Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

Ezért éri meg gyakornokokat foglalkoztatni

A diák munkavállalókban rejlő potenciált a cégek különbözőképpen használják ki.

Hírek
 

Legtöbbször, ha diákmunkáról van szó, akkor az általánosabb, kisegítő munkák vagy az időszakos kapacitáshiány kiegyenlítésére irányuló munkavégzés juthat eszünkbe, ahol a cégek a hosszabb távú foglalkoztatásban, feladatkiosztásban nem igazán gondolkoznak.

 

A jelenlegi munkerő-piaci helyzetben azonban a diákok igényei változnak, a komolyabb, szakmaibb lehetőségek felé sokkal nagyobb érdeklődéssel és lelkesedéssel fordulnak. Ez a változás viszont a vállalatok számára sem jelent feltétlenül rosszat, sőt! A gyakornoki munka a diák foglalkoztatás talán legminőségibb formája, és több szempontból is megéri ezt az irányt követni:

 

1. Költséghatékonyság

Bármennyire is szeretnénk ezt vitatni, a munkaerő esetében is fontos szempontról beszélhetünk. Márpedig gyakornokot foglalkoztatni nem csak azért nagyon kedvező, mert iskolaszövetkezeten keresztül a jövedelmet kizárólag SZJA terheli, hanem azért is, mert alkalmazásukkal a főállású munkavállalók lényeges tehermentesítése történhet meg. Így az állományban tartott dolgozók az egyszerűbb, adminisztratív rutin feladatok helyett az elhanyagolt vagy problémásabb területekre tudnak koncentrálni.

 

 

2. Kihívás és lelkesedés 

Alvállalkozónknál, a Meló-Depó Iskolaszövetkezetnél a partnereink számára keresett gyakornokok esetében mindig nagy hangsúlyt kap a tanulmányokban való jártasság, a szakmai kompetenciák és a szorgalom felmérése is. Az előbb említett rutinszerű, egyszerűbb feladatok a gyakornokok számára még újak, kihívást jelentenek és annál nagyobb lelkesedést váltanak ki. Így a betanulás után szinte garantált a pontosabb, precízebb munkavégzés is.

 

 

3. Utánpótlás-nevelés

Tapasztalataink alapján a diákok beilleszkedése nem jelent problémát és a legtöbb esetben hamar be is tanulnak. Gyorsan átlátják a folyamatokat, hiszen az így tevékenykedő diákok korosztályuk legérettebbjei. A tehetséges fiatalok cégen belüli kinevelése és későbbi felvétele nem csak egy kockázatmentes próbaidőt jelent, hanem egy saját vállalati identitásban felnőtt, potenciális főállású munkavállalót is, mely sok esetben az egyetlen lehetőség a kkv-k számára, hogy a multikkal versenyezve mégis elkötelezett szakemberekkel dolgozzanak.

 
 

4. Új generáció – új ötletek

A fiatalok friss tudással lépnek be az ajtón és lelkesedésük garantálja, hogy az új ötletekben sem lesz hiány. Az új szemlélet és lendület gyakran képes a kialakult, szokványos megoldásokat teljesen más perspektívába helyezni, arról nem is beszélve, hogy ők, digitális bennszülöttek révén hozzá vannak a szokva a gyors információáramláshoz. Képesek több dologgal párhuzamosan is foglalkozni, hiszen már kisiskolás koruktól kezdve használják a technikát – mely nélkül egy cég manapság szintén nem tud létezni.

 

 

5. Kevesebb adminisztrációs teher

Iskolaszövetkezetünk egy már jól bevált, gyakornoki rendszert működtet, mely nem csak a toborzás és a kiválasztás, de még a kifizetés és az iskola felé történő adminisztrációs terheket is képes levenni a cégek válláról. Az iskolaszövetkezeti foglalkozatás egyébként is a legkedvezőbb forma más hivatalos foglalkoztatásokhoz képest, hiszen így a megbízó cégek számára a szolgáltatás költségként könyvelhető el, miközben mentesülnek a munkáltatói járulékoktól is.

 
 

Gyakornokaink igen nagy százalékban maradnak annál a vállalatnál főállásúként is, ahol iskola mellett kezdtek, ennek pedig egyrészt a felsorolt érvek, másrészt pedig az a kialakított bizalmi viszony az oka, mely egy második munkahely esetében már nem ilyen könnyen elérhető. Az biztos, hogy bár az elején nagyobb odafigyelést és energiát igényelhet egy gyakornok foglalkoztatása, de hosszú távon mindenképpen megtérülő befektetésről beszélhetünk.

Képek forrása: shutterstock.com, canva.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!