Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Február 29. 6 perces olvasmány Home Office, Pszichológia

A home office mentális hatásai

Nem is kérdés, hogy az újabb trendek és változások eredményeképpen az otthon vált azzá a hellyé, ahol dolgozunk, és ahol a munkán stresszelünk.

Hírek

Nem is kérdés, hogy az újabb trendek és változások eredményeképpen az otthon vált azzá a hellyé, ahol dolgozunk, és ahol a munkán stresszelünk. Pontosan milyen mentális hatásokkal operál a home office?

A pandémia hatására az elmúlt években a távmunka, illetőleg az otthoni munkavégzés világszerte sok ember számára vált meghatározó foglalkoztatási móddá! Miközben rugalmasságot, kényelmet és minden bizonnyal nagyobb szabadságot kínál, nem szabad figyelmen kívül hagyni a mentális jóllétre gyakorolt hatását. Ezen hatás megértése alapvető fontosságú azok számára, akik a munka és a magánélet közötti egészséges egyensúly fenntartására törekszenek.

Árnyoldala

Az első ezzel kapcsolatosan felmerülő probléma: a magánélet és a munka határainak elmosódása, esetleges összefonódása! A hagyományos irodai munkával ellentétben, ahol az ingázás fizikai és mentális átmenetet is képez a két szféra között, az otthoni munkavégzés megszünteti a választóvonalat. Ennek a határnak a nem megléte a folyamatos elérhetőség érzéséhez vezethet, avagy a munkavállalónak nehézséget jelenthet, hogy a munkaidőn túl elvonatkoztasson a munkával kapcsolatos gondolatoktól és stressztényezőktől.

Nem mellesleg, a távmunkával gyakran kéz a kézben járó elszigeteltség hozzájárulhat a magányosság érzetének kialakulásához, a szociális izolációhoz, így a mentális jóllét romlásához egyaránt! Az ember eredendően társas lény, avagy a kollégákkal való személyes interakció hiánya a távolság érzését és a mentális egészség hanyatlását idézheti elő. A kötetlen beszélgetés, a kávészünet, a közös pillanatok és élmények egy irodai környezetben értelemszerűen többet nyújtanak, mint az otthoni munka során beiktatott rövid szünet tenné, ugyanis ezek a kulcsfontosságú társas interakciók segítik elő a valahová tartozás kialakulását.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan lehet ellensúlyozni a távmunka és a home office negatív hatásait! A kérdés jogos!

Nos, érdemes olyan stratégiákat alkalmazni, amelyek elősegítik a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megteremtését, illetőleg, amelyek kezelik az elszigeteltség kihívásait! Az egyik hatékony megoldás a munka és a magánélet közötti világos határok kijelölése: jelölj ki egy külön munkaterületet az otthonodban, ami lehetőség szerint nem a hálószobádban van! Tartsd be a munkaidőt, ezzel felkínálva a lehetőséget saját magad számára, hogy a nap végén szellemileg is ki tudj kapcsolni!

Ezen túl, érdemes nagy hangsúlyt fektetni a társas interakciók aktív keresésére is!

Szervezz virtuális kávészünetet (ún.: coffee talk) vagy egyéb csapatmegbeszéléséket és folytass rendszeres kommunikációt a csapattársaiddal, kollégáiddal, hogy elősegítsd a kapcsolat fennmaradását! A támogató hálózat kiépítése – akár a munkával kapcsolatos csatornákon, akár személyes kapcsolatokon keresztül – értékes lehetőséget nyújthat a tapasztalatok, kihívások és a sikerek megosztására.

A személyes stratégiák mellett a személyes jóllétre való összpontosítás kiváltképpen fontos!

A rendszeresen beiktatott szünetek, a fizikai aktivitás vagy egyéb mindfullness gyakorlatok rutinszerű beépítése a mindennapokba jelentősen elősegítheti az egészséges lelkiállapot fenntartását! Egy rövid séta, a meditáció vagy a munkán kívüli hobbik és érdeklődési köröknek szentelt idő hatékony eszköze lehet a stressz kezelésének és a kiégés megelőzésének!

Korábban már előkerült a rutin kifejezés, amelynek kialakítása szintén hozzájárulhat az irányítás és a kontroll érzéséhez! Segíthet enyhíteni a bizonytalanságot és a szorongást, amely a távmunka rugalmasságából adódhat.

A távmunka tehát páratlan rugalmasságot és kényelmet kínál, ugyanakkor számtalan kihívást is jelent, ami a mentális jóllétet illeti! Ennek következtében a távmunka világában mozgó munkavállalók számára létfontosságú, hogy felismerjék ennek a munkahelyi környezet-változásnak hatásait, hogy túllépve rajtuk a megfelelő stratégiákat tudják alkalmazni azok kezelésére!

 

Forrás: www.hrpwr.huwww.pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!