Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2021 . Március 5. 4 perces olvasmány Munkakeresés, Állás, Állásinterjú, Álláslehetőség, Videomeeting

5 tipp a sikeres állásinterjúhoz

Az első benyomás sok munkahely esetében döntő fontosságú lehet, ezért egy állásinterjúra érdemes alaposan felkészülni, hogy ne érjenek meglepetések.

Hírek

A következő tippek ebben nyújtanak segítséget, legyen az életünk első állásinterjúra, vagy akár a sokadik.

A megjelenés fontossága

Amint megérkezünk az állásinterjúra, az első benyomást a megjelenésünkkel tesszük, ezért ügyelnünk kell a külsőnkre. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen típusú munkahelyre jelentkeztünk, és ennek megfelelően válogassuk össze az öltözékünket. Figyeljünk rá, hogy ne vegyünk fel túl kirívó ruhákat, ugyanakkor igényesek maradjunk! Egy egyszerű, ám elegáns blúzzal vagy inggel nem nyúlhatunk mellé.

A jó modor megnyerő!

Nagymértékben befolyásolhatja a munkáltató döntését, hogy hogyan viszonyulunk hozzá. Gyorsan fel kell ismernünk, hogy körülbelül milyen korkülönbség áll kettőnk között, és ennek megfelelően, tisztelettudóan társalogni vele. A legjobb döntés, ha először magázódunk.

Ne vágjunk fel az érdemeinkkel, de ne is tagadjuk le őket, mert a túlzott szerénység sem megnyerő. Beszéljünk tisztán és érthetően, ne bonyolítsuk túl a mondandónkat!

Minden az önéletrajznál kezdődik!

Ha állásinterjúra megyünk, az azt jelenti, hogy az önéletrajzunk alapján beválogattak minket a jelöltek közé. Ezért mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy a CV-ben ismertetett információkra rá fognak kérdezni. Segíthet, ha az interjú előtt átolvassuk az önéletrajzunkat, hogy semmiképp se érjen minket meglepetés, és amennyiben rákérdeznek valamire, tartalmas választ tudjunk adni.

A megbízhatóság

A munkaadó több módszerrel is felmérheti, hogy mennyire vagyunk felelősségteljesek és megbízhatóak. Ezért semmiképp ne érkezzünk késve az interjúra, hiszen ez máris negatívumot jelent.

Az beszélgetés ideje alatt előfordulhat, hogy a munkához kapcsolódó szituációs feladatokat kapunk. Ezekre nem feltétlen adható jó vagy rossz válasz, de annak érdekében, hogy minél jobban teljesítsünk rajtuk, fontos, hogy ne pánikoljunk. Érdemes alaposan utánajárni a cég és munkahely működésének, hiszen ha nem vagyunk benne biztosak, hova jelentkeztünk, akkor magában a munkában sem leszünk azok.

A metakommunikáció szerepe

Ha valamiben nem vagyunk biztosak, hajlamosak vagyunk idegességünkben a kezünket tördelni, mozgolódni és megfeszülni. A HR-es ebből arra következtethet, hogy nem viseljük jól, ha a nagy nyomás alá helyeznek. Ezért a testbeszédünkre ugyanúgy oda kell figyelnünk, mint arra, amit mondunk. Ne legyünk túl lazák, de pökhendik sem!

Akármi is történik, ne hagyjuk, hogy az idegesség vegye át felettünk az irányítást, próbáljunk minden helyzetet nyugodtan és ésszerűen kezelni.

A színválasztás is része a szavak nélküli kommunikációnak. Kerüljük az élénk, rikító darabokat az öltözékünkben! A pasztell árnyalatok mindenképpen jobb választásnak bizonyulnak, de egyes színek jelentését is megvizsgálhatjuk.

A szürke például a logika színe, míg a fehér jó szervezőképességet sugall, abarna megbízhatóságot, a fekete pedig jó vezetői képességeket közvetít. A piros színnel bánjunk óvatosan, ugyanis erőt és sikert sugall, de nagy mennyiségben az ellenkezőjét válthatja ki.

+1 tipp az online állásinterjúhoz

A vírushelyzetre való tekintettel sokan átálltak a Skype, vagy egyéb online felületek segítségével megvalósított interjúkra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé kell felkészülnünk.

Az öltözékünknek ugyanolyan igényesnek kell lennie, mintha személyesen jelennénk meg. Érdemes rendet rakni a környezetünkben, hogy a mögöttünk lévő háttér tiszta és rendezett legyen. Amennyiben mások is tartózkodnak a lakásban, szóljunk nekik előre, hogy ne zavarjanak, és csukjuk be az ajtókat! Emellett pedig az internetkapcsolatot és az eszközünket is érdemes leellenőrizni, hogy az interjú közben ne adódjanak technikai problémáink.

A felsorolt tippek követésével és alkalmazásával jó esélyekkel indulhatunk a munkáért, legyen szó bármilyen állásról!

Források: innoview.hu; Képek: pixabay.com

További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!