Stabil hídként a munkavállalók és a munkáltatók között. Tudjon meg többet rólunk!

2023 . Szeptember 21. 5 perces olvasmány Work life balance, Kollégák, Önképzés, Vezetői tippek

Vezetőként kifogytál a motivációs tippekből? Itt van néhány!

Miért fontos, hogy motiváltak legyenek a munkavállalóid? Növelheti az egyének és a vállalat produktivitását és teljesítményét, ha az ott dolgozók motiváltak.

Emellett segíthet ott tartani a csapat tagjait. Sokkal jobb ugyanazokat a munkatársakat megtartani hosszú évekre, mint gyakran újakat keresni és betanítani. De mi motiválhatja arra az embereket, hogy az adott munkahelyükön teljesítsenek minél jobban és ne másik állás keresésére koncentráljanak?

Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy a motiváció és annak fejlesztése azután lehetséges csak, hogy az alapvető munkavállalói igények és szükségletek már teljesültek. Ide tartozik a megfelelő bérezés, ami biztosítja a megélhetést és versenyképes az adott szakmában.

Eltérő, hogy ki hogyan szeret dolgozni, milyen feladatokat végez szívesebben, mi motiválja. Emiatt érdemes a csapattagok egyéni igényeit, helyzetét felmérni és rendszeresen monitorozni, hogy a számukra megfelelő szerepet, feladatot kaphassák meg, és ezáltal is motiváltak legyenek. Az alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amik általános érvényűek lehetnek ágazattól függetlenül.

Legyenek egyértelműek a célok!

Ez vonatkozhat a teljes szervezetre, illetve a kisebb szervezeti egységekre is. A szervezet céljait azért fontos konkrétan megfogalmazni, mert ez segítheti a munkavállalókat, hogy lássák a saját munkájuk eredményét az adott célok elérésében. A kisebb egységek céljait azért érdemes szintén megfogalmazni, mert így jobban átlátható és figyelemmel követhető. Amennyiben például meghatározott profitnövekedést kívánunk elérni az adott évben érdemes a különböző területek között megosztani, hogy ki mivel járul ezzel hozzá. Ha a csapatnak megfogalmazunk egy célt, tudnak azért együtt dolgozni. Ezek a célok segítenek megindokolni a kiadott feladatokat is. Fontos, hogy a feladatoknak legyen oka, és ezt meg is tudjuk magyarázni a munkatársaknak. Amennyiben nem tudjuk megindokolni, hogy miért kell elvégezni egy adott feladatot, az máris értelmét veszti, ami jelentősen csökkenti a motivációt az elvégzésére.

Ismerd el a jó munkát!

Az elismerés és pozitív megerősítés minden környezetben motiválóan hat, nincs ez másképp a munkahelyen sem. Ettől a munkavállaló érzi, hogy megbecsülik a munkáját és figyelnek a teljesítményére. Érdemes a pozitív visszajelzést csoportszintűvé tenni, hiszen ez erősítheti a csapaton belüli egységet. Azért is fontos nyilvánosan megdicsérni a jól végzett munkát, mert ez segít, hogy a munkatársak megismerjék egymás munkáját, elismerjék azt, és csapattársakként egymás munkáját is értékeljék pozitívan a közös munka során.

Kérj visszajelzést!

Ahogy korábban említettük, fontos rendszeresen ellenőrizni, hogy a munkatársak hogyan érzik magukat a munkahelyen, mennyire motiváltak, illetve az általunk használt motivációs technikák mennyire működnek. Ebben segítséget nyújt, ha nem csak a számszerűsíthető adatokat vizsgáljuk, hanem rendszeresen kérünk konstruktív kritikát, visszajelzést is a csapattagoktól. Ebből kiderülhetnek olyan igények, amikre magunktól nem, vagy csak hosszan kísérletezés után, gondolnánk, valamint abban is segít, hogy a munkatársak érezzék, hogy számít a véleményük, megbecsült tagjai a közösségnek.

Segítsd a fejlődésüket!

Fontos, hogy a munkatársak tisztában legyenek a szervezeten belüli előrelépési lehetőségekkel, hiszen sokakat ez motivál a jobb munkára. Az előléptetések mellett sokat segít a teljesítményalapú bónuszrendszer kiépítése is, hiszen ez megjutalmazza a jól végzet munkát, viszont mivel ez nem befolyásolja az alapfizetést, a nem kiemelt munkavállalóknak is megmarad a megélhetést biztosító fizetés, a kifejezetten jók pedig jutalmat is kapnak. A szakmai fejlődést is fontos segíteni. Ez jelenthet lehetőségeket szakmai konferenciákon való részvételre, más szervezetekkel való együttműködésre, tanfolyamok elvégzését is. Ilyen továbbképzési és tanulási lehetőségek által a munkavállalónak is segíthet, hogy fenntartsa az érdeklődését az adott munkakörben, illetve nagyobb tudással a vállalat szakmai sikereihez is hozzá tud járulni.

Figyelj a munka-magánélet egyensúlyra!

Ezt segítheti a rugalmas munkavégzés. Ez nem csak a távmunkára vonatkozik, de sokat segíthet a rugalmas munkaidő kialakítása is. Vannak, akiknek a nyolctól négyig tartó munkaidő az ideális, míg mások szívesebben kezdenének egy órával korábban vagy később. Amennyiben az ilyen eltérések az együttműködést nem akadályozzák, de a munkavállalók motivációját és teljesítményét növelik, érdemes teret engedni ezeknek a módosításoknak. Többeknek segítséget jelent a hibrid vagy teljesen távolról végezhető munka is. Sok esetben képesek ezt jobban beleilleszteni az életükbe és lehet, hogy a megszokottól eltérő felbontásban vagy napirendben, de nagyobb motivációval és hatékonysággal képesek elvégezni egy adott feladatot. A munka és a magánélet egyensúlya rendkívül fontos, mert a szabadidejében mindenki a saját igényei szerint tud pihenni és feltöltődni, így a munkaideje alatt koncentráltan és hatékonyan tud dolgozni.

Az alapvető elvárások kielégítése mellett kövesd a fentebb említett tippeket is, hogy erősíts a csapatod motivációját. Figyelj oda a munkatársaidra, hiszen a motiváció nem állandó, és gyakran változtatásokat kell végrehajtani, hogy szívesen és lelkesen dolgozzanak valahol.

írta: Csóka Anna
források: hrpwr.hu
képek forrása: pexels.com, unspalsh.com


További híreinkTovábbi híreink

A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
A hustle culture horrorba torkolló tündérmeséje
Július 30 . Tag ikonkép4 perces olvasmány

A 21.században egyre többen válunk a siker megszállottjaivá. A lehetőségek századában járunk, kicsi ...

elolvasom
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Kiégtél vagy csak megégtél? A „burn-out” szindróma
Június 3 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Még a legerősebb húr is, ha elég sokáig feszítjük, előbb utóbb elszakad. Így járhatunk saját határai...

elolvasom
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Miért nem jeleznek vissza a cégek a beadott pályázatokra?
Május 17 . Tag ikonkép7 perces olvasmány

Az álláskeresésnek a várakozás az egyik legnehezebb része, főleg, ha a jelöltek hiába reménykednek.

elolvasom
Munkát vagy munkaerőt keres? Mindkettőben segíthetünk!

Ha szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérdése lenne, kattintson a Cégeknek, míg ha munkalehetőségeink érdekelnék, akkor a Tovább gombra!