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak a közösségi irodák. Egyre több szabadúszó és neonomád (= a nem fix helyen történő munkavégzés képviselői) keres hasonló teret a munkavégzésre.

Forrás: froffice.hu; blog.azevirodaja.hu Képforrás: pexels.com; freepik.com
Írta: Kis Zoltán


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!