Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2024 . Június 21. 3 perces olvasmány

6 gondolkodó kalap - mi ez és hogyan lehet használni?

Manapság már többszörös újratervezésre, illetőleg nézőpont váltásra van szükség, hogy lépést tudjuk tartani a gazdasági eseményekkel és az abból fakadó bizonytalansággal.

Hírek

Felmerül a kérdés, hogy mégis miként segíthetünk magunkon! A válasz roppant egyszerű: a gondolkodásmódunk fejlesztésével és a nézőpontunk szélesítésével. Tarts velünk, ugyanis ötleteket is hoztunk Neked ehhez!

A jelenlegi bizonytalan időkben azt tapasztalhatjuk, hogy a hagyományos, beváltnak látszott sémák és megoldások nem működnek többé, vagy legalábbis nem a korábban megszokott hatékonysági szinten. Ennek hatására hozzáállásunkat, illetve a gondolkodásmódunkat érdemes fejleszteni. Nézzünk meg egy nagyszerű problémamegoldási módszert, amellyel a régi sémákat újszerű megközelítésre válthatjuk le!

Edward de Bono nevéhez kapcsolódó módszert hoztuk most el Nektek, aki a laterális és a párhuzamos gondolkodás megfogalmazója, továbbá a hat gondolkodó kalap, azaz egyfajta problémamegoldási módszer megálmodója és kivitelezője egyben! Módszerét világszerte alkalmazzák tárgyalásokon, értekezleteken és számos közismert cég építette be az irányítási stratégiái közé (pl.: Microsoft, British Airways).

Lényegében egy tökéletes módszer arra, hogy a problémákat a leghatékonyabban kezelhessük, amely akár csoportosan, akár egyénileg elősegítheti a kialakult nehézség kezelését! Na, de miként is működik!?

Első lépésként meg kell határozni, hogy pontosan mi jelenti a problémát és annak forrását, de alapul vehetünk egy elérendő célt is, amelyet analizálni szeretnénk! Ezt követően, a képzeletünkben, eltérő színű kalapokat helyezünk a fejünkre, melyek egy-egy specifikus gondolkodási móddal operálnak! Fontos, hogy az elemző folyamat során az összes kalapot felvegyük és gondoljuk végig a helyzetet! Ez a módszer képes kizárni az ego vezérelte kritikus észjárást és sokkal szervezettebbé és fegyelmezetté alakítja a gondolkodási procedúrát!  A laterális gondolkodás teret ad a kreativitásnak és az alkotókészségnek, ezáltal több nézőpontból leszünk képesek tekinteni egy adott témára!

Amennyiben ennyi szó esett már a kalapokról, akkor nézzük át, hogy melyik kalap, milyen tulajdonsággal, gondolkodási módszerrel implikálhat egy-egy fejtörés alkalmával!

fehér: objektív tények (pl.: számok, adatok, tények);

piros: érzelmi nézőpont (pl.: empátia, saját és mások érzései);

fekete: az ötlet gyengeségei (pl.: képességek, minimumfeltételek, kompetenciák);

sárga: pozitív, derűlátó gondolkodásmód (pl.: vízió, előnyök, hasznok);

zöld: kreativitás, új ötletek (pl.: alternatívák, lehetőségek);

kék: a többi kalap hatékony alkalmazása és kontroll (pl.: mérőszámok, monitoring, riportok).

Egy egészen egyszerű példa: egy értékesítési meetingen a vezető felteszi a kérdés, amely a következőképpen hangzik: „Hogyan szerezzünk több vevőt?”. A meeting során a vezető megkéri a résztvevőket, hogy vegyék fel például a zöld kalapot, amely a kreativitás és az új ötletek színtere, így ennek keretei között megkezdődik a brainstorming, és az újabb ötletek megálmodása! Ezt követően egy másik kalap kerül sorra, és így tovább…! 

Amennyiben igénybe veszitek a hat gondolkodó kalap névre keresztelt problémamegoldási módszert, a fennálló konfliktus kezelése kivétel nélkül megoldásra lel! Gondolkodjatok, ötleteljetek és dolgozzátok ki a megoldást!

Írta: Kis Zoltán
Forrás: www.hrportal.hu
Képforrás: www.pexels.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!