Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . Június 26. 3 perces olvasmány Önképzés, Önismeret, Karrier

Az önismeret, mint a hatékony karriertervezés alapja

Tudjuk, fiatalként az egyik legnehezebb döntés, hogy mégis mit szeretnénk csinálni, milyen irányba szeretnénk továbbtanulni, hogy pontosan miben is vagyunk elég jók.

Hírek

Az önismeret ilyenkor számtalan alkalommal előkerül, de így is bonyodalmat okozhat a döntéshozatal.

A külső nyomás, a határidők sürgető ereje, a befolyás ilyenkor potenciális veszélyforrása lehet a megfelelő döntéshozásnak, így elhoztunk Nektek 5 tippet, hogy mégis mi mentén érdemes karriert választani!

Ha már önismeret, akkor néhány szóban nézzük is meg, hogy pontosan miről van itt szó! Hozzájárul ahhoz, hogy megismerjük a saját képességeinket, és egyúttal feltárjuk a gyengeségeinket is. Az a személy, aki tisztában van saját magával, a motivációjával, tisztában van azzal is, hogy milyen tényezők alakítják, irányítják a viselkedését. Tudja, hogy melyek azok az értékek, amelyek mentén élni szeretné az életét, mi az, amiben képes kompromisszumot kötni és mi az, amiből nem szeretne engedni. Rálát azokra a dolgokra, amelyek esetleg hátráltatják abban, hogy sikeres lehessen, és tesz azok ellen. De mégis hogyan fejleszthető az önismeret?

Ne félj a visszajelzéstől! Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy igyekszünk kerülni a visszajelző beszélgetéseket, hiszen senki sem szereti, ha bírálják, ha minősítik. Ennek hiányában azonban nehezen megítélhető, hogy melyek azok a területek, amelyekben fejlődni kell. Tekints ezekre egyfajta útmutatásra, amivel sokkal közelebb kerülhetsz a céljaid eléréséhez.

Listázd ki az erősségeid és a gyengeségeid! Lényegében temérdek mennyiségű teszt érhető el az interneten, amelyek segítségedre lehetnek abban, hogy feltárd a képességeidet és lehetséges gyengeségeidet. Íme néhány kérdés, amely segítheti önmagad feltérképezését!

  • Milyen feladatok során kérek tőlem segítséget?
  • Mit csinálok jobban, mint mások?
  • Milyen feladatokkal vannak nehézségeim?

Gondold végig, hogy mi okoz örömet a mindennapjaidban! Amennyiben átgondolod, hogy milyen dolgok töltenek el pozitív érzéssel, az jó alapja lehet annak, hogy a hozzád illő karriert, munkakört megtalálhasd!

Állítsd fel konkrét célokat! Ezt értelemszerűen azt követően tudod megtenni, ha van már némi önismereted. Minél konkrétabb célokat fogalmaztok meg, annál könnyebben lesztek fókuszáltak és önazonosak, amikor döntéshelyzetben találjátok magatok! Ha tudod, hogy hova szeretnél mindenképpen eljutni, akkor azt a lehetőséget fogod választani, ami legjobban segít abban, hogy az utad végére érj!

Ha tanácstalan vagy, akkor kérj segítséget! Ha elakadtál vagy huzamosabb ideje motiválatlannak érzed magad, akkor mindenképpen keress fel valakit, akit segíteni tud abban, hogy újra megtaláld önmagad!

Összegezve tehát az önismeret alappillére annak, hogy a megfelelő döntéseket hozzuk a karriertervezés során, hiszen hozzásegít ahhoz, hogy a választott karriert hivatásként éljük meg, amit minden esetben örömmel végzünk! Ezentúl pozitív hatással bír a munka-magánélet egyensúly fenntartására, amely jelentősen kiegyensúlyozottabb életet eredményez.

Forrás: www.hrpwr.hu

Képforrás: www.pexels.co


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!